Sügérvadászat Meseországban

2017. március 22. - Bogyo_bacsi

Decemberben úgy döntöttem, hogy néhány villámpecát szentelek hőn szeretett patakomnak pár röpke óra erejéig. Már gyerekkorom óta járok vissza ide időről-időre kisebb testű rablóhalakra portyázni, sajnos, az utóbbi években egyre ritkábban. Akadt idő, mikor csukákban bővelkedett a kis folyam, aztán süllősebb időszakok következtek. Mostanában azonban inkább sügérekben bővelkedik a patakocska akadókkal átszőtt zavaros vize. Igazi vadvízről beszélünk, mely méretéből adódóan rendkívül sérülékeny. Az őrizetlenség, az emberi barbárság és mohóság, a télről-télre visszatérő halevő madarak tömege sújtja ezt a vizet szinte folyamatosan. Mindenezek dacára évről-évre sikerül itt magamévá tenni egy-egy felejthetetlen, halakban bővelkedő horgászatot. Szerencsére utolsó alkalommal sem kellett csalódnom e vadregényes kis vízben. Lássuk most ennek a kalandnak a történetét! :o)

sugervadaszat01.jpgGyönyörű színekben pompázó patak-sügér

 

Gabesz barátommal egy hideg, szeles délelőttön érkeztünk ki a vízpartra. A patak fölé boruló ősfák régi ismerősként köszöntöttek minket. Szinte semmit sem veszített bájából a táj. A levegő annyira friss volt, hogy szinte bántotta az ember városi levegőhöz szokott tüdejét. Ilyen környezetben az ember mindig feltöltődik pozitív energiákkal egy gondterhelt munkahét után. Jókedvűen szereltük össze felszereléseinket. Gabesz ultra-light, jómagam két fokkal szigorúbb összeállítást választottam a rengeteg akadó miatt. Szépen elfoglaltuk pozíciónkat egy-egy kiszögelésben és láss csodát, már szinte az első dobásokra jelentkeztek a falánk sügérek.

sugervadaszat02.jpgMesebéli táj, mely mindig elvarázsol gyönyörűségével

sugervadaszat03.jpgAz akadók környékén általában érdemes körbenéznünk

 

A kapások hullámokban érkeztek. Két-három kifogott sügér után a raj szétrebbent, vagy inaktív lett. Ilyenkor arrébb vándoroltunk kicsit és újraindult a cserkelés. :o) A régebben süllőt adó részeken nagyobb gumihalakkal is próbálkoztam, ám a sücik nem nagyon mutattak érdeklődést illegő-billegő gumihalaim iránt, így vissza-visszatértem a sügérrel kecsegtető spotokra. Gyakorlatilag az egész terület végigdobálható pár óra alatt széltében-hosszában. A gyönyörű sügérek folyamatosan támadták a minőségi gumikat. A kifogott halak közül a szebbek faroktőig 23-24 centire nőttek, ám az átlag húsz centiméter körül mozgott.

sugervadaszat04.jpgAz első tenyeres csíkos kis vitéz

sugervadaszat05.jpgEgy kis mohó az aprajából...sugervadaszat06.jpg... és egy a szebbecskék közül :o)

 

A műcsalikról is szeretnék pár szót szólni. A 3 grammos chebun felkínált élénk színű Crazy Fish gumik bizonyultak a legfogósabbnak. Különösen az áttetsző-zöld színekben pompázó Allure és Crayfish nimfák és rákocskák hergelték kapásra a csíkos kis ragadozókat, bár az apróbb twiszterek is kapósnak bizonyultak. Kellett az élénk árnyalat, hisz a patak átlátszósága rendkívül alacsony. Általában felpöccintés utáni lehulló ágban jöttek a kapások, különösen a korong nélküli apróbb rákokra, mely agresszív rántásokban, vagy sunyi elnehezülésben nyilvánultak meg és már kezdődött is a sügértánc. :o)

sugervadaszat07.jpgGabesz barátom az idők során a UL patakpergetésre specializálódott

sugervadaszat08.jpgSzépen szedegette a sügéreket ő is a mai napon

sugervadaszat09.jpgEgy ilyen gyönyörű sügérért már érdemes volt elengedni a Dunát a mai napra

sugervadaszat10.jpgTermészetesen az összes kis ragadozó visszanyerte a szabadságát :o)

 

