Feketézzünk a munka ünnepén!

2013. július 10. - Bogyo_bacsi

„Itt van május elseje, Énekszó és tánc köszöntse!” - zeng fülemben a gyermekkoromban tanult mozgalmi dal, miközben András pajtással szaporán lépkedünk, a főváros északi peremén elfekvő Omszki tó álmos partja felé. „Vérvörös színt fest az égre a hajnal” - törnek fel bennem az emlékek, mígnem józanító hirtelenséggel rántott vissza a jelenbe a felhőkben támadó szúnyogok hada, ripityára törve a szocializmus alkonyából megmaradt homályos idillt. Kezünket, lábunkat csapkodva szereltük össze pergetőfelszerelésünket, mint botjukkal játszó, rissz-rossz népi táncosok. Szó szerint vérünket adtuk a hőn áhított hal, egy termetes fekete sügér megfogásának reményében.

fekete01.jpgTükör víz a hajnali Omszki tó álmos partján

A hajnali nap tükörré változtatta a vízfelszínt, míg én polárszemüvegemen keresztül vizslattam a nádszélben potyázó hatalmas sügéreket. Itt is - ott is felbukkantak a gyanakvó jószágok, de hiába pöccintettem eléjük plasztik csalimat, bambán továbbúsztak, rá sem bagózva az ínycsiklandozó falatra. Hatalmas csobogás riasztott meg az elmélyült cserkelés közben. Először azt hittem, egy nagy ronda állatot látok a vízben úszni, ami csupasz testével kiszaladt a partra, búvóhelyet keresve, de aztán realizáltam, hogy csak András úszott be, nád közé szorult japán műcsalijáért. Készültek fotók is, de nem közlöm le őket, mert erősen súrolják a jó ízlés határát... és ki tudja, még jól jöhetnek egyszer ezek a kompromittáló felvételek... :oD Nyolcas pont: „Az úttörő igaz, hű barát. ” :oD

fekete02.jpgÉs egy békés tájkép, hogy ne kerüljön ki a 18-as karika :oD

Már csaknem körbedobáltuk a tavat, mikor egy hosszú, keskeny nádas széléhez értünk. Plasztik férgemet a nádnyiladékok szélébe pöccintettem, hogy míg hullámzó mozgással süllyed alá, gazdára találjon az apró tisztásokon. És ekkor megtörtént, aminek meg kellett történnie. Valami alaposan megrángatta botom spiccét. A zsinórt belazítva adtam némi időt a halnak, majd mikor már a pálcát csavarta ki kezemből, besuhintottam egy derekasat. És ekkor megindult a cirkusz az apró öbölben. Egy lábtörlőnyi területen tört a felszínre egy megakasztott, jól megtermett pisztrángsügér. Eleinte bizonytalan volt a harc kimenetele, de végül sikerült átvezetnem a növényzeten a két kilót meghaladó súlyú dühös ragadozót.

fekete03.jpgKezeim közt életem eddigi legtermetesebb pisztrángsügérje...

fekete04.jpg... farok tőig negyven, farokkal együtt negyvenöt centi a hossza

Néhány magabiztos manőverrel sikerült megszelídíteni az életéért küzdő sügért, hogy András pajtás egy ügyes mozdulattal birtokba vegye. Ez aztán a fogás, egy haragos színű, igen szép fekát tartottam kezeimben. Gyors segítséget kaptam a méréshez Ákos és egy idegen srác személyében, amiért nagyon hálás vagyok, de mint tudjuk: „Az úttörő ahol tud, segít, és önként szolgálja a közösséget.” :oD Farok tőig negyven, farokkal együtt negyvenöt centit mértünk, mellyel beállítottam új egyéni rekordomat. Két évvel ezelőtt fogtam ugyan Bokodon egy negyven centis pisztrángsügért, de az nem volt ilyen szép dundi.

