Ha kudarcot vallasz, használj gumit!

2012. február 29. - Bogyo_bacsi

Mivel ezen a hétvégén nem akadt horgásztársam, fürkészve keresgéltem az internetes térképen olyan horgászvizet, mely viszonylag könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel. Szemem megakadt az almásfüzitői kavicsbánya tavon, amely közvetlenül a helyi vasútállomás mellett terül el. Nosza, már húztam is a bakancsot, ez lesz a megfelelő választás ezen a borongós szombaton. Fütyörészve szálltam le a vonatról, de a környéken nem láttam egyetlen tavat sem. Így betértem a Pléh Büfébe, ami a helyi szórakoztató alkalmatosság és az ott található martalócoktól kértem útbaigazítást: Hol is található az a bizonyos kavicsbánya tó? A válasz csak ennyi volt: Húúúúúú, hát jó messze. Ekkor kapcsoltam, hogy tulajdonképpen Almásfüzitő felső vasútállomáson kellett volna leszállnom, ami egy megállóval odébb van... :o(


Ez a harc lesz a végső...

Sebaj, útra keltem, hogy legyalogoljam azt a négy kilométeres utat, amit tévedésem okán vert rám a sors. Jó, azért ez nem egy maratoni táv, de azért elég kellemetlen tud lenni, így a kora reggeli csípős hidegben. Útközben elhaladtam a régi timföldgyár mellett, ami a szocialista időkben a megye büszkesége volt, de mára már igencsak megrágta az idő vasfoga az elhagyatott ipari létesítményt. Nem is tudom, fél óra, vagy talán egy egész telt el, mire megpillantottam úti célom közeledtét jelző „Füzítői kavicsbánya” táblát. Megkönnyebbültem vettem tudomásul, végre megkezdhetem a horgásztevékenységet, bár már alig állok a lábamon a sok gyaloglás nyomán. :oP


Több kilométernyi gyalogolás után végre megérkeztem úti célomhoz

A napijegyes bódéhoz érve, nagyon kedves fogadtatásban akadt részem. A halőr srác rendkívül segítőkésznek bizonyult. Adott néhány hasznos tippet, amelyeket megfogadva elkezdtem dobálni a különböző villantókat, wobblereket, kisebb twistereket az ígéretesebbnél ígéretesebbnek tűnő helyek környékén. Mivel nem ismertem a tavat minden egyes beállóban dobtam nyolcat – tízet, hogy felmérjem a körülményeket. Teljesen megkerültem a tavat a nap folyamán, de kapásig nem jutottam el. Na álljunk csak meg egy szóra, gondoljuk végig újra a dolgokat...


Tipikus kavicsbánya tóra érkeztem

A meder alja sóderos kavicsos, a mélység pedig hullámszerűen váltakozik

Ugyebár, egy kavicsbánya tóról beszélünk, melyben iszonyatos mélységek lakoznak. A meder alja nem egyenletes, hanem hullámosan váltakoznak rajta a platók és az árkok. Mivel a nádasok környékén nem találtam ragadozókat, vajon hol is bújhatnak meg az éhes haramiák? No, persze a medertörések peremén. Keressünk csak egy olyan csalit, amellyel ezeket a részeket jól meg lehet vallatni. Választásom egy fehér Relax Shark gumihalra esett, ami egy nagy vörös ólom fejjel kiegészítve lehetett vagy tizenhárom centiméter hosszú. Hm, ezzel majd jól le fogom tudni tapogatni a változatos mederalakulatokat...


Az ősz már felöltötte tarka ruháját, ezer színben tündökölt a táj

Az elhatározást tettek követték. Ügyesen billegtettem a fenéken a lágy plasztikot, a parthoz érve újra és újra megcsodáltam eleven mozgását. Talán egy tucatot dobtam, amikor egy elnehezedést tapasztaltam a zsinór végén. Bevágtam, de nem túl határozottan. Ez hiba volt, mert rögtön érzetem megmozdult valami odalent. Pár perc dulakodás után egy hatalmas csukatest körvonalai rajzolódtak ki előttem a kristálytiszta vízben. Huh, ez életem eddigi legnagyobb csukája lenne, ha... és ebben a pillanatban kipattant a horog, a szemre öt kilósra taksált ragadozó szájából. Megtörten rogytam össze a parton, hát ez nem lehet igaz... mennyit vártam erre a gyönyörű halra és már szinte karnyújtásnyira volt tőlem. :(

