Utolsó süllő, első harcsák

2015. április 08. - Bogyo_bacsi

Egy hosszú, csapadékos, frontos és süllőkben igen fukar téli gumihalas szezont tudhatunk a hátunk mögött. Mindenki kínlódott... akár partról, akár csónakból horgászott, akár lelkes kezdő volt, akár tapasztaltabb spori. A tüskéshátúak bizony nem gyakran mutatták magukat. A tavalyi esztendő parádéja után, most minden egyes halért keményen meg kellett küzdeni. Nézegettem az időjárás- és a vízállás előrejelzést, de valahogy mindig hétvégére tolódott a szakadó eső, vagy a felmelegedés, amelyek ellehetetlenítették a körülményeket. Már kezdtem temetni a süllő szezont, mikor végre-valahára egy frontmentes, hideg hétvégét jósoltak, lassan apadó, tisztuló vízzel. Talán ez lesz az utolsó lehetőségem, hogy tilalom előtt egy szebb fogast nyakon csípjek a Dunán. Nosza, gyorsan vonatra is pattantam, hogy a legjobbnak számító, kora délutáni időszak már a billegő köveken érjen.

utolso_sullok01.jpgErőteljes koppintással érkezett a négycolos zöld-flitteres gumihalra

Viszonylag korán érkeztem a folyópartra. A körülmények tökéletesnek látszottak. Fagypont körüli levegő, teljes szélcsend, és lassan zöldülő hátú, morajló Duna fogadott. Összeszereltem felszerelésemet, majd az első dobásokkal felméretem, vajon az adott viszonyokhoz nagyjából milyen súlyú jig lenne a megfelelő választás. Sajnos, a sodrás tolóereje még mindig jelentős volt így húsz – huszonöt grammos fejekkel tudtam csak letenni a gumit a mederfenékre. Mivel ekkora súlynál túl gyorsan koppan le a műcsali, magasra tartottam pálcámat, sokszor szinte függőlegesig emelve a spiccet bevontatáskor. Ezzel a módszerrel talán plusz két – három másodpercet nyerek, míg talajra fekszik a plasztik, ami általában elegendőnek is bizonyul. És megtörtént, amire már oly régóta vártam, brutális ütés szaladt végig pálcámon, mire én azon nyomban megütöttem a bejelentkező idegent.

utolso_sullok02.jpgEbben a téli szezonban a jobb süllőimet mind egyedül fogtam a Dunán...

Rögtön realizáltam, tisztességes méretű hallal hozott össze a sors. Ellenőriztem orsóm fékjét, majd minden figyelmemet ellenfelemre összpontosítottam. Bizony, nem fogok idő előtt amnesztiát adni a nehezen kiharcolt prédának. Az évek megtanítottak rá, hogy a legfontosabb süllő fárasztásakor a türelem. Hagytam halamat, hagy tombolja ki magát odalent. Hiába a kíváncsiság, ha még ereje teljében felszínre erőltetem, nagy eséllyel rázza ki a horgot csontos szájából. Végre felbukkant előttem a páratlan ragadozó, majd engedelmesen hozzásimult a part menti kövekhez. Óvatosan kopoltyúfedője alá nyúltam, végül pedig birtokba vettem. Gyors mérés, faroktőig 57 centit mutatott a skála... sokat kellett rá várni, de úgy hiszem megérte. Pár gyors fotó a meredező tüskékről, majd megajándékoztam szabadságával, hogy talán jövőre ugyanitt újra összefussunk. :o) Sajnos, ő volt a tél utolsó süllője, a közelgő felmelegedés zavaros áradást húzott magával, véglegesen elhessegetve a fogas reményeket.

utolso_sullok03.jpg... így egyedül kellett megoldanom a fotózást is

Ám minden végben benne van egy új kezdet. A horgászatban nincs olyan, hogy holt időszak. A közelgő áradást és felmelegedést látva, Zozó barátommal egyeztettem telefonon, vajon mi újság a felvégen? Hát, a süllő ott sem úgy jött, ahogy az megszokott volt az elmúlt években, de a tavaszias fordulattal talán megmozdulhatnak a harcsák. Két évvel ezelőtt már fogtam egy jobb harit télen az öreg folyón. Bizony, ekkor sem lehetetlen küldetés bajuszost keríteni horogvégre, ha a csillagok együtt állnak. Kíváncsian vártam hát, mit hoz a közelgő áradás. Zolival és Lacival hárman ültünk a ladikban. Több árkot és gödröt végignéztünk már, vajon melyikben lapulhatnak harcsák. Aki keres, talál... az egyik törésen Laci ütött egy kisebb harcsát, talán olyan hatvan centiset. Hm, ez rendkívül jó jel, önbizalommal telve korbácsoltuk tovább a vizet.

