Vak ponty is talál szemet

2010. július 08. - Bogyo_bacsi

Június végén úgy döntöttem, hogy meglátogatom a szőnyi Bocska tavat. Elsősorban afrikai harcsát szerettem volna fogni, de kiérkezésünkkor azt az információt kaptuk, hogy a hideg víz miatt idén még nem helyeztek ki a tóba belőlük. Sebaj, gondoltam, hiszen magammal hoztam pontyozó felszerelésemet is, hátha szükség lesz rá. Ez végül helyes döntésnek bizonyult. Tehát, a tervezett afrikai harcsázásból egy nagy pontyozás kerekedett ki. Méghozzá nem is akármilyen...

 Szőny Duna felőli oldalán találhatóak az U és L alakzatú Bocska tavak

Bár, már reggel hét órára kiértünk a helyszínre, szabad helyet mégis nehéz volt találni, mert már hajnalok hajnalán is elég sokan voltak a vízparton. Végül a tó túlsó felén akadtunk két egymás mellett lévő szabad állásra. Fater a híd mellett telepedett le, én pedig tőle húsz méterre vertem tanyát. Rögtön szembetűnt, hogy a víz állása rendkívül magas az elmúlt hét esőzései és a belvíz miatt. A kiépített horgászállások egytől egyig víz alatt voltak. Tulajdonképen, a magas víz nekünk jól is jött, mert nem úszós módszerrel, hanem hagyományos fenekezéssel próbáltuk meg horogvégre keríteni a tó lakóit. Így egy kicsit bátrabban lehetett dobni, hiszen az apró U alakú tó partja most három méterrel kijjebb terült el.

A vízállás nagyon magas volt. A hídon át sem lehetett menni száraz lábbal

Ezúttal az egyik horgomra csemege kukoricát, míg a másikra két szem 12 mm-es epres – halas pelletet fűztem fel. Kíváncsi voltam, melyik lesz eredményes. Fater ezúttal is a giliszta, pellet párosítással próbálkozott két botján. Az etetőkosárba mindketten zöld színű fűszeres – halas etetőanyagot gyúrtunk. Az első jelentkező fater gilisztás botjára érkezett. A kapásba én vágtam bele, ugyanis fater elcsászkált a kempingszékéért az autóhoz. A tettes egy bő tenyeres dévérkeszeg volt, ami rövidesen vissza is került a vízbe. Közben az én pelletes botomon is többször kapást észleltem, de nem tudtam elég gyorsan odaérni. Hiába, aki már az önakasztós módszerhez szoktatta hozzá magát, nem árt ha néha a csúszó etetőkosaras szerelékkel is élezi a reflexeit. Most már készenlétben álltam a botjaim mellett, így időben be tudtam suhintani. Az első halam a part mellett leakadt, de a második, egy szép erős két és feles nyurga, már nem úszta meg az incidenst. Nagyon vastag, húsos szája volt. Biztos vagyok benne, hogy valamilyen módon a Dunából keveredhetett a tóba, hisz az ott található kecskeköröm kagylón nevelkedő pontyoknak lesz ilyen húsos szája.

Az első elkövető egy jó erőben lévő kettőfeles dunai vadponty volt

Miután visszaengedtem első áldozatomat, a következő hal egy jó félkilós ezüstkárász lett, amit fater csípett el. Aznap minden ponty és dévér, amit fogtunk, visszanyerte a szabadságát, de az ezüstkárászok nem úszták meg a találkozást. Az idő lassan borongósra fordult. Az eső elkezdett szemerkélni, a víz felszínét felborzolták a vadul becsapódó esőcseppek.