Ha nagy halra megyünk, nagy műcsalit kell használni :o)

Arrébb álltam ötven métert, mert a tett színhelyén alaposan megzavartam a vizet. Megkeseredetten dobáltam tovább, és gondolataimban az elvesztett csukával ábrándoztam, mikor pengeként hasított karomba az újabb rávágás. Most résen voltam és határozottan suhintottam be az újabb vendégnek. Meg is kezdődött a viadal, amire oly régóta áhítoztam. Most már jóval idegesebb voltam, mert ha  a második jó halamat is elveszítem, belefojtom magamat a tóba... :) Ám, nem így történt, bár párszor a szívbajt rám hozta, amikor berontott a nádasba, de végül mindig sikerült kivezetni onnan a megtébolyodott csukeszt.


Parton eddigi legnagyobb pergetve fogott csukám

Teljesen bekebelezte a méretes gumihalat

Amikor megláttam ellenfelemet, már tudtam, hogy nem fogom tudni átfogni a tarkóját egy kézzel, így segítségért kiáltottam a tőlem nem messze tanyázó pontyhorgász kollégának. Rögtön segítségemre sietett, amiért a mai napig nagyon hálás vagyok neki, de a merítő amit hozott, hát... elég picike volt. Talán félbehajtva, ha belefér majd zsákmányom... aggodalmaskodtam. A sporttárs megnyugtatott, hogy akkor majd félbe hajtjuk. :o) A sors kegyes volt hozzám, mert valahogy sikerült belegyömöszölni a szákba a négy kilót meghaladó leopárd mintás jószágot.


Már régóta vágytam egy ilyen szép csuka rabul ejtésére

Gyönyörű szép leopárdra emlékeztető mintázat

Szinte kiugrottam a bőrömből örömömben, ahogy szemrevételeztük és mérlegeltük a foglyul ejtett prédát, amivel beállítottam négy kilós új egyéni csuka rekordomat. Jó persze, még van hova lépni felfelé, de ez egy cseppet sem érdekelt most. Egy ilyen derék ragadozó nem mindennapi zsákmány a mi vidékünkön. Miután megszabadítottam a horogtól, készítettünk pár fényképet az őszi tájban, majd útjára engedtem a vizek ádáz tigrisét, hogy jövőre ismét találkozzunk ezen a kavicsos, sóderos vízparton.


Termetes csuka az őszi kavicsbányató partján

A visszaengedés pillanatai

Remélem jövőre újra találkozunk majd... :o)

Tehát bejöttek a számításaim, amit nem is bizonyíthatna más, mint hogy második dobásra ismét valami megrántotta a zsinór végét. Besuhintottam és a horog ült. Harmadszorra már jóval nagyobb rutinnal fárasztottam ki az újabb megakasztott csukát. Alkalmi horgásztársam ismét segítségemre siettet és alátolta a merítőt az előző halamnál jóval kisebb fajtársának. Csüggedésre semmi ok, mert bár méretre elmaradt elődjétől, a maga két kilójával mégis az idei második legnagyobb címet nyerte el az általam pergetett halak képzeletbeli ranglistáján. Sorsa is hasonlóan alakult: horogszabadítás, néhány gyors kép és mehetett vissza búvóhelyére.


A nyerő összeállítás. Fehér Relax gumihal jókora vörös ólomfejjel

Parton a nap második kifogott csukája

Ilyen nincs, ez a nap amilyen gyengén kezdődött, olyan sikeresen ért véget. Búcsúzóul még egy kapásom volt, ám a jelentkező lecsípte gumihalam farkát, így a csodacsali odaveszett, a sikersorozat lezárult. Elégedetten ballagtam vissza a halőrbódéhoz, hogy sikerélményemet megosszam a szimpatikus halőr sráccal. Itt vége is lehetne a történetnek, de mégsem így alakult a dolog, hiszen míg a bódéban bóklászott egyik boljis botja kapást jelzett, aminek be is vágtam kihasználva az adódó alkalmat.