utolso_sullok06.jpgA közelgő áradás inkább a harcsáknak kedvezett, mint a süllőknek

utolso_sullok07.jpgAz érzékeny gumis pálcával nagy élmény...

utolso_sullok08.jpg... a kisebb harcsák horogvégre kerítése is

Talán, még tíz perc sem telt bele, Laci botja újabb akcióra görbült. Az előbbi kis bajuszos ikertestvére védekezett a horgon. Hm, megtaláltuk a harcsa óvodát... néhány gyors fénykép és természetesen ő is visszanyerte szabadságát. Kezdett egész szórakoztatónak kinézni a mai horgászat a hosszú, ínséges tél után. Ráadásul az időjárás is tavasziasan kellemesen alakult... igazi örömpeca bontakozott ki a kis dunai ladikban, amit Zozó teljesített be egy harmadik haresszal... talán az előző kettőnél valamivel szebbnek bizonyult. Igaz, nem nagy harcsák kerültek ideiglenesen csónakba, de mégis csak harcsák. A kis mohók izomból töröltek oda a lebegtetett plasztik halaknak... egyértelműen táplálkoztak. Kívánhat e ennél nagyobb élményt magának a pergető horgász?

utolso_sullok09.jpgMásodik bajuszosunk

utolso_sullok10.jpgA visszaengedés előtti pillanatok

utolso_sullok11.jpgMárványos villanás

Miután a harmadik harit is útjára engedtünk, a parádé csendesedni látszott. Bizony tapasztalt barátaim most körbefogtak engem, de cseppet sem bánom, hiszen van néhány tíz év előnyük a Dunán velem szemben. :o) Ugyanakkor az események új útvonalat jelöltek ki számomra. Február második felét és március elejét jórészt a Duna bajuszosainak hajkurászásával töltöttük és bizony nem is eredménytelenül. Nem csak számos harcsát sikerült nyakon csípnünk végül, de néhány igen széppel is összeakadtunk, melyek vagy kijöttek, vagy nem. :o) Ám, dunai gumihalas - harcsás tapasztalatainkat csak az elkövetkezendő történetekben fogom majd elmesélni nektek... addig is görbüljön a bot!

utolso_sullok12.jpgA banda nagy fehér twisterre csábult el :o)

utolso_sullok13.jpgAlkonyat a Dunán

A bejegyzés trackback címe:

https://pecazas.blog.hu/api/trackback/id/tr987318296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Roland Nagy 2015.04.09. 10:19:59

Szép halak!ügyesek vagytok.Én is szeretek sok helyet bejárni.A változatosság,leleményességre,gondolkodásra kényszerít.
Roland

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.04.09. 10:24:04

@Roland Nagy: Szia Roland!

Így van. Ha sokat vándorolsz, mindig új körülményekhez kell alkalmazkodni, új kihívásoknak kell megfelelni. Nem csak a bevált módszereket erőltetni, de kipróbálni új dolgokat is. Én ebben látom az igazi kihívást. Emlékezz vissza, hogy a Tisza-tavon mennyi helyet bejártunk, mennyi mindent megpróbáltunk. Előbb utóbb az ember megtalálja a megoldást és ez nagyon jó érzés... ;o)
Üdv.

Tom

Roland Nagy 2015.04.09. 10:39:40

@Bogyo_bacsi:Jó bizony!Hamarosan kész lesz a csónakom és akkor megnézzük beljebb is, mi a helyzet :)
Roland

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.04.09. 10:41:27

@Roland Nagy: Kíváncsi leszek, hogy egy ilyen gumicsónak mennyire lesz hasznos. :o) Duna holtágakban biztos hogy előnyhöz fog juttatni minket. Én meg egy hónap múlva veszek egy jó minőségű villanymotort. Ez a kettő jó páros lehet... ;o)
Üdv.

Tom

Roland Nagy 2015.04.09. 12:01:32

@Bogyo_bacsi: Öböl,holtág,Tisza-Tó,ponyvacsónak arra jó! :D
Roland

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.04.09. 12:05:14

@Roland Nagy: Hát azért Tisza-tóra komolyabb csónakot bérelnék továbbra is, mert ott nagy távolságokat kell menni, illetve az élő Tiszára is ki kell menni, ahol robbanó motor kell. De Duna holtágaknál jó lehet. Van is pár ötletem ;o)

Roland Nagy 2015.04.09. 12:12:48

@Bogyo_bacsi: Sejtettem :) Majd "összeagyalunk" :D

Boo 2015.04.09. 13:14:33

irigykedem, mert csak egy harcsát akasztottam eddig összesen, az is csak a ladik széléig jött el. Viszont a busák már szépen esznek wobira, vertikre :-D

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.04.09. 13:30:09

@Boo: Szia Csabi!