Fater aznapi legszebb ezüstkárásza. Pisti és Karcsi :o)

 A felszerelés beélesítve, jöhetnek az uszonyosok

Az időjárás változás egyszeriben meghozta a tó lakóinak étvágyát. Egymás után suhogtak a botok, bevágásra emelkedve. A halak általában hullámban jöttek. Fél órás pihenők után, szinte minden boton egyszerre volt kapás. Párosával fogtuk a szép két kiló körüli potykákat. Egyszer én fárasztottam, egyszer apám. Általában szép egészséges példányok voltak az áldozatok, ilyen dunai vadpontyok. Fogtam viszont egy kettőharmincas pikkelyest is, amelynek mindkét szeme hiányzott. Hiába, vak ponty is talál szemet. :o)

 Vak ponty is talál szemet... :o)

 Fater is buzgón termelte ki a halakat. Elszánt ábrázatán látszik az ősi halász ösztön

Ez a külső akadás úgy történt, hogy a hal előtte vagy tíz métert vitte a csalit. Hogyan? :o)

Ami ez után következett, azt lehetetlen hitelesen elmesélni. Egymás után szedtük ki a bajuszosokat, kárászokat, dévéreket a vízből. Mivel mindig egyszerre volt kapás mindkét botomon, sokszor fater besegített nekem. Alapvetően az mondható el, hogy pelletre a nagyobb kettő, és három kiló közöttiek, míg kukacra a két kiló alatti pontyok és a fehér halak jöttek. Délre annyira elfáradtam az intenzív horgászatban, hogy egyik botomat át kellett szerelnem önakasztós módszerre, hol a horog mellé két 16 mm-es hallibut pelletet fűztem fel. Így kevesebb kapást, de nagyobb egyedsúlyú halakat reméltem.

 A nyerő szerelék, a fűszeres halas etetőanyag és két szem epres pellet

 Egy szép kettőharmincas vadponty. Úgy küzdött, mint egy oroszlán

 Általában a pontyok párosával tették tiszteletüket a parton

Természetesen a módszerváltást követően megszűnt a kapkodós horgászat, de még így is gyakran fordult elő, hogy egyszerre két ponty került a terítékre. Ettől a pillanattól kedve azonban fater vette át a prímet, mert az etetésére beálló halaknak nagyon ízlett a puhatestű csali. Így gilisztával egymás után termelte ki a kisebb pontyokat, kárászokat.

A halak között nincs rasszizmus. A fehér és a fekete bajuszosok is jól megférnek a tóban

Egy újabb két kiló feletti páros. Gyönyörűek nem?

Faternak a mai napon a nyomába sem sikerült érni

Késő délután egyszer csak felsikított a fék az önakasztósra szerelt botomon is. A bevágás után rögtön érzetem, hogy bár nem kapitális, de az eddigieknél szebb uszonyos vette fel a két nagy hallibut pelletet. Mondanom sem kell, hogy ez a hal sem egyedül érkezett, így kisebb galiba kerekedett fárasztás közben, hogy melyikünk halának merítsünk először alá. A fogás egy kereken három kilós, hibátlan dunai nyurga ponty volt, vastag kagylóevő szájjal. Természetesen, végül ő is visszanyerte a szabadságát.

 Parton a nap hala...

 ... egy hibátlan három kilós nyurga

 Természetesen ő is visszakerült a vízbe. Egy pontyot sem vittünk el aznap

A nap végén még faternak volt pár szebb fogása. Bár, afrikai harcsát nem sikerült fognunk, de ketten így is közel 30 halat segítettünk partra. Az eredményesebb ezúttal apám volt, hisz a giliszta csali tarolt, de azért tegyük hozzá, hogy az ő legnagyobb hala volt akkora, mint nálam a legkisebb. A pellet, bár jól működött, kevesebb, de darabosabb halakat hozott.

 Fater legszebb hala már majdnem átlépte a két kilós lélektani határt

Elégedetten pakoltunk össze. Nagyon mozgalmas nap volt. Főleg, hogy a part egy meredek emelkedőbe végződött, így egész nap fel le rohangáltunk rajta. Idén még szeretnék ide visszatérni, amikor beáll a fagy. Ugyanis, itt a vízkeringetés miatt mindig akad meghorgászható terület és a téli időszakban gyönyörű pisztrángokat szoktak kihelyezni a tóba. Már alig várom... :o)


Legközelebb itt fogunk horgászni :o)

A bejegyzés trackback címe:

https://pecazas.blog.hu/api/trackback/id/tr222139544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jimmba 2010.07.15. 02:52:24

Látom nagyon megy neked ez a ponytozás!
Most jöttem haza a Dunáról. Egy szép süllőt
akasztottam,de idő elött lelépet.
A vizirendőrségnél voltam és első dobásra kaptam olyan rávágást,hogy még most is érzem a kezemben.
Láttam a süllőt,úgy 3körüli volt. Kicsit meglazult a zsínor és lelépett. Elcsesztem!
Majd lemegyünk a sóderos részre. Ott van márna és fenéken jöhet rabló is. Én fogtam már harcsát márnázás mellett. Nem nagyot,de harcsát.
Majd megoldunk mindent!