A Crazy Fish gumiknak nagy előnye továbbá az erős tintahal, vagy rák aroma. A pergető társadalom megoszlik abban a kérdésben, hogy fogósabbak e az ízesített, szagosított gumik. Hát, véleményem szerint, az effajta, kis területre irányuló, lassú peca - a nyammogós sügérkapásokkal - pontosan az a terület, ahol a tuningolt gumiknak megkérdőjelezhetetlen a jogosultsága. Az áttetsző zöld Crayfisht valósággal imádták a sügérek, mi pedig egymás után szedegettük őket, míg el nem teltünk élményekkel. A süllyedő fázisban izgő-mozgó csápok, szinte kapásba hajszolták a falánk kis ragadozókat.

sugervadaszat11.jpgÍzesített Crazy Fish Allure és Crayfish gumik három grammos chebun

sugervadaszat12.jpgAz izgő-mozgó csápokkal ellátott apró rákocskáknak...

sugervadaszat14.jpg... egyszerűen nem tudtak ellenállni a falánk sügérek

 

Nagy megelégedéssel zártuk a napot. Jókedvűen ballagtunk hazafelé az avar borította erdei úton. Sajnos, a patakpecának és a csapó sügéreknek rendszerint nagyon kevés figyelmet szentelek a blogon. Megpróbálom a jövőben ezt a csorbát kiköszörülni. :o) Addig is legközelebb visszakalandozunk majd nagyobb folyóinkhoz. Elmesélem nektek, hogyan alakult az év vége süllőfronton. Tartsatok velem a következő történet alkalmával is! :o)

sugervadaszat15.jpgA jövőben igyekszem majd valamivel több patak-peca kalandról beszámolni nektek ;o)

 

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://pecazas.blog.hu/api/trackback/id/tr312347899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VGabesz 2017.03.22. 11:18:40

Szia Tomi!

De jó is volt tényleg ez a rövid, de annál eredményesebb cserkelés!! :) Sajnos a tél folyamán iszonyat mennyiségű kormorán és egyéb vándorló madár lakott a környéken és ennek úgy néz ki, hogy meg is lesz az eredménye! Bízom azért benne, hogy nem zabáltak fel mindent! Lassacskán befejeződik az Öreg-tó feltöltése és helyre áll a terület vízállása, akkor ismét ki fogok menni és meglátjuk, hogy mi a helyzet. A legutóbbi látogatásom kiábrándító volt.
Ellenben nagyon jó volt olvasni - a megszokott jó minőségű - írást és nézni a képeket! :
Gratulálok az íráshoz és jó lenne a csuka "szabadulását" egy közös pecával ünnepelni majd!!

Üdv.

Gabesz

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2017.03.22. 11:37:18

@VGabesz: Szia Gabesz!

Köszönöm szépen, a megtisztelő szavakat.
Sajnos, ez nem egy új jelenség. :o( Amikor a blogom indult (közel 8 éve), ugyanúgy problémát okozott már télen az Öreg tóról felfelé érkező madársereg. Ezzel nem lehet mit kezdeni, együtt kell élni vele. Ám, a patak halállománya mindezek ellenére is stabil maradt.
Húsvét hétvégéjén utazok haza legközelebb Tatabányára. Akkor összehozhatunk valami közös pecát ;o)
Üdv.

Tom

VGabesz 2017.03.22. 11:40:25

@Bogyo_bacsi:
Én köszönöm a lehetőséget, hogy ismét szerepelhettem Nálad!!!!
Húsvétig felmérem a terepet! :)

Üdv.
Gabesz

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2017.03.22. 12:54:33

@VGabesz: Ez természetes. ;o) Gondoljunk át egy holtág-csukázás lehetőségét is. Pár ezer Ft-ért lehet bérelni csónakot!!!

VGabesz 2017.03.22. 13:14:56

@Bogyo_bacsi:
Abszolút benne vagyok! Ha kell tudok szerezni elektromos csónakmotort! :)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2017.03.22. 13:56:56

@VGabesz: Van nekem egy Minnkota Traxxis, 55 libás. Igazából csak a csónak a kérdés, de mivel tavaly sikerült kibérelni, idén is sikerülni fog szerintem. :o)
Majd a napot kell ügyesen kiválasztanunk, bár a húsvét idén 4 napos ünnep lesz!!!

DS Gergő 2017.03.23. 09:37:53

Ügyesek vagytok! Gratulálok a halakhoz. Jók lettek a képek. Igazán élvezetes peca lehetett. Nem sokszor látni téged ilyen kis halak társaságában. :)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2017.03.23. 09:52:40

@DS Gergő: Szia Gergő!

Nagyon szépen köszönöm. Hát az az igazság, hogy december nagy részében beteg voltam, így csak kisebb ívű célokat tudtam kitűzni. Aztán pedig fagyott és zajlott minden. Úgyhogy egyenlőre ekkora halakkal kell beérnetek a blogon. :oP :o)
Üdv.