Hát, igen nehéz időszak volt ez a tavalyihoz képest. De hát van, hogy a Duna fukar és van, hogy bőkezű... ezt el kell fogadni. Pl a tavaly nyári wobbleres időszak szuper volt, míg előző évben siralmas. :o)
Folyton változnak a körülmények. Fordul még a kocka ;o)
Üdv.

Tom

ridgeback · http://akvariumipecas.wordpress.com/ 2015.04.10. 11:57:01

Gratulálok, gyönyörű a süllő, és szépek a harcsák is. Mondjuk nem is tudtam, hogy a Dunában ilyen szép narancssárgás harcsák is vannak! ;)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.04.10. 12:20:44

@ridgeback: Szia Pisti!

Köszönöm. :o) Azért tűnik ilyen narancsosnak a harcsa, mert a lemenő nap utolsó sugarai pont megfelelő szögből világították meg. Ha visszaemlékszel a nyári wobbleres írásomra, ott is volt egy bronzos süllő, ami igazából nem is volt bronzos, csak a napnyugta világította meg. :o)
Hát jó lett volna még pár ilyen süllő februárra... ;o)
Üdv.

Tom

ridgeback · http://akvariumipecas.wordpress.com/ 2015.04.10. 13:03:06

@Bogyo_bacsi: Pedig már kezdtem azt hinni, hogy Paks környékén horgásztatok! ;)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.04.10. 13:17:54

@ridgeback: Nem, dehogy, bár egyszer oda is eljutnék... ;o) A harcsás időszak csak pár hétig tartott amúgy. Még két írásom lesz majd az ott megélt kalandokról... ;o)

jimmba 2015.04.13. 14:52:59

Hi! Szép süllő lett az utolsó!
Sajnos nem értem ki időben,de azért így is megoldható a fényképezés. Gratulálok hozzá!
A Duna cumiztatta a parti pecásokat rendesen,de azért szép eredményeket lehetett produkálni egész évben.
A kis harcsa is harcsa. Legalább ennyi jöjjön a Pón,csak 30-40 kilós átlagsúllyal :)
Gratulálok Neked és Srácoknak!

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.04.13. 15:23:47

@jimmba: Szia!

Köszi. Igen, én is úgy gondolom. Most ez egy ilyen helyzet volt, de lesz még jobb is, rosszabb is. Mindenesetre ott kell lenni és csinálni... ;o)
Vannak szép halak még a Dunában számunkra...
Üdv.

Tom

ridgeback · http://akvariumipecas.wordpress.com/ 2015.04.14. 13:48:46

@Bogyo_bacsi: Paks helyett talán jó lesz a Pó is! Tudod, ha ló nincs ... ;)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.04.14. 14:17:26

@ridgeback: Szerintem Pó benne marad a naptárban minden évben. Az sem könnyebb terep, mint a Duna, de bármelyik dobásban benne van életed hala... ;o)

Halfdane 2015.04.28. 13:01:46

Szia Tamás! Gratulálok a süllőhöz, nekem ebben a szezonban mindössze 3 nyögvenyelősen összekínlódott, aprócska süllőm van, egyelőre csak álmodok ilyen csodás sárkányokról. Ahhoz hogy az álom valósággá váljon, kissé többet kellene lejárnom. Nyáron talán elcsípek párat wobblerrel, ha lesz időm.

A harcsákhoz külön gratula. Még ha nem is nagytestűek, de az igazi "nagy fogás" ez esetben a tapasztalat, hogy már egészen hideg vízben is táplálkoznak a bajszik. A jövőben ez a tapasztalat akár jó halat is érhet, sőt biztos vagyok benne, hogy a Dunán is bejön a Big One.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.04.28. 13:09:12

@Halfdane: Szia!

Volt egy időszak december elejéig amikor igen szépen jöttek a süllők. Utána meg kellett dolgozni keményen minden példányért. Sajnos, ez egy ilyen szezon volt. Szerintem lesz még jobb is, rosszabb is...
Egy-egy jobb süllőben is elég sok munka van benne ebben az évben, de legalább amik jöttek, a szebbek közül kerültek ki.

Ezeket a harcsákat nem én fogtam, de a következő 3-4 írásban lesznek harcsák bőségesen, amik az én nevemhez kötődnek majd. Nagyon nagy tanulságokat rejtett ez az időszak. Igen sok tapasztalatot lehet összeszedni, ha olyan helyen pecázol, ahol alattad vannak a harik biztosan. Ilyenkor lehet csiszolgatni a vezetési stílust, a színeket és figyelni hogy a változó körülmények ellenére hogyan táplálkoznak...
Ezeket a tapasztalatokat az év további részében is kamatoztatni tudom majd. :o)
Üdv.

