Mosolygós március

2014. május 28. - Bogyo_bacsi

A március valahogy nem a szerencse hónapom. Az évek során bármivel próbálkoztam, bárhol, bármilyen halfajra, szinte sosem jártam sikerrel. A tavalyi hóviharos, autóban rekedős tavaszkezdet után mondjuk ez nem is csoda, de az idei március már sokkal barátságosabbnak bizonyult. Tűző napsütés és rekord felmelegedés kísérte a tavasz első horgászatait. A hónapot rögtön egy kudarcba fulladó pontyozással kezdtem. Nem vagyok az a fajta, aki egy betli után nekikeseredik, inkább valami más lehetőség után néztem hirtelenjében. Eszembe jutott Délegyháza a messze földön híres pisztrángsügér állományával. Sokan járnak ki ide már márciusban is pergetni, ugyanis ennek a halfajnak az ívási ideje későbbre esik őshonos ragadozóink zöménél, de az eredmények ilyenkor még nagyon szeszélyesek. Ám, a puding próbája az evés és a tilalmas időszakban másra szinte nem is nyílt lehetőségem, így elhatároztam, újra próbára teszem szerencsémet ezen, az öblökkel, félszigetekkel szabdalt, labirintusos tórendszeren.

mm01.jpgAz idén szokatlanul korán érkező tavasz már március közepére rügyekbe borította a fákat

Roland barátommal korán reggel érkeztünk a tópartra. Az előző évek tapasztalatai nyomán, már kialakult fejemben a stratégia, mely állásokat vegyük sorra. Próbáltam inkább azokat részeket előnyben részesíteni, melyek információm szerint talán kevésbé zargatottak. Gyönyörű szép napos időt fogtunk ki, ám csalóka volt ez az időjárás. A kocsiból kiszállva kemény, hűvös szelet kaptunk szembe a túlsó part felől, amely vadul felkorbácsolta a hullámokat a választott partszakaszon. Sebaj, ha esetleg nem jönnek be a számításaink, majd odébb állunk. Rolinak tartottam egy gyorstalpalót feka fronton, mert ő bizony, életében először próbálkozott e halfaj megfogásával. Miután barátom elméletben felvértezte magát, nekiálltunk vallatni a vizet. A kapásra nem is kellett sokáig várni, hiszen már a második dobásra megrángatta valaki botom spiccét.

mm02.jpgAz év első fekete sügérje igen gyorsan, már második dobásra érkezett

mm03.jpgNem tudta kihagyni az ínycsiklandozó rák reggelit, de rajta veszített

A zsinórt belazítottam, hagytam, hogy áldozatom nyammogjon kicsit plasztik rákomon, majd ki jól végezte dolgát, tovaússzon, megfeszítve főzsinóromat. Ekkor durr, határozottan beletartottam az akcióba és megindult a sügértánc a víz alatt, néha pedig a víz felett is... :o) Rutinosan fárasztottam ki nagyszájú vendégemet. Kicsit köröztettem a vízben, majd Roli felé tereltem, hogy ő egy magabiztos mozdulattal állon ragadja és partra emelje. Gyönyörű, harminc centis fekát tarthattam kezeimben, míg a fényképezőgép megörökítette ezt a csodás pillanatot. Megmutattam Rolandnak, hogy is néz ki ez a jószág élőben, majd óvatosan visszahelyeztem a vízbe, hogy egy heves mozdulattal búcsút intsen nekünk.

mm04.jpgPár éve még rendkívüli fogásnak számított nekem egy harminc centis feka ezeken a vizeken...

