Új technikák, új remények

2013. január 23. - Bogyo_bacsi

Lassan újra elérkezett az október, a nagy csukák ideje. Ilyenkor márnázó botjaimat a sarokba támasztom, figyelmem újra a pergetés felé irányul. Az elmúlt évben teljesen új szemléletmódban kezdtem el horgászni ezekre a gyönyörű rablóhalakra. Bár, a régóta alkalmazott villantók és twisterek mindig jól adták a csukákat, a két kilós átlagsúlyt csak nagy ritkán sikerült túlszárnyalnom. Amióta viszont jelentős méretű, 13-15 centis műcsalikat kezdtem alkalmazni, több igen szép csuka is partra került általuk. Többek között fogtam egy négy és egy hat és fél kilós óriást. Kíváncsian vártam hát a rablóhal szezon kezdetét. Vajon, ha az elkövetkezendő pár hónapban kifejezetten nagy csalikat kötök majd fel zsinórom végére, sikerül további termetes példányokat horogvégre csalnom, vagy az utóbbi idők sikerei pusztán a szerencsén múltak? Erre a kérdésre bizonyára csak a szezon végeztével tudok csak választ kapni... vagy talán mégsem kell addig várnom?

casting01.jpgNapos, kora őszi reggel fogadott a vízpartra érvén

Felszerelésemet is jelentősen megreformáltam az utóbbi hónapokban. Beszereztem egy vadi új "casting” botot és "multiplikátoros orsót", nem kis anyagi áldozatot vállalva. Ezt az összeállítást elsősorban fekete sügér és csuka horgászatra szántam. Kíváncsian vártam hát, hogy az új, számomra még ismeretlen technika milyen gyorsan simul hozzá stílusomhoz, vagy inkább fordítva. :o) Mivel egy mély vizű bányatóra terveztem a szezon első horgászatát, elsősorban víz közti, illetve jiggel szerelt gumihalakat hoztam magammal, amivel a váltakozó medertöréseket le tudom tapogatni. Az acél előkét is elhagytam idén. Helyette vastag, 0,55 mm átmérőjű, kopásálló, tengeri horgászatra kifejlesztett „fluorocarbon” előkét választottam. Talán a nagyobb, rafináltabb csukákat ez kevésbé zavarja...

casting02.jpgArzenálomat ezen a napon víz közti...

casting03.jpg... és mélyen járó gumihalak alkották

Hajnalban értem ki a vízpartra. Óvatosan próbálgattam új felszerelésemet, de aggodalomra semmi okom nem volt. Pár tucat dobás után már magabiztosan kezeltem „casting” cuccomat és figyelmemet immáron műcsalim vezetésére fordíthattam. Víz közti gumi „swimbaitem” kígyózva közelített felém. Mozgásába időnként kis szünetet iktattam, ilyenkor a kiváló műcsali kitört ritmusából. Alig egy órája dobáltam még, mikor egy elemi rántást éreztem rövid, merev botom végén. Határozottan ütöttem és halam eszeveszett tempóban kezdett száguldozni a víz alatt. Mozgása nem volt éppen csukás, ezét kíváncsian vártam, miféle teremtménnyel hozott össze engem a sors ezen a napfényes reggelen.

casting04.jpgParton életem első castingos hala

Rövid küzdelem után egy hatalmas balin ezüstös oldala verte szét a kristálytiszta vízfelszínt. Mindenre számítottam, csak erre nem. Tudtam, hogy szép őnök élnek a tóban, na de egy csukáknak szánt 13 centis gumihalat, csak nem vernek már le... és lám mégis. Rövid fárasztás után tarkón ragadtam ellenfelemet és pár gyors fotót követően megszabadítottam koloncától, hogy ismét birtokba vegye lakhelyét. Az nem tudom megmondani, hogy a csukákat mennyiben zavarja az acélelőke, de egy ilyen öreg rutinos, két kilót meghaladó balin, biztos nem vert volna oda műcsalimnak, ha fém drótot lát a kishal előtt. Sajnos, közös kép nem készült ezúttal, mert a közelben nem volt horgász, annyit meg nem ér pár kép, hogy zsákmányom életét veszélyeztessem.

casting05.jpgIdén valahogy elkerültek engem a balinok...

casting06.jpg... de ez a két kilós gyönyörűség most mindenért kárpótolt

Az élményeken felbuzdulva dobáltam tovább. Pár suhintást követően egy termetes csuka követte le műcsalimat. Akkorát fordult a part szélén, hogy azt hittem leharapja cipőm orrát. Sajnos ez a hal most nem lett meg, pedig közel járhatott a négy kilóhoz. Viszont nem csüggedtem, látván, hogy a halak intenzíven táplálkoznak. A mai napon még akármi megtörténhet... Lassan a felszereléssel is kezdtem megbarátkozni. Egyáltalán nem olyan nagy ördöngösség ez a technika, főleg nagyobb csalikat alkalmazva. A rövid, merev bottal az ember a műcsali minden rezdülését érzi, és igen határozottan be tud vágni. Az orsó használatát pedig némi gyakorlással el lehet sajátítani.