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2010.07.16. 00:24:13

@jimmba: Hát igen, szeretek pontyozni is. Az egy másfajta élmény és szintén nem kevés ravaszságot kíván.
Szerintem ugyanaz a süllő volt nálad, ami Krisztiánnak is leakadt. És szerintem engem vár... :oD
Ok, már nagyon várom a jövő hétvégét. Jó lenne nyakon csípni egy szép márnát. De a fenekező süllőzés is érdekel. Úgy látom szépen megy lefelé a Duna...

jimmba 2010.07.16. 16:15:07

Na majd egyszer én is elmegyek ponytozni.
Már amúgy is beszéltünk róla.
Nem hiszem,hogy az a süllő volt,ami leakadt Krisztiánnak,de ettől függetlenül lehet,hogy téged vár egy nagy fogas!
Márnázást még nem próbáltuk,de majd jövő héten az is lesz.
Rengeteg a vérszívó! Készülj fel,hogy pergetni szinte lehetetlen 8-tól éjfélig.

Bmiki81 2010.07.16. 19:19:27

Sziasztok!

Ha 1-2 hetet vársz, meglettek volna a harcsák is a Bocskán. A haverom és a barátnője múlt szombaton, abban a forróságban 11 db afrikait fogott a tavon. Szinte hihetetlen de a víz alatt lévő padok mellett forgolódtak a bajuszosok, 30-40 cm-es eresztékkel, úszós szerelékkel, gilisztával fogták őket. Amúgy az L alakú tóban vannak a nagyobb pontyok, olyan 3-6 kg közöttiek. A pisztrángról jók az infóid, némelyikük még kora tavasszal is fickándozott az U alakú tóban. Félszemű és vak pontyot én is fogtam már ott. :)
Az írásaid pedig színvonalasak, élvezetesek! A képek is jók! Csak így tovább!

Üdv.:
Miki

Bmiki81 2010.07.16. 19:23:46

Azt kifelejtettem, hogy 2-6 kg között voltak a harcsák, ekkorákat telepítettek.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2010.07.17. 18:57:22

@jimmba: Hát a pontyozás is nagyon nagy élmény tud lenni. Most hétvégén 32 órás horgászaton voltunk a Rómain. Az eredmény kb tucat ponty 7 és 14,5 kiló között. Nagyon nagy cikkek vannak kilátásban a közeljövőben... :o) Természetesen téged is szívesen látlak a legközelebbi ilyen túránkon... Igen, a szúnyogokról tudok. Csütörtökön a zenekarommal a Csillag Erődben játszottunk. Hát mit is mondjak. Mindenki táncolt, még akkor is, amikor nem volt zene... :oD

@Bmiki81: Szia Miki! Köszönöm a hozzászólásodat. Remélem rendszeresen véleményt nyilvánítasz majd az oldalamon! Mi is láttuk egy 8 kilós ponty kifogását a Bocskán. Sajnos nem túl kíméletesen bántak vele a szerencsés horgászok. Gyakran szoktál járni a Bocskára? Hova jársz még horgászni azon kívül? Én csak az afrikaiak miatt mentem volna, de így is jól szórakoztam. A pisztrángozásról csak hallottam, még nem próbáltam, de idén minden képen kipróbálom.

greenfishing 2010.07.19. 22:31:25

Na ez igen! Látom ti sem tétlenkedtek. Gyönyörű fogások,óriási kalandok. Hajrá! Még sok ilyet.