mm05.jpg... de mára úgy látszik, ez lett az átlag méret

A sikeres helyre invitáltam Rolit és ajánlottam neki, hogy a vízbe lógó bokrok előtt húzza el plasztik csaliját, míg én átmentem a stég másik felére, ami kevésbé számított ígéretes helynek. Ám, a szerencse ismét mellettem állt. Valaki vadul megcibálta a zsinór végét és én rögtön belazítottam, nyeletésre készen. A zsinór hasa lassan fogyott, majd megfeszült és a távozó hal már botom spiccét húzta el, mikor embereset bevágtam és rögtön kezdődött is a móka. Jobbra-balra cikázott a víz alatt a dühös sügér, szabadulni próbálva a horogtól. Gyorsan felőröltem erejét, hogy grabancon ragadva a fényképezőgép lencséje elé tartsam. Gyönyörű példány volt, méretre pontosan akkora, mint előző barátja. Nyomtam egy barackot a fejére, majd visszaengedtem a tó mélyzöld vízébe. Hm, jól kezdődik ez a nap, csak Rolinak is jöjjön össze az első feketéje... :o)

mm06.jpgRoland sügért szimatol a nádtorzsák rejtekében :o)

mm07.jpgMásodik halam sem maradt el méretben és szépségben elődjétől

mm08.jpgA szél által felkorbácsolt, zavaros vízben igen aktívak voltak a fekák a mai napon

Az évszaktól szokatlan, nyárias időjárás erősen éreztette hatását, a fák már rügyezni kezdtek és itt is – ott is előbukkantak a tarka virágok, a tavasz hírnökei. Igazán élveztem a nap melengető hatását, miközben harmadik sügéremet engedtem útjára. Harminc centis forma volt őkelme is. Úgy látszik az idei évre már ez lett az átlagméret... vagy csak nekem volt szerencsém? Mindenesetre a sügéreket ott találtuk meg, ahol a szembe szél által keltett hullámok vadul ostromolták a partot. Még nem voltak kint a nádasban, inkább az első törésen tanyáztak, a parttól pár méterre. Érdekes módon, a csendes öblökben még csak kapásunk sem akadt, így rövid próbálkozás után visszatértünk a szélfútta részekre. Ha egyszer ez a siker titka, akkor miért próbálkoznánk mással?

mm09.jpgAz aranyeső már csodás, sárga ruhát öltött

mm10.jpgA zöld gyepen már megjelentek a tarka virágok, a tavasz első hírnökei

Újra aznapi első kiindulópontunkra értünk vissza és próbára tettük szerencsénket, a már korábban halat adó részeken és igen, újabb kapásom akadt. Nyeletés, bevágás, fárasztás, de hopp, ez már a szebbek közül való volt. Többször betört a stég alá, de végül sikerült olyan pozícióba fordítanom, hogy Roland meg tudja ragadni alsó állkapcsát. A nap halát tarthattuk kezünkben, egy robusztus testfelépítésű fekete sügért, amely farok tőig harmincöt centisnek bizonyult. Rendkívül megörültem ennek a fogásnak. Mivel Délegyházán korábban mindössze 38 centi volt az egyéni rekordom, ez igazán tisztességes példánynak minősül mellette. Pár gyors fotó és már úszhatott is a marcona haramia víz alatti fedezékébe. Most már rajtad a sor! - kacsintottam barátomra, aki rám is kontrázott egy 28-as fekával. Ezúton is gratulálok élete első fekete sügérjéhez!

mm11.jpgVégül a szebbek közül is sikerült egyet nyakon csípnem

mm12.jpgRoli barátom megfogta élete első feketéjét

A műcsalikról is essen pár szó! „Texas riggel” szereltük pálcáinkat. A vastag „fluoro” főzsinórra egy 7 grammos, furatos cseppólom került és egy 3/0-ás „offset” horogra tűzött, méregzöld „YUM Craw Papi” plasztik rák volt a sikeres csali. Próbálkoztam minden más egyébbel és bár, akadt kapásom rájuk is, csak ezzel a szettel sikerült halat fognom végül. A bevontatás apró, pár centis pöccintésekből állt. Ha túl nagyot emel az ember a bot spiccével, az megriaszthatja a fekákat. Már évek óta alkalmazom ezt a stratégiát és bizony, az egyik kedvenc módszerem fekete sügérre. Igazán szórakoztató, ahogy agresszívan lecsap a fenéken pöccintgetett csalira a sügér és rövid nyeletés után bevág neki a horgász ember.

mm13.jpgHatalmas műcsali arzenállal érkeztem...

