Három évesek lettünk

2012. október 10. - Bogyo_bacsi

Nagyjából három esztendő telt el azóta, hogy útjára indítottam horgász blogomat. Abban az időben még csak maroknyi hasonló oldal volt található a neten. Az utóbbi évben viszont több tucat blog indult útjára különböző horgászattal foglalkozó témákban, különböző minőségben. Sokat gondolkodtam, hogy ez a jelenség miért most csúcsosodott ki... Talán, a nyomtatott és internetes horgászmédia közönséges reklámzuhataggá silányodása eredményezi, hogy a szerzők ezt az új formát választják önkifejezésük megvalósítására. Manapság a horgászírások csak egy dologról szólnak: Vásárold meg termékünket! Közben háttérbe szorulnak olyan értékek, mint a természet, a halak szeretete, a stratégia, a baráti kapcsolatok és a közös élmény megszerzésének öröme. Az én írásaim ezen értékrendek mentén készültek és bízom benne, hogy az internetes horgászirodalom kusza világában, honlapom egyedi színfoltot képvisel majd a közeljövőben is.

3_eves.jpg


Manapság nagyon népszerű a horgászatban a specializáció. Sokan csak egyetlen módszer, egyetlen változatát választják, sokszor csak bizonyos márkájú felszereléseket, műcsalikat alkalmazva. Engem nem vonz ez a tendencia. Szerintem a változatosság gyönyörködtet és ez a horgászatban is igaz. Minél több halfajra, több féle módszerrel próbálkozik az ember, annál professzionálisabb horgásztudással rendelkezik majd a kalandok nyomán. Mint eddig mindig, most is kiemelt figyelmet szentelek a ragadozó halak horgászatának. Legkedvesebb módszerem a pergetés a jövőben is meghatározó témája lesz a blogomnak, akár fekete sügér, akár dunai pergetés, akár csukahorgászatról legyen szó. Időnként azonban próbát teszek természetes csalikkal is, hiszen nem szabad kizárni ezeket a módszereket sem repertoárunkból, mert sokszor így jutunk el a várva várt sikerig. Pontyhorgász barátaim sem maradnak majd olvasnivaló nélkül. Bár, az elmúlt időszakban kevesebb energiát fordítottam a potykák becserkészésére, próbáltam azonban célzottan a termetesebb példányokat nyakon csípni. A harmadik terület, ami fantáziámat mozgatja, az a dunai márnázás, keszegezés melyben, az utóbbi időben szép sikereket értem el. Ezeket a történeteket az elkövetkezendő hónapokban olvashatjátok majd blogomon.

Az utóbbi egy évben oly módon változtattam horgászati szokásaimon, hogy mindig oda és akkor megyek,  arra a halfajra próbálkozok, aminek éppen szezonja van. Ez a stratégiaváltás nem megszokott sikereket hozott számomra, így a jövőben is ezen vezérszál mentén fogok tevékenykedni. Ismét kiemelt szerepet kaptak az utóbbi egy évben a természetes vizek kalandjaim során. A Dunán minden eddiginél több próbálkozást tudhatok a hátam mögött és újra megfordultam a Balatonon, első alkalommal pedig eljutottam a Tisza tóra is. Remélem, az olvasók között mindenki megtalálja magának azokat a szegmenseket az írásaim között, amelyek számára a legérdekesebbek…

Vannak emberek, akiknek ebben az évben is köszönettel tartozok.  A két öregnek, Faternak és Kocikának, akikkel egyre ritkábban sikerül együtt horgásznom, de azok mindig feledhetetlen élményt nyújtanak. Dunai horgász haverjaimnak, Jimmynek, Lacinak, Daninak, Janinak és Hapcinak, akikkel már régóta vallatjuk az öreg folyó habjait. Köszönettel Tartozok Somának és Zolinak a táti élményekért és Robinak a Tisza tavi túránkért. Köszönettel tartozom továbbá Horváth Andrisnak, Györke Zolinak, Karoliny Lajosnak, Rózsa Zolinak, Becker Lacinak és Dávidházi Csongornak a közösen átélt kalandokért. Végül pedig szeretném megköszönni nektek, kedves olvasók, akik rendszeresen nyomon követitek történeteimet és hozzászólásokkal színesítitek azokat. Kiemelt köszönettel illetem Lacit, Gabeszt, Tibit, Ádámot, Ervint és Spinbladet… Remélem senkit sem hagytam ki a sorból. :oP
A következendő szezonban is számítok rátok!
Barátsággal