Idén ő lett a második legnagyobb csukám a maga két kilójával

Nem kell vicsorogni, mindjárt mész vissza...

Rendkívüli élményekben volt részem a mai pergetőhorgászat alkalmával

Nagy élvezettel fárasztottam ki a más halát... :o) hiszen idén már fater is elvett tőlem néhány szép fogást, amikor nem voltam résen. Többek között egy közel 12 kilós potykát is. :(  No, de visszatérve a jelenbe, rövid harc után partra segítettem egy csodaszép 3,7 kilós pikkelyes pontyot. Hát igazán nem gondoltam volna, hogy idén még fogok potykát, különösen nem, hogy bojlival csalizva. Végül a nap utolsó áldozata is visszanyerte szabadságát, így történetem összes szereplője élve megúszta a nap végét. :o)


 Nem gondoltam volna, hogy a mai napon még pontyot is fogok majd... :o)

Az idei utolsó kifogott békés halam lett ez a nyurgás potyka

Életre szóló élményekkel távoztam erről a csodálatos tóról a mai napon. Tudtam, ide jövőre még vissza fogok térni jó párszor, hiszen ilyen szép csukákat nem is tudom hol tudnék fogni a megyében. Miközben a helyes vasútállomás felé vettem az irányt, még egyszer visszapillantottam élményeim színhelyére. A tó túlsó oldalán található hatalmas fehér silók integetve kívántak szerencsés utat a hazatéréshez... :o)

Egy biztos, jövőre mindenképpen visszatérek Almásfüzítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://pecazas.blog.hu/api/trackback/id/tr43594219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jimmba 2012.02.29. 10:33:26

Gratulálok a szép fogásokhoz! A nagyobb csuka jó dagi volt.
Remélem idén sikerül majd nálunk is hasonló szép halat
fognod. Ha nem is csuka formájában,de balin,süllő vagy esetleg harcsa képében.
Már jó rég jártam a kavicsbánya tavon,de így képek alapján nem sokat változott.
Jók lettek a képek és hát van mit nézni a tájképeken kívül is.
Látod mennyit számít a csali csere!
Nem csak mindig a jól bevált csalikat kell húzni.
Mondjuk ez a gumihal elég ígéretesnek tűnik.
Jól döntöttél ott,hogy felraktad.
Viszont azt nem is mondtad,hogy máshol szálltál le.

Jó kis beszámoló,csak gratulálni tudok a szép halakhoz és főként a rekord csukához!

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.02.29. 10:49:07

@jimmba: Szia Jimmy!

Igen, már régóta vágyok egy szebb dunai süllő megfogására. Idén szerintem jóval kitartóbb leszek majd. Én csak most kezdtem el horgászni Almásfüzítőn, de már rögtön az első alkalommal sikerrel jártam. Utána voltam még kétszer kint, de sajnos akkor már nem fogtam semmit. :(
Igen, általában szoktam variálni a csalikat, ha villantózok, gumizok. Valahogy a Dunán bízok különösen pár darabban, amikkel már korábban sikeres voltam.. tudom, ezen is változtatnom kell majd..
Hát igen, a vonat állomást eltévesztettem, de a kígyó is megbotlik néha... :oD
Üdv.

Tom

lovas1230 2012.02.29. 11:42:55

Gratula a rekordhoz!

Remek hely fűzitő a képekből ítélve számomra is több szempontból:)
Érdeklődnék ,hogy az átlag vízmélység mennyi ezen a csodás tavon, napijegy ára?
Hogy-hogy te akasztottad meg a bojlis botot?:)
nekem erre sosincs alkalmam:):)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.02.29. 12:11:31

@lovas1230: Szia!