mm14.jpg... de egyedül a Texas rigen felkínált méregzöld plasztikrák kellett nekik

mm15.jpgAznapi ötödik halam

A nap folyamán még két további szép sügért sikerült partra parancsolnom. Igazán élménydús pecában volt részünk és bár, a videózás miatt elég sok kapást elszúrtam, illetve több halam le is akadt, így sem voltam elégedetlen. Egy kellemes napot töltöttem Roli barátommal a vízparton és bár, fújt a szél rendesen, mégis sokkal emberibb körülmények fogadtak minket, mint a téli jeges dunai pecákon. Mégis úgy gondolom, hogy az elkövetkező időszakban nem fogok ide visszatérni. A fekete sügér nincs benne kedvenc halaim listájában, csak időszakosan horgászok néha rájuk. Ellenben hamarosan közeledik az április és felszabadul a csuka, ami már bizony egy sokkal izgalmasabb téma számomra. Szóljon tehát a következő történet majd az áprilisi vadvízi fenevadakról és az ívás utáni nagy zabálásról... :o)

mm16.jpgHatalmas száj, barna szemek, olajzöld hát

mm17.jpgSzerintetek ez a hal megegyezik azzal, amit elsőnek fogtam?

mm18.jpgHangulatos napot töltöttünk el Délegyházán, de a nap végén már az áprilisi csukákról ábrándoztam :o)

És végül tekintsétek meg a nap hangulatos videó összefoglalóját:

A bejegyzés trackback címe:

https://pecazas.blog.hu/api/trackback/id/tr796003610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VGabesz 2014.05.28. 12:54:38

Szia Tomi!

Gratulálok a sikeres márciusi "támadáshoz" :). Szépek nagyon ezek a fekák, jó bőrben vannak nagyon. A videó megint csak királyra sikeredett! :)Ezt a fajta csalit lehet még más halfaj horgászatához használni itthon?

Üdv.

Gabesz

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.05.28. 13:42:32

@VGabesz: Szia Gabesz!

Köszönöm szépen. Nem szoktam túl gyakran fekázni, de általában azért sikerül fognom. Amikor először horgásztam itt pár éve még csak 22-23 volt a fekete sügérek átlagmérete. Ez mára már 30 centi fölé nőtt. Így már sokkal jobb móka horgászni rájuk.
A texas-riget általában fekára használom. Működhet süllőre, sügérre, kősüllőre is. Természetesen megfelelő méretű és formájú plasztik csalikkal. Mégis úgy gondolom, hogy ezekre a halfajokra léteznek hatékonyabb technikák is... :o)
Üdv.

Tom

asp01 2014.05.28. 13:53:58

Szia Tom!
Mosolyogva olvastam a cikket, gratula a sikeres pecához, illetve Rolinak is az első találkozáshoz ;)
Az idei egyetlen Délegyházai kiruccanásom/kiruccanásunk nekem elég lelombozóan sikerült a tavalyihoz képest, de úgy gondolom, hogy aznap elég ramaty volt az időjárás... az a nagy meleg, szélcsenddel tarkítva valahogy nem volt túl jó. Mindegy talán majd még 1x-2x nekifutok, de a süllők és más ragadozók a folyókon jobban mozgatják a fantáziám! Az utóbbi időben a közeli képek sokat dobnak az összképen!

Dani

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.05.28. 13:59:20

@asp01: Szia Dani!

Hát az más helyzet volt. Aznap én is csak egyet fogtam és más szakemberek sem taroltak. Van, hogy nehezen megy. Mindenesetre úgy gondolom, hogy nem szabad feladni. Csuka-süllő-balin tilalomban érdemes kinézni fekete sügérezni is.
Nyilván engem is jobban motiválnak a hazai nemes halak, de egyszer-egyszer belefér egy ilyen is. ;o)
Igen, én is úgy gondolom, hogy sokat dobnak a makró-zoomos képek az írásokon. :o)
Üdv.

Tom

asp01 2014.05.28. 14:01:22

@Bogyo_bacsi: Na ja, ezt is van, hogy nehéz megfogni, de a horgászat nehéz. Bár nekem egy vadvízi hal képe sokkal több értékkel bír, mint egy tavi halé, legyen szó fekáról, vagy bármilyen más halfajról...