fekete05.jpgSegítő kezek

fekete06.jpgA termetes szájban pillanatok alatt eltűnt a süllyedő plasztik csali

Óvatosan visszahelyeztem a nádszálak közé zsákmányomat, majd készítettem róla pár frappáns képet. Rendkívül elégedett voltam, de ezzel még nem fejeződtek be az események... a következő nádnyiladékban hasonló kapásom akadt, de ezúttal a bevágás nem talált halat. Sebaj, nem jöhet mindig minden össze... Nemsokára Andrásnak akadt egy hatalmas akciója. A falánk fekete sügér majd kirántotta a pálcát kezéből, de sajnos a bevágás itt sem volt eredményes. Igen bosszantó, ha az ember nem minden napi halak között bóklászik és egymás után jönnek a luft ütések... de hát ez egy ilyen szakma kérem szépen. :o)

fekete07.jpgDe szép felvétel lehetett volna, ha valaki nem gondolja úgy, hogy szendvicses alufóliájának a nádas lesz a legjobb nyugvóhely

fekete08.jpgA nyerő plasztik pióca offset horogra tűzve

Ahogy a nap délelőttbe fordult, a kapások lassan elmaradoztak és az ádázan tűző napsugarak lassan felemésztették erőnket. Andris előbb szedte a sátorfáját, én még egy órát rászántam a tóra, hátha sikerül kierőszakolnom egy újabb akciót, de a hőség hamarosan az árnyékba kényszerített. Még egyszer-egyszer dobtam, ha észrevettem pár kósza sügért a nádszélben, de felszíni csalijaim végül mindig érintetlenek maradtak. A végén már csak heverésztem a fűben és egy szalmaszállal fogaim között az eget bámultam. Nem láttam már értelmét tovább maradni, úgy éreztem megkaptam a mai napra, amit a tó nekem szánt.

fekete09.jpgFekete sügér specialista munka közben ;o)

fekete10.jpgÉs, hogy ne csak nekem legyen halam a történetben. Andris előző heti 40 centis fogása...

Végül a távozás mellett döntöttem. Lassan bandukolva a HÉV megálló felé vettem az irányt, de útközben még az egyik kis közértben vásároltam egy eper fagyit önjutalmazás gyanánt. A vonatra várva szerencsétlenségemre sikerült kikapnom, egy kocsmából éppen a megállóba érkező martalócot, aki majd húsz percig ecsetelte, hogyan szokott a Dunán keszeget fogni és miként süti meg azokat. Tekintetemmel idegesen fürkésztem a közeledő járművet, hogy végre megszabaduljak az alkalmi beszélgető partnertől, akinek több füle volt, mint foga. Mindegy, nem engedtem, hogy bárki elrontsa ezt a tökéletes napot. Igen, ez egy emlékezetes május elseje marad, még ha a régi emlékek a feledés homályába merülnek is idővel...

fekete11.jpgEbben az évben csodás élményekkel ajándékozott meg az Omszki tó... köszönöm

A bejegyzés trackback címe:

https://pecazas.blog.hu/api/trackback/id/tr235300547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asp01 2013.07.10. 11:35:51

Szia Tom!

Nagyon hangulatosan írtad meg a sztorit, bár nem éltem meg az az időszakot, de sokat olvastam róla, és kicsit mosolyogtam is azon a pár soron a bevezetőben! :) Gratula a rekordhoz, szép kövér uszonyos volt :D

Üdv Dani

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.07.10. 11:43:52

@asp01: Szia Dani!

Még nem éltél abban az időszakban, de még újra eljöhet... :o) Amúgy nem csak rossz oldalai voltak a szocializmusnak. Nekem sokkal teljesebb gyermekkorom volt, mint a mostani gyerekeknek.
Az értékrendek sokkal emberközelibbek voltak... :o)
Üdv.

Tom

asp01 2013.07.10. 11:49:36

@Bogyo_bacsi: Lehet most hülyén hangzik az én számból, hiszen tényleg nem éltem abban az időben, de valamiért vonzz egy kicsit a régi időszak, valahogy nem bántam volna ha ezelőtt pl. 30 évvel születek... :)

üdv Dani

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.07.10. 11:55:50

@asp01: Dani!