Tom

Halfdane 2015.04.28. 15:06:54

A horgászat egyik legszebb élménye számomra, hogy folyamatosan lehet benne fejlődni, tudást szerezni. A könnyen jött sikernek nincs olyan értéke, a fáradságos munkával kitaposott út után sokkal felemelőbb a célba érkezés. És hát ugye tudjuk, hogy "az út lényege az út maga" Ezen emelkedett filozófiai eszmefuttatás a ma munkanap fárasztó mivoltának gyümölcse, de azért még igaz. ;) :D

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.04.28. 15:14:44

@Halfdane: Nyilván lesz még, hogy fordul a kocka. Örülök neki, hogy ilyen nehéz körülmények között is sikerül szép süllőket és harcsákat fogni... :o)
De azért várjuk már, hogy beinduljon a dolog... ;o)

Riderspinblade 2015.05.01. 21:01:36

Bogyó szinte mindig tudsz fogni valamit, szép kis harcsa süllő! mi a titkod? :D

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.05.01. 22:00:25

@Riderspinblade: Az, hogy a betlis pecákat nem írom le :oD Pedig vannak olyanok is... :oD

VGabesz 2015.05.04. 11:44:07

Szia Tomi!

Az utolsó kommented kap egy extra lájkot! :D Gratulálok a cikkhez és a fogásokhoz is. Két rutinos pecás mellett nem könnyi megfogni a magadét viszont annál többet tanulhat az ember! Ezt már csak tudom :). Ezeket a képeket már új géppel csináltad ugye? Jók lettek nagyon!
Örülök, hogy akad lehetőséged az ilyen csónakos pecákra is, mert így nem maradunk ilyen történetek nélkül a téli időszakra is, mi akik idő hiányában a blogról enyhítjük a horgászat iránti étvágyunkat! Kiváncsian várom a folytatást!

Üdv.

Gabesz

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.05.04. 12:13:59

@VGabesz: Szia Gabesz!

Hát az bizony igaz, Zozó és Laci gyorsan összeszedik a süllőket, harcsákat, úgyhogy oda kell tennie magát az embernek rendesen. :o) Igen, ezeket már az új géppel készítettem. Ez is Cannon PowerShot. Ennél durvább fényképezőgépet kár venni, mert nem életszerű a Duna parton, mint méretet tekintve, mint pedig sérülékenységet tekintve. Már ezek a kis 30-35 e Ft-os gépek is igen jó minőséget produkálnak véleményem szerint.
A csónakos peca teljesen más gondolkodásmódot igényel mint a parti. Most sajátítom el ezeket a fogásokat tapasztalt barátaimtól, hogy idővel saját csónakkal egymagam is eligazodjak a vízen. Mondhatom már hogy akár a Tisza tavon, akár a Tiszám, akár a Pón már nagyrészt csónakból tolom. A Dunán még inkább számítok parti horgásznak... :o)
Üdv.

Tom

JED2014 2015.05.05. 21:41:45

Helló Mester :-)

Először is gratula a gyönyörű 50+-os sárkányhoz. Az elmúlt (téli) szezont megtapasztalva, igencsak ritka jelenség volt már akár egy ennél kisebb méretű süllő is a kitartóbb pecások horgán. Az időjárás ilyen fokú változása, komoly kihívás és sok esetben valószínűsíthetően bekövetkező betli elébe állította a próbálkozókat. Bár sok minden fejben dől el, azért tudni kell, hogy mikor és hol legyen az ember fia :-) Szerintem ezzel a fogással mindenképp egy szép téli süllőszezon zárást tudhatsz magad mögött.
A harcsa fogásokhoz gratula a cimboráknak. Nem hiába, a Duna szép színű és méretű ragadozókat tartogat. Nincs más hátra, mint hogy megtalálni őket, ami nem akármilyen kihívás :-) egyébként meg, a 3 kg körüli méret megakasztása és sikeres partra (csónakba) "invitálása" szép teljesítmény :-)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.05.05. 22:23:37

@JED2014: Szia Edi!

Nagyon szépen köszönöm. Vigasz, hogy bár kevés süllő jött, amik jöttek igen szépek voltak. DE látni kell a befektetett energiát, a sok órát, amit az ember végigdobált a fagyban. Reméljük jövőre eseménydúsabb lesz a szezon. Minden bizonnyal az időjárás és a szokatlanul erős sodrás változtatta meg a körülményeket. Amikor nyugodt volt az idő és ideálisak a feltételek, akkor jöttek a halaim.
A harcsákat illetőleg a java még csak most jön majd. A 2-3 kilósok mellett azért becsúszott néhány szebb is. Holnap olvashatjátok majd történetét! ;o)
Üdv.

Tom

Levente43 2015.05.21. 09:46:27

gratula a szép halakhoz
süti beállítások módosítása