Szákos Frodó
greenfishing.blog.hu

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2010.07.21. 22:53:56

@greenfishing: Köszi szépen. Azt megígérhetem, hogy a következő írásokban iszonyat gyönyörű halak lesznek. Csak győzzétek olvasni a történeteket... :o)

vereshentes 2010.07.30. 11:10:24

Nagyon tetszenek az irásaid,vasárnapra kaptam ajándék jegyet a Bocska tóra kiváncsi leszek milyen.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2010.07.30. 20:05:23

@vereshentes: Szia Hentes! Azt ajánlom, hogy a Haldó fűszeres hal etetőanyagot próbáld ki, illetve a Vörös démon 12 MM-es pelletet. Nekünk ez hozta a legtöbb halat. Persze afrikaira más csali kell... :o)
Majd informálj minket, hogy mit sikerült fogni!
Igyekszem tartani a színvonalat. Remélem rendszeres látogatóm leszel!

Kapásjelző 2010.08.03. 21:32:53

Még ezek e kis tavak is szép emlékekkel boldogíthatják a horgászt. Nekem nagyon tetszik a tó: rendezett, a fák a túloldalon pedig nagyon csalogatóak.
Szép kis egyenpontyok! Gratulálok! azért jól jöttél ki, még ha nem is erre készültél!

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2010.08.03. 22:00:54

@Kapásjelző: Neked biztosan bejönne a Bocska tó, mert felétek az Alföldön többnyire hasonló kis tavak vannak. Tudom, hogy te is ilyen vizeken horgászol. Igazából itt pont a te módszereid lennének eredményesek, a match botos úszózás és a feederezés...

@vereshentes: Szia Hentes! Na, sikerült valamit fogni a Bocskán vasárnap? Mik a tapasztalatok?

Kapásjelző 2010.08.04. 17:21:43

Az ilyen kis tavakon könnyű mengatálni a halat, és akkor bizony a match a 8-as horoggal, finoman néha megmozgatva arat.
Ezek a pontyok kukoricán nevelkedtek, nem ördőngősség megfogni őket. Persze bármikor belefuthatunk egy olyan napba amikor mozdulatlanok a halak...

Bmiki81 2010.08.04. 19:06:55

Sziasztok!

Bár engem nem kérdeztek, gondolom nem baj, ha megosztom veletek a vasárnapi tapasztalataimat. :) Nos a reggeli nyitástól délig voltunk a Bocskán, 4 kis kölyökpontyot sikerült partra csalnom, kettő olyan másfél kilós volt, a másik kettő pedig kiló alatti, érdekesség, hogy a 4-ből 2 tükrös volt, szerintem ez a Bocskán ritkaság. Ahogy elnéztem, más sem kapott izomgörcsöt a nagyobb halak fárasztásától, ez egy ilyen nap lehetett, kisebb keszegeket, kárászokat fogtak, bár azok mindig mohók. Aztán ki tudja, lehet délután beindultak...

Kapásjelző 2010.08.04. 20:38:10

@Bmiki81:
Vasárnap mifelénk sem fogtak a telepített tavakon! A frontos idő...

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2010.08.04. 21:11:13

@Kapásjelző: Sajnos nekem nem sok tapasztalatom van a finom szerelékes horgászatban, de fenekezve szépen fogtuk a potyeszokat. Bár, tudom, hogy ehhez a tóhoz inkább a match bot illik. A többség úszóval horgászott. Volt, aki egy szép 8 kilós pontyot is fogott. Persze ment a konyhára... A Rómain frontban is jön a hal...

@Bmiki81: Szia Miki! Ne haragudj! Persze, hogy érdekel mit fogtál.... Nyugodtan érezd magad otthon a blogomon és mesélj a friss élményeidről akkor is, ha éppen nem kérdezzük! Hozzáfűzném, hogy amikor ezt a sok pontyot fogtuk, mások akkor sem kapkodták a halakat. Szerintem a Haldo fűszeres hal etetőanyag nagyban hozzájárult a sikerhez. Illetve a favorit csali a Haldo Vörös Démon pellet volt vagy giliszta. Másra alig jött kapás... Érdemes lenne ezzel megpróbálnod a Bocskát!