Most már ezen nem tudsz változtatni. Annyit azért hozzáfűznék, hogy nem vagyok olyan idős mintha 30 évvel korábban születtél volna... :o) Én a szocalizmus legvégét csíptem el, mint utolsó generációs úttörő. Mindenesetre volt egy panel lakásunk, egy 120L es Skodánk és egy évben egyszer el tudtunk menni a Balatonra. És itt kezdődött el horgász pályafutásom a Tihanyi félsziget tövénél egy stégen. Mogyorófa vessző, polenta, snecik. Ej, de messze van ez a mostani horgászat jelentette képtől...
Üdv.

Tom

asp01 2013.07.10. 12:00:14

@Bogyo_bacsi: Kicsit túloztam... :D Hát nekem már csak a bambusz bot jutott :)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.07.10. 12:16:10

@asp01: Dani! Az sem rossz. Ma már a fiatalok egyből specialistaként indúlnak. Persze, nem jönnek az eredmények, mert hiányoznak alapvető lépcsőfokok, amiket mi végigjártunk. A küszözéstől, a fenekezésen át az első villantózásig...
És ezen az sem segít, hogya netről minden infót le lehet lesni, akár mások helyeit is kifürkészni.
Üdv.

Tom

Halfdane 2013.07.10. 12:20:58

Kedves Tamás Pajtás!

Isten és a Párt is úgy akarta, hogy a munkásosztály eme méltatlanul elfeledett, ám nosztalgikus hangulatú ünnepén megfogd ezt a szép halat. Úgy gondolom, idén már kiérdemelted a "Kiváló Dolgozó" érdemrendet. De a nagy mű építése további áldozatokat igényel, keményen helyt kell állnunk a horgászat frontján én nem szűnő éberséggel, áldozatos munkabírással kell elvégeznünk feladatainkat.

No, igyekeztem stílusos lenni a munkásmozgalmi hangulathoz. Jó ötlet volt ez a kis csavar, egyedi ízt vitt a történetbe.

Azokban a napokban, hetekben szépen fogogattam a sügereket, volt köztük pár egész szép, de azért ez a tó nem könnyű pálya, Az utóbbi hetekben pl. nem adott halat. Igaz, sokkal kevesebbet

Halfdane 2013.07.10. 12:22:39

... jártam ki.

Valahogy lemaradt a vége, de sebaj, eggyel több a komment...;)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.07.10. 12:38:02

@Halfdane: Szia András!

POntosan tudom, hogy az Omszki tó milyen nehéz terep. Ebben az évben ez az egyetlen fekás cikkem és nem véletlen, hogy az Omszki tóról írtam. A D1 es történetekből és a 20 centis sügérekből Dunát lehetne már rekeszteni. Hátránya az Omszki tónak, hogy azért olyan sok féle lehetőséget nem kínál. Egy bő óra alatt körbe tudod dobálni...

Próbáltam egy kis egyedi színfoltot vinni a történetbe ezzel a szokatlan stílussal. Még soha nem láttam hasonló szájízú horgászkalandot. :o) És tőlem sem lesz rendszeres... ;o)
Üdv.

Tom

Halfdane 2013.07.10. 13:11:55

@Bogyo_bacsi: Pedig csak bíztatni tudlak, hogy járj bátran ezen az úton. Tengernyi horgászblog van, amelyek jó részére nem a történetmesélés élvezetes mivolta jellemző, inkább csak puszta dokumentációs célokat szolgálnak. A látványos képanyag mellett a nyelvezet igényessége, a humor és a szokatlan ízek igazán egyedi jelleget kölcsönöznek egy blognak, illetőleg ezen keresztül fejeződik ki a blogger személyisége igazán. Merj újat, szokatlant alkotni, mert ezzel lesz a blogod igazán jó!!! (Most sem rossz, csak nem fogok smúzolni...;))

Halfdane 2013.07.10. 13:14:31

Az pedig, hogy én specialista lennék, az roppant erős túlzás, mindössze szeretek erre a halfajra horgászni, mert az esetek nagy részében akciódús, élvezetes peca adatik.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.07.10. 13:32:47

@Halfdane: András!