Dani

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.05.28. 14:06:41

@asp01: Nekem is, de vannak helyzetek, amikor tavon is jó horgászni. Pl. tudok olyan bányatót, ahol nagyon nagy csukák élnek, de nagyon nehéz megfogni őket...
Nem mindig kell túlagyalni a dolgokat. Évi egy fekete sügéres cik,k úgy gondolom, változatosabbá teszi a blogomat, ami számomra fontos szempont. Főleg ennyi süllős írás után... :oD
Üdv.

Tom

VGabesz 2014.05.28. 15:17:37

@Bogyo_bacsi: Szia Tomi!

Reméljük, hogy fent is tudják tartani az állományt és még szebb példányokat foghatunk majd az elkövetkezendő években.
Nekem szimpatikus ez a texas rig. Egyszerű de mégis hatásos. Azért is kérdeztem, mert tervezek egy balatoni pecázást augusztusban és felötlött bennem ez is, de akkor kutatom tovább a hatékonyabb technikákat arra a horgászatra. (az orsó már úton van ;) ).

Üdv.

Gabesz

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.05.28. 15:30:43

@VGabesz: Gabesz!

Szerintem balatoni mólókon a leghatékonyabb az apró jiges gumihalas peca, mint amit az előző írásomban is láthattál. Kősüllő, sügér, süllő jöhet, meg még ki tudja. Hatékony lehet a drop-shot is, de abban nem sok gyakorlatom van még, mindössze egy kősüllőt fogtam vele a Dunán. Balinra lehet próbálkozni thrillel és wobblerekkel, kb ennyi. De én inkább az apró jigeklet erőltetném. Készülni kell nehezebb fejekkel is, mert lehetnek combos áramlatok...
Üdv.

Tom

VGabesz 2014.05.28. 15:35:46

@Bogyo_bacsi: Szia Tomi!

Köszi a tanácsokat, majd a részletekkel lehet megkereslek, nem akarom szét off-olni a cikket.
Amúgy van egy meghatározó része Délegyházának ahol lehet fogni a fekát, vagy általánosságban jól fogható? Gondolom azért ide nem kell valami vaskos cucc.

Üdv.

Gabesz

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.05.28. 15:44:35

@VGabesz: Gabesz! Oksi. Rendben.
Hát, egy 2.4 m es 10-30 grammos bot tökéletes 14 es fonott zsineggel. Használj fluoro előkét! Nyilván vannak részek, ahol jól lehet fogni, de ez mindig változik. Keresgélni kell a halat. Alapvetően elmondható, hogy szinte bárhol lehet kapásod. A nád szélét, tövét horgászd majd meg!

Tom

esox_hu 2014.05.28. 20:09:36

Hello Tom,

szépek ezek a délegyi fekák. Ahhoz kpest, hogy alig fekázol,. elég jó a rák állományod ;)

Esox

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.05.28. 20:29:40

@esox_hu: Szia Tibi!

Igen, 2 éve jól bevásároltam, de azóta már megcsappant a készlet. El is ajándékoztam sokat. :oP
De azért még van mihez nyúlni, ha úgy van... ;o)
Üdv.

Tom

asp01 2014.05.29. 20:39:20

@Bogyo_bacsi: Nem is agyaltam túl, csak nekem az más... bár a tavalyi tényleg elég élvezetesre sikerült. De most végre újra jó az RSD, úgy hogy a fekák még várjanak :D

Dani

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.05.29. 20:56:57

@asp01: Hát nekem idén 3 támadásom volt D1-en márciusban. Ez, amit olvasol, ez volt a legjobb. A többin, csak 1-2 hal jött alkalmanként... Meg is untam a végére. :oP

Roland Nagy 2014.05.29. 21:28:12

üdvözlet!
Na,hát én ott voltam.
Amikor láttam meg éreztem hogy fúj a szél azt gondoltam én tuti nem fogok halat.de mégis fogtam :D
szívembe lopták magukat a pisztrángsügerek,annyira hogy azóta kétszer voltam ott.egy idő után tényleg nem kihívás,bár míg rájössz a trükkre meg a csalira addig izgalmas.nagy élmény volt kösz Tomi!(még biztos megyek)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.05.29. 21:33:50

@Roland Nagy: Szia Roli!