Igen, jó hely, bár itt sem könnyű fogni halat. Ez alkalommal sikerrel jártam, de több esetben érintésem sem volt. Szóval itt is meg kell dolgozni a halért. Viszont szép csukák élnek benne annyi biztos...
A napijegy egy ezres volt. Persze ez mellett ki kell fizetni a halat. Nekem nem állt szándékomban halat elvinni, így egész olcsón nyílt lehetőségem a horgászatra.
A vízmélység teljesen változó. Mivel a kavics kitermelése folyt itt, a meder teljesen hullámzó, de alapvetően mély, törésekkel szabdalt, akadó mentes vízre számíts.
Hát már éppen a jegyemet adtam le, amikor a srác bojlis botját elhúzta valami. Kiabáltam neki, de vissza szólt, hogy intézkedjek. Így esett be az év utolsó potykája. Persze ez nem az én érdemem. :o)
Egyébként bojlizni is érdemes a tavon. Szép nagy potykákat tettek bele...
Üdv.

Tom

egyatlagoshorgasz · http://egyatlaghorgaszkalandjai.wordpress.com/ 2012.02.29. 13:38:15

Ismét jó cikket sikerült összehoznod. Gratula a csukarekordodhoz. Nekem eddig még nem sikerült egy nagyobb csukesszal sem összeakadnom. Lehet néha érdemes lenne a természetes(telepítetlen) vizekről,egy telepített tóra elmennem.
Jó döntés volt feltenned azt a nagy gumit! :) Az éven én is megpróbálok pár tenyérbeillő méretűt.

Ádám

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.02.29. 13:52:25

@egyatlagoshorgasz: Szia Ádám!

Hát bevallom őszintén, nekem is ez volt az első 4 kilós. Nagyon ritkán sikerül fognom két kiló fölöttit. Talán évente pár darabot. Felénk nem túl sok jó csukás víz van. Általában a telepített vizeken sem könnyű, mivel ragadozóból nincs utánpótlás, csak pontyból. Sokszor ragadozókra eredményesebben lehet horgászni a természetes vizeken, ahol még normális a fajösszetétel és ponty, amur helyett sok apró hal áll a ragadozók rendelkezésére.
Ez volt az őszi csuka trilógiám utolsó fejezete. Sikerült bemutatnom egy sekély csatorna horgászatot, egy átlagos mélységű természetes tavon történő horgászatot és egy mély bányatavi csukázást. Persze jó lett volna egy holtágas csuka is, de ezúttal a sügérek jöttek. :P
Mindenképpen érdemes nagy csalikkal horgászni. Főleg csuka és fekete sügér esetében tapasztaltam, hogy minél nagyobb a műcsali, annál nagyobb hal jön.
Szerintem hamarosan te is belefutsz majd valami nagy dögbe. Én a helyedben a Tisza tóra látogatnék le gyakrabban. Ha már ilyen közel laksz hozzá...
Üdv.

Tom

VGabesz 2012.03.01. 13:44:06

Gratulálok Tomi!! Sajnálom, hogy nem lehettem ott veled! Jó írás, jó képekkel és örülök a rekordnak is!!! :)
Idén folytatjuk!

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.03.01. 13:50:05

@VGabesz: Szia Gabesz!

Ami késik nem múlik. Amint lejár a csuka tilalom, ott fogunk kezdeni majd... :o) Szerintem vannak ott még jóval nagyobb dögök is. Kicsit itt nem is fogtam.
Tulajdonképpen rajtad múlik minden, én így is, úgy is megyek.

Egyébként érdekességként írom le, hogy a fenti történet címében található perverz utalás rekord nézettséget hozott az elmúlt napban. 147 látogatóm volt, ami duplája az ilyenkor szokásosnak. :oD
Ez egy kísérlet volt részemről, hogy hányan klikkelnek egy ilyen mondatra, de bevált... :oD
Üdv.

Tom

lovas1230 2012.03.01. 14:42:06

Köszönöm a választ.kinézhetnénk 1 nyári sátras pontyozásra,menet-közti pergetésre(hátha tanulok tőled valamit).Amúgy csónak használható? üdv.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.03.01. 15:58:12

@lovas1230: Szia Zsolti!