Tom  

A bejegyzés trackback címe:

https://pecazas.blog.hu/api/trackback/id/tr64729343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kapásjelző 2012.10.10. 08:37:41

Ajajjj! Telnek az évek és fiatalabbak már nem leszünk :D

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.10.10. 09:31:32

@Kapásjelző: Szia Laci!

De napról napra egyre tapasztaltabbak ugyanakkor... :o)
Üdv.

Tom

jimmba 2012.10.10. 12:50:26

Milyen jó képet csináltam rólad az én helyemen.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.10.10. 13:11:32

@jimmba: Szia Jimmy!

Le a kalappal, ez egy tökéletesen elcsípett pillanat volt. Ilyen színorgiát ritkánt lát az ember a természetben. Lencsevége keríteni meg még nagyobb élmény...
Üdv.

Tom

Szigetközi Pecás · http://szigetkozpeca.blogspot.com 2012.10.10. 16:24:57

Jujj elpirultam :-) telik az idő, már a szigetkozpeca is egy éves lett :-)) Boldog születésnapot az óvodás korba lépő pecazas.blog.hu-nak!

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.10.10. 16:38:29

@Szigetközi Csónakos Pecás: Szia Ervin!

Nagyon szépen köszönöm. Ha valaki, akkor te igazán megérted, mennyi energiát és kitartást igényel egy horgászblog vezetése, ha az ember rendszeresen publikál történeteket. Időt, energiát és pénzt nem kímélve kint kell lenni kánikulában, hóban, fagyban, esőben, de megéri mert a sok pozitív visszajelzés megerősíti az embert, hogy amit csinál, azt jól csinálja.
Remélem a te blogod id megér majd sok sok évet és titkon remélem, az enyémben is van még némi tartalék... :o)
Üdv.

Tom

egyatlagoshorgasz · http://egyatlaghorgaszkalandjai.wordpress.com/ 2012.10.10. 22:15:29

Az első részben elmondottakból sokban egyetértek. A mostani Mahorban például 9,teljes oldalas reklám van, és nem egy olyan cikk ami csak arra ösztökél, hogy vedd meg az adott terméket, mert csak azzal foghatsz halat. Reklámok nélkül meg az lenne a szitu, hogy sokan csak a nyomtatott sajtóból tudnak tájékozódni az újdonságokról, stb, és ezért kellenek.. Na mindegy.

A specializálódásban is lehet specializálódni, például , ha csak pergetsz akkor az csinálhatod csak UL szinten, közepesen (csuka,balin,süllő), és nagyvadasan (Harcsára). Mondja ezt egy olyan ember akinek blogján szinte,csak domolykópergetős sztorik vannak. :)
Amúgy csak arra akartam kilyukadni, hogyha csak a pergetéssel foglalkozol, azt is lehet jól csinálni, mert sok a lehetőség.
Persze a legnehezebb módszer az amit te űzöl, vagyis a "horgásszunk mindenre" . Ezért tisztellek, nem kis kitartás kellhet hozzá. :)

Remélem tavasszal fogsz jó pár nagy domit nálunk. :)

ÁDÁM

Weiller 2012.10.10. 22:56:45

@jimmba: Az az én helyem 10 éve! :-D

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.10.11. 08:28:41

@egyatlagoshorgasz: Szia Ádám!