Próbálkozom ezzel azzal. Van amikor egy emlékezetes kalandot mesélek el, van amikor inkább a halakon, vagy a természeten van a hangsúly, de előfordúlt már, hogy kicsit túlontúl irodalmira sikeredett egy-egy novella... ez most egy kicsit humoros történet lett, de szerintem jól sikerült. :o) Nem egy átlagos fekás cikk.

Igen, ezt a lesecialistázást vedd nyogodtan provokációnak... :oD
Amúgy nem olyan rossz specialistának lenni. Stallone is az volt és látod, meg is kapta Sharon Stonet. ;o)
Üdv.

Tom

Halfdane 2013.07.10. 13:42:55

@Bogyo_bacsi: Pontosan tudom, hogy annak szántad...;) Viszont majd jönnek az igazi (valódi vagy önjelölt) specialisták, akik meg majd hőzöngenek. Tudod, neked még csak-csak lenyomok a torkodon egy swimbaitet bosszúból, de mindenkivel azért ezt nem tehetem meg...:D

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.07.10. 13:46:02

@Halfdane: András!

Jöhet bárki hőzöngeni, kiállok mindenkivel... :oD
Üdv.

Tom

Halfdane 2013.07.10. 13:47:16

@Bogyo_bacsi: Ok. Ha győzöl, megkapod Sharon Stone-t ;)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.07.10. 13:57:07

@Halfdane: :oD Anyám korosztálya.

Mindenesetre, ha valaki belédköt a vízparton, akkor tagadd a specialistaságodat és hivatkozz rám! Úgy talán megúszod a verést... ;o)
Ha ez sem segít, szaladj!!!! :oD

Halfdane 2013.07.10. 13:58:49

@Bogyo_bacsi: Ahogy tőled láttam, igaz? ;)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.07.10. 14:01:20

@Halfdane: Engem nem láttál még szaladni. Én igen téged, de mint fent írtam, arról nem teszek ki képet, mert izléstelen. :oD

Halfdane 2013.07.10. 14:05:25

@Bogyo_bacsi: Annak minden esetre örülök, hogy te ízléstelennek találod...;)

Halfdane 2013.07.10. 14:14:57

@Bogyo_bacsi: OK, hagylak elmenekülni :D ;)

Dávid Berzai 2013.07.10. 18:59:45

szia Tom, gratula az íráshoz, a képekhez, és a fekádhoz is! ..azért csak megírtad azt a feketés írást?! :DDD
üdv.

Berza

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.07.10. 19:04:44

@Dávid Berzai: Szia Berza!

Idén ez az egyetlen fekás írásom.
Igazából elment a kedvem az egésztől, mert teli van fekás írásokkal a padlás. Különösen Délegyházáról nagyon sok cikk jött ki ezért, inkább erről nem írok semmit, pedig lenne anyagom 2 történetre is. Inkább lemegyek a Dunára és gyűjtök ott élményeket.
Omszki tó szerintem más kategória, ezért ezt mindenképpen le akartam közölni...
Ez van sajnos...
Üdv.

Tom

VGabesz 2013.07.10. 21:03:26

Szia Tomi!

Most állok neki elolvasni az írást, de már így előzetesen olvasatlanul, a cím csillagos 5-ös! :D

Üdv.
Gabesz

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.07.10. 21:05:58

@VGabesz: Gabesz!

Van benne egy adag simlisség, mint az országban mindenhol... :o)
Üdv.

Tom

Boo 2013.07.10. 22:36:18

Hello! Jó a cikk, "Tamás ez átjött" :-D. Sajna délegyházi fekázás nem hozta meg a kedvemet, ehhez a műfajhoz. Talán mert nem volt nagy fogásom, meg messze is van. Azok a 30-asok nem csavargatták a botot, pedig engedtem volna :-D

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.07.10. 23:13:17

@Boo: Csabi!