Gratulálok a szép fogásokhoz. :o) Hát ez változó. Van, hogy kihívás, van, hogy nem, de azért vadvízen becserkészni a halakat számomra is nagyobb kihívás. Mindennek megvan a maga helye és ideje. Ha fúj a szél, az általában nem jelent rosszat, mert megtörik a fény a hullámokon és bátrabbak lesznek a halak, mint a sima víztükör esetén. ;o)
Üdv.

Tom

Roland Nagy 2014.05.29. 21:48:59

@Bogyo_bacsi: az omszkin kívül nem pörgettem még más tavon,sokkal jobb a Dunából halat fogni mint tóból ezt így gondolom de azért élveztem a pecát.és leginkább a Marci miatt mentünk vissza,hátha könnyebben fog halat de még érnie kell a dolognak.
Szerintem jól összedolgoztunk Tomi!sokat tanultam,és jó visszaolvasni a sztorit, faszán megírtad Grat :)
Roland

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.05.29. 22:20:48

@Roland Nagy: Köszönöm. Örülök, hogy tudtam segíteni. Nekem is tök jó, hogy nem egyedül megyek lógatni, mert segítségem van az utazásban, a fotózásban, videózásban, meg persze jó a társaság is. Szerintem profi képeket csináltunk és a videó is nagyon jól sikerült. Majd a víz alatti fárasztás felvételét még gyakorolni kell... :o)
Sok közös sztorit fogsz még visszaolvasni itt a blogon ;o)
Üdv.

Tom

Roland Nagy 2014.05.30. 12:27:43

@Bogyo_bacsi:
Rajtam ne múljon :)
amúgy már beszéltem a spielberggel azt mondta tud egy jó operatört aki búvár volt régebben.Ő majd segít.de elismeri hogy "profi" a kisfilm. :D
Roland

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.05.30. 13:58:52

@Roland Nagy: Roli! Nem akarok Titanik jellegű filmeket forgatni, csak ilyen klippeket a történetek alá. :o) Szerintem az eddigiek sem sikerültek rosszul, de azért van hova fejlődni. Igazából minden a nyersanyagon múlik, ha az király, akkor a videó is az lesz...
Erre kell majd odafigyelni... és sok nagy halat fogni :o)
Üdv.

Tom

Roland Nagy 2014.05.30. 15:22:43

ok félre a tréfát:)egyre csak jobbak leszünk,utána meg öregek.de az még soká :D
A lényeg hogy jól fejlődik a dolog!és eredményes!
Roland

Boo 2014.06.01. 10:10:16

Érdekes dolog ez a fekázás..valahogy nem fogott meg. (talán mert messze van a fekás víz:-D) Gratula a szép halakhoz.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.06.01. 10:13:24

@Boo: Csabi!

Köszönöm.
Majd lesz a közelben is, ha bele lesznek engedve a kavicsbánya tóba Füzítőn. Már a nevelő kádban növögetnek...
Üdv.

Tom

Halfdane 2014.06.02. 18:18:02

Szia Tamás! Hangulatos jó peca a sügerezés, még ha egyesek szerint túl könnyű őket megfogni. A kisebbekkel persze ez a helyzet, de a nagy öregek már igen komoly trófeaértékkel bírnak. Tudod, én a nagyokat kergetem és korántsem fogok sokat, idén mindössze 8 sügerem van, de abból 4 db 40+-os, 2 db 35+os és csak 2 kisebb ennél. Ezekért már sokat kell dolgozni, pláne ezeken az agyondobált, folyamatosan zavart pályákon. Gratulálok egyébként jó peca lehetett, nekem D1 idén eddig nem sok halat adott...

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.06.02. 18:32:13

@Halfdane: Szia András!