Én elvileg benne lennék, csak az éjszakai horgászattal kapcsolatban van egy kis bibi. Előzetes egyeztetéssel lehet csak éjszaka horgászni, mert ha nincs elég érdeklődő, akkor nem marad kint a halőr srác éjszakára, vagy össze kell dobni a gázsiját. Nem tudom pontosan hogy működik, de valami ilyesmit hallottam.
Igazából nem kell 2 napra kimenni, mert ha etető hajóval behúzod a tó közepére, állítólag elég gyorsan lehet fogni halat, ugyanis oda nem horgászik senki sem.
Én először egy napos próbát tennék, hogy mi újság és ha már van tapasztalat, akkor próbálnám ki a több naposat. Egyébként láttam, hogy fogtak szép 5 kiló feletti potykákat még november elején is... biztosan sok szép hal van benne.
Pergetni szerintem egy nap is elég.
Ha jön majd az április egyeztetünk majd... :o)
Csónakról nem tudok a tavon, de etetőhajó használható, ezt megkérdeztem. Nekem van.
Üdv.

Tom

Riderspinblade 2012.03.03. 19:51:22

Gratulálok a fogásokhoz ;) nagyon jól megirtad szép kis kaland :)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.03.03. 21:40:34

@Riderspinblade: Szia!

Üdvözöllek a blogomon. Köszönöm a gratulációt, remélem a jövőben is megszolgálom majd... ;o)
Üdv.

Tom

Kapásjelző 2012.03.05. 20:02:35

Gratulálok a szép fogáshoz! Igazán kövér az első csuka, remélem több hasonló is kerül idén kettőnk horgára.
Nem is gondoltam még soha, hogy fizetős tavon rablózzak, mindig csak pontyozunk. Pedig móron is segített volna rajtunk. legközelebb kipróbálom majd a csukát, süllőre, harcsára van esély a dunán is.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.03.05. 20:22:46

@Kapásjelző: Szia Laci!

Bevallom őszintén, először fogtam ilyen kövér csukát. Volt már egy két vaskosabb, de ennyire még egyik sem. Lehet, hogy ez a nagyobb csukák sajátossága, végül is egy 10 kilós csuka nem lehet sodrófa alkatú... :o)

Hát a fizetős tavakon pont az a lényeg, hogy kevesen horgásznak ragadozóra. Így elég jó eséllyel lehet horgászni főleg csukákra, vagy este süllőre. A Duna is nagyon jó pergető terep. Javaslom, hogy balinnal kezdjél, illetve éjszaka lehet próbálkozni süllőre, de az jóval nagyobb helyismeretet kíván. A balinnál jól lehet látni hol rabol...
Harcsára is van esély, de nagyon ritka vendég...
Csuka is befuthat, de arra inkább holtágakban, langókban próbálkoznék inkább...
Üdv.

Tom

starboard · http://horgaszat-befektetes.blogspot.com/ 2012.03.07. 15:59:48

szia!

iden en is voltam itt , sugerezni probaltam es fogtam is .. akkor azonban meg nagyon sok horgasz ucsorgott, nem volt hely nagyon sugerezni... ellenben akkora balinokat lattam !!!! sajnos a kristalytiszta vizben nem volt semmi eselyem veluk szemben...

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.03.07. 20:46:22

@starboard: Szia Starboard!

Üdvözöllek a blogomon! :o)
Bevallom őszintén, nekem eszembe sem jutott sügérezni, mert annyira a csukák bűvöletében lebegtem, de idén mindenképpen kipróbálom. Tippem is van, hogy hol érdemes, ahol a beton töltés kövei vannak. Ott biztosan sok sügér bujkál... :o)
Balinok is vannak benne szépen. Nekem a fehér gumihalat sorozták a kis balinok. Persze nem tudták megakasztani magukat, de 4-et 5-öt is odavertek neki...

Ránéztem a blogodra, nagyon igényes munka. Gratulálok.
Próbálom majd átolvasgatni az elejétől a végéig...
Üdv.

Tom

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.03.09. 08:38:42

@AzHofi: Szia Hofi!

Nagyon szépen köszönöm. :o)
Az elkövetkező hetekben fekete sügéres próbálkozásaimat fogom majd bemutatni a Bokodi Erőműi tavon... :o)
Üdv.

Tom
süti beállítások módosítása