A 40 körüliek már bivaly halak, de azokat elég nehéz horogvégre keríteni. Egy évben egyszer kétszer azért rájuk lehet próbálkozni itt-ott... Bokodon is lehet fogni, nem kell eljönni idáig. ;o)
Örülök, hogy hogy tetszett az írás, lehet majd a jövőben még írok hasonló stílusban, ha lesz ihletem... :oD
Üdv.

Tom

asp01 2013.07.15. 09:51:39

@Bogyo_bacsi: Egy bitang dunai süllőt milyen nehéz horogvégre keríteni. Na az komoly :) persze ezek is szépek csak ahogy szoktad mondani... :D

Üdv
Dani

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.07.15. 10:58:16

@asp01: Dani!

Egy dunai süllő kifogása bizony más kategória számomra. Még a kisebbek horogvégre kerítéséhez is 100 x több kitartás és tapasztalat kell, mint mondjuk egy D1 es fekázáshoz. Omszki tó azért nehezebb terep...
Üdv.

Tom

Riderspinblade 2013.07.15. 11:21:46

Grat Bogyóbácsi :) remélem én is idén ki tudok jutni az Omszkra szeretnék 40+-os sügerekkel gazdagítani az élményeimet :) hát talán össze jön, lesz segítségem is aki úgy ismeri a tavat mint a tenyerét.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.07.15. 11:25:19

@Riderspinblade: Szia Jani!

Kívánom, hogy sikerüljön neked is fogni egy szép sügért. Megérdemelnéd már végre a sok küzdelem után. ;o)
Egy kalappal!

Tom

VGabesz 2013.07.15. 21:11:15

Szia Tomi!

Grat a cikkhez és legfőképp a termetes halhoz (azt hiszem ide a feka szó nem teljesen illene :D ). Tetszik a stílus választás, amit a munka ünnepe adott, különleges színt visz az írásba! :)
Elég népszerű lett a sügér horgászata! Mitől van ez? Kérdezem ezt abszolút kívülállóként (sügér témában).

Üdv.

Gabesz

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.07.15. 22:42:52

@VGabesz: Szia!

Köszönöm.
Hogy miért lett népszerű bizonyos halfajok (sügér, feka, domolykó, jász, balin) horgászata az utóbbi időben? Szerintem ez egy összetettebb téma. Közre játszik elsősorban a horgászmédia, ami rendkívül sok cikket közöl le ezen halfajok horgászatáról. Közrejátszik újabb, modern horgászati technikák térnyerése Magyarországon (Ultra light pergetés és casting) amelyek kifejezetten ezeknek a halaknak az elejtésére alkalmasak és persze erős tábor is kialakult a módszerek mögött. Illetve azt se felejtsük el, hogy akár az UL pergetés, akár a fekete sügér horgászat olyan, hogy akár a fiatalabb, tapasztalatlanabb pergetők is képesek sikerélményeket elérni. Értem ez alatt, hogy aki mondjuk Délegyházára megy fekázni, ha kicsit ügyes, akár tucatnyi akciót is elérhet minimális pergetési tudással, míg természetes vizeken a napi egy-két akció már nem számít rossznak. Egy ügyes ul pergető naponta tucatszámra tud apróbb halakat fogdosni, amik mégiscsak sikerélménynek számítanak...
Üdv.

Tom

Halfdane 2013.07.15. 22:47:32

Gabesz, a feketesügér roppant kíváncsi hal, szinte mindenre rámozdul ami él és mozog, főleg a kisebbek. Ezért aztán aránylag könnyű is őket megfogni. Ahogy Tamás barátunk mondja, a kezdő pergetők "kenyérhala". Tény, hogy életem első fekázásán mindennemű tapasztalat és jótanács híján 5 halat fogtam, köztük egy 37 centiset is. Minden "könnyűsége" ellenére a nagyobb példányokat nem könnyű megfogni, illetve az agyondobált vizeken nagyon kiokosodnak és körberöhögik a csalit. Én szeretek fekázni, mert ritkán tudok horgászni és kellemes szórakoztató peca tud kerekedni, ha az ember megtalálja őket és az ízlésüket. Nem feltétlenül a dicsőséget keresi az ember bennük, bár egy 40+-osért már bárkit vállon lehet veregetni...;)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.07.15. 22:54:59

@Halfdane: András!