Egyetértek teljes mértékben. Gyakorlatilag a Pontyvilágban sincs reklámmentes cikk és hát az F & H magazin színvonala is óriásit esett az utóbbi időben. Az internetes portálokról meg már nem is beszélek, mert tömegével jelennek meg az élvezhetettlen minőségű írások, melyekben valaki letesztel egy zacskó valamit. Közben megfeledkezünk a horgászat igazi értékeiről: a természetről, a halakról, a stratégiáról, a baráti kapcsolatokról. Különösen aggasztó, hogy a fiatal generációkkal próbálják elhitetni, hogy ha nincs iylen vagy olyan, vagyonokba kerülő felszerelésed, akkor nem is lehetsz sikeres horgász. Sajnos a srácok nem tudnak a zsebpénzükből méregdrága műcsalikat, bojlikat vásárólni, így a folyamatos elérhetetlen cél miatt gyorsan elveszítik a lelkesedésüket. A jövőben néhány írásomban próbálom majd hangsúlyozni, hogy esetenként egy olcsóbb felszereléssel ugyanúgy sikeres lehet az ember, mint a drágább változattal.

Ha valaki egy valamit csinál csupán, azt könnyű profi szintre fejleszteni. Értem ez alatt, hogy egy módszer, egy halfaj, állandó helyszínek. Szerintem sokkal nagyobb kihívás, ha a kirakósjáték részletei folyamatosan változnak és neked kell folyamatosan alkalmazkodni a változó feltételekhez... Minden módszerben és halfajban meg lehet találni a szépséget. Azt, meg hogy a másik módszerét lenézzük, azt egyenesen ostobaságnak tartom...

Már nagyon várom a domolykózást, remélem abból is sikerül majd egy élvezetes írást összehozni...

@Weiller: Srácok! A Dunán nincs foglalt hely!!! :oD

Üdv.

Tom

jimmba 2012.10.11. 09:57:57

@Weiller: Főleg úgy,hogy tavaly nem is horgásztál a Dunán.
Idén meg kétszer voltál.
Talán csak a helyed volt,mert már a Cuba lett a helyed.

egyatlagoshorgasz · http://egyatlaghorgaszkalandjai.wordpress.com/ 2012.10.11. 10:28:05

@Bogyo_bacsi: A pontyvilágot és az F&H-t sem olvasom. Egyik sem volt még a kezemben, ellentétben a Pecavilággal, ami nagyban hasonlít az előbb említett két lapra. Legalábbis én ezt hallottam.
Ezek az újságok véleményem szerint vizuálisabban hatnak az olvasóra, nem úgy.mint a 2 "nagy horgászlap.
A vizualitás mellett tartalom is van, ami legtöbbször sok hasznos infót tartalmaz. Ez jó, hiszen újat mindig lehet tanulni.

Az első sorokban elég jól körülírtad a "Kék" oldalt. :) Egyszer beleestem abba a hibába, hogy írtam nekik cikket 5 ezres utalványért, hát többet sem teszem. :D

Abban is egyetértek, hogy nem jó dolog elhitetni a fiatalsággal, hogy csak a drága dolgok működnek.Persze itt meg kell találni az arany középutat.
Én is nagyon vigyázok a cuccaimra, mert nem ingyen osztogatták. Múltkor egy wobbleremért majdnem bementem a patak hideg vizébe, de szerencsére megoldottam a kivételt. :D

Szerintem nem túl könnyű profi szintre emelni egy adott halfaj horgászatát. Én is sokszor találkozok domolykózás közben új helyzetekkel. Ezeket, ha sikerül megoldanod akkor nő a tapasztalatod, ha nem akkor utána kell járni, hogy mi a megfejtés, mert valószínűleg azt valaki már megoldotta. ott vannak még a más vizek is, ha már egy kicsit tapasztaltabb vagy akkor nyilvánvalóan könnyebben fogod majd a halakat, de az új helyszíneken is vannak "cselek", hogy Gégény Viktor szavaival éljek. Na mindegy. Túl hosszúra nyúlott az elmefuttatásom. :D

A domolykózást Én is várom.

Ádám

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.10.11. 14:29:16

@egyatlagoshorgasz: Szia Ádám!