Tom

Sz György 2017.03.30. 19:48:27

Szia Tomi! Szép kis pataknak néz ki de azt nem is gondolnám hogy süllő is volt.van benne.Én magam nem igazán vagyok a kis csíkosak rémisztgetője de szívesen megpróbálnám őket riogatni.A sárga mint oly sokszor megint aratott:) Bár ezt a Gumi csodát nem igazán ismerem..Nah de a mi késik... Jo látni hogy a természet ereje hogyan hat az ember ösztönére.ha menni kell hát menni kell.Kicsi twister is kapós szokott lenni nagyon sokszor főleg ha az ember jól mozgatja.Az előkéről mesélnél kicsit ,egyáltalán kell az?Üdv Gyuri

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2017.03.31. 09:38:39

@Sz György: Szia Gyuri!

Pedig szép számmal voltak benne süllők. Ha visszalapozol a blogom elejére (8 évet kb), több olyan patak-pecás írást találsz, amiben szép süllőket fogtam itt. Ez már a múlt természetesen. :o(
A zöld szín volt a fogósabb. Ezek a kis nimfák, rákocskák nagyon fogósak tudnak lenni sügérre. Próbáld ki esetleg!
Mivel ez a patak rendkívül zavaros, én nem használok előkét. Tiszta vízben indokolt lehet a fluorocarbon előke. A vastagság a felszerelés és a terep függvénye, illetve, hogy lehet e számítani csukára, süllőre, vagy sem. Ilyen akadós részen én nem használnék 0.25-ösnél vékonyabbat...
Üdv.

Tom

Halfdane 2017.04.03. 12:53:26

Szia Tomi! Régóta vágyom erre a pályára, a korábbi cikkeidben is már feltűnt, hogy mennyire szép. Sajnos az időhiány miatt mindig máshogy döntöttem, de addig olvasom a cikkeidet és vágyódom. Lehet hogy nem méteres rablóhal-szauruszokat rejt a víz, de a természet élményével kiegészülve egy jó sügerezés is lehet olyan élvezetes, mint egy kapitális hal becserkészése. Azért horgászunk, hogy jól érezzük magunkat, márpedig ezen vízen szerintem ez nem nehéz. Csak így tovább!

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2017.04.03. 14:19:35

@Halfdane: Szia András!

Pedig nem lenne lehetetlen összehozni egy ilyen jellegű pecát, amikor anyudéknál vagy. Sajnos, én is nagyon sajnálom az időt a sügérpergetésre, de időről időre visszavet ide a sors. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy az ember milyen környezetben horgászik. Nekem sem korlátlan a szabadidőm és próbálok olyan jellegű helyeket választani, ahol feltöltődök pozitív energiákkal, élményekkel. Számomra ez egyre fontosabb tényező. Például a Tisza-tavon mindig feltöltődöm. Ez a patak is ilyen... ;o)
Üdv.

Tom

Halfdane 2017.04.03. 18:25:58

Amikor anyukámnál vagyok, akkor velem van a fiam is, ő ehhez azért még nem érett. De ami késik, az.... lassan jön el. De valamikor eljön. Majd lesz valahogy. Nehari most ennyit bírtam kommentelni :D

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2017.04.05. 09:14:51

@Halfdane: Ennél jobb kezdőterep nincs is pedig...

Roland Nagy 2017.04.10. 12:49:37

üdv.Szépek a csapók gratula.Nem olyan mákosak mint a Duna egyes részein.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2017.04.10. 12:55:57

@Roland Nagy: Szia Roli!

Köszönöm szépen.
A mákosság úgy tudom, hogy haltetűnek köszönhető.... :o(
Üdv.

Tom

Roland Nagy 2017.04.10. 13:03:39

@Bogyo_bacsi: Ott viszont gyönyörű tiszták,és valóban csodálatos a környezet.Tuti hogy manók is laknak az erdőben :)

Roland Nagy 2017.04.10. 13:35:36

Van olyan hogy nagyon kicsi a víz benne?

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2017.04.10. 13:39:11

@Roland Nagy: Igen. sajnos akkor a kapás is elég gyenge rendszerint. Érmesebb inkább egy esősebb időszak után jönni ide. Elég gyorsan reagál egy ilyen kis patak, ha nagyobb mennyiségű eső esik...

Roland Nagy 2017.04.10. 13:42:44

köszi hamarosan meglátogatom a helyet ;)
süti beállítások módosítása