Hát, hogy mi a könnyű, az ugye relatív. Ugye, ha lemész fekázni D1-re esetenként összejöhet akár tucat kifogott hal is, ha vágod a témát és jó időszakot fogsz ki. Ugyanezt a Dunán például jóval nehezebb reprodukálni csukában, vagy süllőben, de balinban is. Nyilván a nagyobbak nagyobb trófeaértékkel bírnak, de szememben közel sem olyan szintűek, mint egy természetes vízen fogott öreg süllő, csuka, vagy mondjuk harcsa. Nyilván nézőpont kérdése az egész, de azért látni kell, hogy ezekben a tavakban nagyon sok a fekete sügér. Nem akarom csorbítani senki érdemeit, bizonyára van aki ebben találja meg a szórakozást, de én egy két horgászat után ráunok a témára...
Néha, változatosságnak tényleg jó fekázni. Főleg tilalmi idők alatt látogattam ki idén.
Üdv.

Tom

Pergetni jó Blog 2014.06.03. 20:22:06

Szia Tom!
Gratulálok a szép fekákhoz amiket fogtatok! Számomra ez a féle műfaj még ismeretlen, de természetesen szerepel bakancs listámon :)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.06.03. 20:34:16

@Pergetni jó Blog: Szia Szabi!

Mondanám, hogy gyere és vendégül látlak, de igazából én is nagyon ritkán fekázok. Inkább Horváth Andrissal kéne beszélned, ő a nagy feka mágus. :o)
Amúgy nem nagy cucc, kicsit más szemléletet követel. Ha belenyúlsz egész jó móka lehet... ;o)
Ki kéne próbálnod, de azért ne hagyd el a csatornákat! ;o)
Üdv.

Tom

Pergetni jó Blog 2014.06.09. 12:39:04

Lehet beszélek majd Andrással feka ügyben.. Úgy is itt a nyár szabadidőből még szerencsére nincs hiányom :) Láttam több videóban is, hogy szinte bármivel meg lehet fogni, lehet az gumi,vagy akár topwater csali, ez még élvezetesebbé teszi a horgászást.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.06.09. 12:45:58

@Pergetni jó Blog: Így van, nagyon sok módszerrel lehet fogni a fekát, de azért azzal számolj, hogy az a pár tó, ahol él itt hazánkban, erősen túl van pergetve. Egy tapasztaltabb példányt lehet, már több tucatszor horogvégre csaltak. Meg kell találni azt az időszakot, amikor jól eszik. Általában a nyári melegek szokták adni a halakat. András rutinos ebben, biztosan tud majd segíteni...
Én nagyon rosszul viselem a nyári napon történő horgászatot. Ilyenkor inkább a sötétedés utáni dunai pergetést választom ;)
Üdv.

Tom

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.06.19. 21:16:48

Kedves Olvasók!

Most volt egy kis szünet külföldön tartózkodás miatt, de jövő szerdán új írással jelenkezem majd! :o)
Üdv.

Tom

Riderspinblade 2014.07.02. 21:30:58

Hali Tom grat a sügerekhez yum jó csali de jól láttam h van a dobozodba deps rák is? :) voltam kint egy hónapja kb de nagyon rossz volt :/ probáltam mindennek de semmi hát nem lehet mindig fogni majd legközelebb :)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.07.02. 22:43:51

@Riderspinblade: Jani!

Igen vannak Depsek is. Azokat is szoktam próbálgatni és szoktam is velük fogni.
Rá egy hétre már én is csak egyet-egyet fogtam. Rájuk kell találni... ;o)
Üdv.

Tom

Salmo Budapest 2014.10.27. 13:44:39

Szia.

Tetszenek az írásaid, jó hangulata van az egésznek. Úgynéz ki, hogy pár hónapot komárom- esztergom megyében töltök, tudnál nekem ajánlani valami jó csukás vizet - vizeket kérlek?

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.10.31. 21:13:44

@Salmo Budapest: Szia!

Üdvözöllek a blogomon. Elnézést a késői reagálásról. Természetesen tudok segíteni. Írj egy levelet privátban és a válaszban adok pár tippet, amit szerintem érdemes kipróbálni. Melyik városban leszel?
Üdv.

Tom
süti beállítások módosítása