De nem is ez a baj...
Szerintem egyszerűen most túl sok írás jött ki a fekete sügérről, így már kicsit átestünk a ló túlsó felére.
Én pl. jó ideig nem tervezek újabb fekás sztorit, még ha van is anyagom hozzá.
Idén már semmiképpen.
Üdv.

Tom

Halfdane 2013.07.15. 23:04:12

@Bogyo_bacsi: Mint minden divathullám, egyszer ez is lecseng. Mondjuk Amerikában és Japánban dollármilliárdos üzletág épül rá, úgyhogy semmi sem biztos...;) Szerintem horgásszunk arra, amire szeretünk, ami szórakoztat. A többi már nem érdekes. Az ítélkezés meg egyenesen kontraproduktív.

VGabesz 2013.07.16. 07:13:49

@Halfdane:
Szia András!
Logikus és valahol érthető is, hiszen sokunknak nincsen sok ideje horgászni és abban a kevés időben amit rászán tényleg szeretne sikerélményeket szerezni. Az üzleti része pedig értelemszerűen erre az igényre épülhet.
Talán egyszer én is kipróbálom, de engem nagyon megfogott ez a vadvízi pergetés dolog szóval a jövőben arra fogok koncentrálni szerintem.

Üdv.
Gabesz

Halfdane 2013.07.16. 07:20:34

@VGabesz: Szia Gabesz! A Mester majd vállon vereget ezért a mondatodért...;) Amúgy nemcsak sikerélmény, de tapasztalatszerzés is, rengeteget lehet belőle tanulni. Épp azért mert van akció. Szóval egy próbát megér...;)

VGabesz 2013.07.16. 07:29:57

@Halfdane:
Értelek András, csak nekem éppen nincs UL cuccom, viszont a dunai pergetéshez viszonylag megfelelő a felszerelésem :). Nehogy azt hidd, hogy a Mester csak úgy vállon vereget, osztja ám az észt ezerrel :). Mindenképpen ki akarom próbálni majd!

Halfdane 2013.07.16. 07:45:28

@VGabesz: Senki nem beszélt UL cuccról, nem is sügerezéshez való, bár tény, hogy néha én élek vele, mert a kicsiket is nagy élmény így megfogni. De Tomi tudna mesélni arról, hogy mennyire lehet megakasztani egy UL motyóval egy nagy fekát...;) Az én botom 8-38 grammos, extragyors akciójú, de a nagyobb halaknak még ezzel is igen rendesen oda kell törölni, hogy megakadjanak. Idén 2 nagy fekát vesztettem amiatt, mert nem tudtam hatékonyan bevágni. AZ UL cuccal esélyed sincs, max. marha nagy szerencséd...

Minden mestert átlépnek egyszer. Te már jó úton haladsz efelé...;)

VGabesz 2013.07.16. 08:00:54

@Halfdane:
:) Erre szerintem hamar érkezik majd válasz! :)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.07.16. 09:11:36

@Halfdane: Srácok! Majd lehet bizonyítani segítség nélkül is... ;o)

@VGabesz: Gabesz! Ha ki akarod próbálni a fekete sügérezést, tudok kölcsönadni botot hozzá. Spinninget persze. Aztán András majd elmonja merre, hány méter...
Üdv.

Tom

VGabesz 2013.07.16. 09:20:01

@Bogyo_bacsi:

Köszi a felajánlást Tomi! Meglátjuk!

Üdv.
Gabesz

Halfdane 2013.07.16. 10:50:32

@Bogyo_bacsi: Ami késik, nem múlik, csak lassan jön el...;)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.07.16. 11:03:35

@VGabesz: Nincs mit. Ha fekát akarsz fogni, akkor még nyárra ütemezd be! ;)
süti beállítások módosítása