A F&H ban voltak nagyon jó cikkek, de az utóbbi időben nem igazán találok ott sem. Igazából a reklám lobbi olyan erős, hogy begyűr maga alá mindent, mintha nem is számítana, hogy az emberek pénzt adnak az újságért és ezért cserébe érdekes cikkeket szeretnének olvasni. Az értékteremtő írások egyre inkább a blogokra szorulnak ki, és az igényes olvasók nagy része is.

Az a baj, hogy a specializálódás hatására már a gyerekek eleve úgy kezdik el a horgászatot, hogy pl pergető leszek, mert a média erre tereli őket. Ezzel kihagynak több lépcsőfokot, ami a horgászatban az alapismereteket jelenti. Nem csoda, hogy kudarcként élik meg, ha ezek után nem fognak halat és azt gondolják, ha megveszik a drága felszereléseket ez a helyzet változni fog. Hát nem...

Jah, és egy értelmes eszmefuttatás sosem lehet túl hosszú...
Üdv.

Tom

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.10.12. 13:41:33

A blogodnak különlegessége és érdekes színfoltja a hangulatos írások és jó képek mellett, hogy megmutat konkrét helyeket természetes vizeken. Ezzel szerintem egy kicsit óvatosabban kellene bánni... bár akkor meg az unikum jelleg tűnik el...

@jimmba: mi az a Cuba?

jimmba 2012.10.12. 13:55:29

@Hepci: Egy szórakozóhely Komáromban.
Az lett a haverom helye a Duna helyett.
Inkább oda jár,mint jönne pergetni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.10.12. 14:02:17

@jimmba: tán kedvet kap majd újra...
Én kb. 4 évig nem horgásztam egyáltalán, és még most se vagyok olyan lelkes, mint rég - csak már járogatok.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.10.12. 14:11:57

@Hepci: Szia Gábor!

Igen, ebben teljesen igazad van. Sajnos, én is rájöttem már erre a hibára. A jövőben megpróbálom majd diszkrétebben kezelni, főleg a természetes vizeken talált helyeket. A most következő márnás sorozatomban, ahol lehet nem fedem majd fel, hol kerültek horogvégre ezek a szép halak. (Persze ha mondjuk egy híd látszik, azzal nem tudok mit kezdeni) Az elkövetkezendő pergetős cikkekben is próbálok majd óvatosan bánni a tájképekkel...
Törekszem majd az egyensúly megtalálására, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon.... :o)

@jimmba: Jimmy! Van, aki a kapitális süllőket szereti fogni, van aki meg a fröccsös poharat. :oD

Üdv.

Tom

jimmba 2012.10.12. 15:18:37

@Bogyo_bacsi: Idén már volt kint háromszor és süllőt is fogott. Igaz nem nagyot,de süllőt.
A helyek felfedése meg egy olyan dolog,hogy a Duna mindenkié és lehet próbálkozni.
Sokszor sikertelenül.
Ahhoz,hogy az ember jó halakat fogjon pergetve,nagyon
sok helyes döntésre van szükség.
Igaz a jó helyen, szerencsével is meglehet a szép hal.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.10.12. 15:58:38

@jimmba: Szia Gábor!

Igazából azt látom az idei év tapasztalatán, hogy a Dunán lépten nyomon vannak jó helyek, csak sokan nem veszik a fáradságot, hogy saját maguk tapasztalják ki. Felétek is van vagy 6 jó állás egy rövid szakaszon és az alsóbb folyásokon is találatm nagyon brutál helyeket, amiket megpróbálhatnánk ősszel. A fővárosi próbálkozásaim is azt muatatják, hogy nagyon sok jó hely van, csak időt kell szánni a megismerésükre. Egyik álláson szép kősüllők jönnek, másik inkább márnás, vagy balinos pálya. Azok, akik más trükjeit próbálják leutánozni mindenféle kreativítást nélkülözve, sosem lesznek igazán eredményes horgászok. Bár, igazad van, egy egy szép hal szerencséből is becsúszhat...
Üdv.

Tom

Halfdane 2012.10.13. 23:46:44

Tomi, gratulálok és legyen erőd, időd még tízszer ennyi ideig folytatni.

Sajnos mindent ural a fogyasztói szemlélet, a "konzumidiotizmus", miért épp a peca lenne kivétel? Sajnos ez ellen nincs mit tenni, bár meg kell jegyeznem, hogy annyi áldásos hatása ennek is van, hogy a verseny fűti a folyamatos innovációt. Sajnos ez a világunk velejárója, van aki tudja kezelni, van aki nem. Sajnos sokkal többen nem, ezért van ennyi "megmentendő" devizahiteles és megvásárolható szavazat... Na nem offolok...

Egyébként megtiszteltetés volt együtt horgászni, reméljük sor kerül még rá...:D

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.10.14. 07:34:15

@Halfdane: Szia András!

Amikor elindítottam a blogot, az elsődleges cél az volt, hogy az általam megélt kalandokat és fogásaimat megörökítsem. Mostanra ez a cél nagyon sokat változott. A történetek immáron nem rólam, HANEM RÓLUNK SZÓLNAK! Értem ez alatt, hogy azt a baráti társaságot, ami kialakult a blog körül, próbálom minél jobban belevonni a kalandokba. Van akivel már ez sikerül, van akivel még nem, de szinte mindenkivel volt már közös horgászkalandom. Értem ez alatt azt, hogy nemcsak hogy fogunk még együtt horgászni, de kalandok egész sorára számítok majd veled is és a többiekkel is...
Egyébként a horgászatnak és a blogvezetésnek egy valós ellensége van, a NŐ! Jelenleg azonban nincs annyira komoly kapcsolatom, ami ezt a tevékenységet veszélybe sodorhatná...

Tom

Riderspinblade 2012.10.14. 07:49:33

:D jaj istenem engem is megemlitettél nagyon köszönöm :D remélem nemsokára közös pecát is össze tudunk hozni ;)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.10.14. 09:25:48

@Riderspinblade: Szia Jani!

Igazán nincs mit, ez a legkevesebb. Keresünk majd lehetőséget rá... ;o)
Üdv.

Tom

Halfdane 2012.10.14. 21:07:00

Tomi, te nagy megmondóember vagy. Megint megmondtad a tutit...:)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.10.14. 21:23:56

@Halfdane: Andris!

Iparkodom magamban elnyomni ezt a 'megmondó ember' dolgot, mert azért mégiscsak azt szeretném, hogy aki a blogomra látogat, jobb kedvel menjen el, mint amivel jött...
Azért már most borítékolom, hogy lesz néhány csípős cikk is a közeljövőben!!!
Üdv.

Tom

Halfdane 2012.10.14. 21:31:12

Tomi, nincs ezzel semmi baj, minden "közléskényszeres" ember elmondja a véleményét vagy így vagy úgy, szerencsére ezt (még) meg lehet tenni. Akinek nem tetszik, az nem olvassa, vagy joga van ellentmondani, beszólni, stb... Nem ördögtől való a konfrontáció, végülis ez a hároméves összegzésed is előre mutat: kijelöli a számodra nem szimpatikus trendekkel szembeni harcot. Vagy ha nem is harcot, de legalább azt, hogy más szemlélet is szót kapjon. És ez így pont jó.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.10.15. 08:23:35

@Halfdane: Andris!

Ami számomra fontos, hogy mindenképen saját utat szeretnék járni, a saját elképzeléseim szerint alakítani a dolgaimat. Ez érvényes az életem egész területére... a zenélésnél is így tettem, pedig lépten nyomon jöttek irányzatok, amiknek a hátszelén magasabbra juttottunk volna, de azok már nem mi lennénk.
Tulajdonképen ezt az év értékelőt ilyen pillanatra megállós, végiggondolós lépésnek szántam a sok horgászkaland közé. Örülök, hogy ilyen sokan írták le a véleményüket a felvetett gondolatokkal kapcsolatban.
A lényeg, hogy szerdán jön majd az új kaland és aki szereti a Dunát, és a testes márnákat, az biztosan nem fog csalódni... ;)
Üdv.

Tom
süti beállítások módosítása