casting07.jpgValaki figyel :o)

casting08.jpgÚj casting felszerelésem kezelését igen gyorsan elsajátítottam

Lassan körbeértem a tavon. Kiszemeltem magamnak egy ígértetésnek tűnő nádast, ami előtt meredek medertörés húzódott. Jó halat sejtettem itt, de az állást már idősebb pontyhorgászok birtokolták. Udvariasan megkérdeztem, dobhatok e párat mellettük, mire barátságos invitálást kaptam válaszul. Kiálltam tehát a nádas szélébe és dobásra emeltem pálcámat. Lehet e ezzel a kütyüvel halat is fogni? - hangzott el mögöttem a kérdés, de válaszra nem maradt időm, mert valami akkorát rántott a botom végén, hogy majd kiröppent a kezemből pálcám. Bevágtam és iszonyatos erő indult meg a víz alatt. Némileg erőltetem halamat, nehogy beleússzon a közeli fenekező zsinórokba, mire az, egy hatalmas szaltót produkálva kivetette magát a vízből. Rögtön elöntötte testemet az adrenalin. Ez bizony egy óriási csuka lesz.

casting09.jpgMatracon életem második legnagyobb csukája...

casting10.jpg... egy 4,6 kilós bányatavi tigris

Ellenfelem vadul rázta fejét, próbálván megszabadulni az őt lépre csaló falattól, de esélye sem volt, a gumihal teljesen eltűnt hatalmas szájában. Tíz perces intenzív fárasztás után végül sikerül megszelídíteni a vadul védekező ragadozót, hogy alkalmi horgásztársaim meg tudják meríteni. Gyengéden felfektettük a kölcsön kapott pontymatracra. Horogszabadítás során vettem észre, hogy az agresszíven csapkodó rablóhal csaknem kiegyesítette karabineremet. Jó lecke volt ez nekem, többet nem veszek gyenge minőségű darabot. A pontyos kollégák hüledezve szemlélték zsákmányomat. Még sosem láttak ekkora csukát. A mérleg nyelvét egészen 4,6 kilóig húzta. Idei második legszebb csukám pihegett előttem a matracon.

casting11.jpgSoha ne kezdjem a szezont rosszabb fogással :o)

Óvatosan útjára engedtem a rabul ejtett ragadozót. Ahogy menekült, csak úgy túrta maga előtt a vizet. Lassan indulnom kellett haza, de nem csüggedtem. Ezalatt a cirka három – négy órás horgászat alatt is igen derék halakat sikerült horogvégre csalni. Nem is számít rossz eredménynek a 6,6 kiló összsúlyú fogás első „castingos” horgászatom alkalmával. Igen megtetszett nekem ez a módszer, biztosan jelentős szerepet fog kapni ez a bot és orsó a „spinning” felszerelésem mellett az elkövetkező időkben. A nagy méretű műcsalik is bizonyították elméletemet, de hiszen a szezon még csak most kezdődik... Vajon felül lehet e múlni egy ilyen sikeres horgászatot? A válasz egyértelmű igen, de erről már csak az elkövetkezendő történetekben fogtok olvasni. :o)

casting12.jpgSpuri hazafelé

A bejegyzés trackback címe:

https://pecazas.blog.hu/api/trackback/id/tr274975197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clogfly 2013.01.23. 08:46:35

Komoly halak!
Elárulnád nekem a bot és az orsó típusát? Régóta szemezek hasonlókkal, lehet, hogy beruháznék egyre.Sajna a képen nem tudom kivenni a márkát.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.01.23. 09:25:38

@Clogfly: Szia!

Ez egy Daiwa combó.
A bot egy DAIWA Generation Black Twitching Stick 661MHF-B 7-28g, az orsó pedig egy Zillon Type-R.
Nem éppen olcsó összeállítás, de volt egy lerobbant etetőhajóm, aminek levásárolhattam az árát, így csak 15 rugót kellett ráfizetnem. Ezúton is köszönöm a Horgász Zónának, hogy elintézték! :o) Amúgy a combó nagyon összhangban van. Még ugyan nem használom fél éve, de kijött már vele pár impozáns csuka, termetes balin és egy kapitális csapó sügér.
Első sorban csukapergetésre vált be, de késő tavasztól a fekete sügérek ellen is bevetem majd... Dunai süllőzésre nem vált be, kövezésre nekem túl rövid a bot és a 8 gramm alatti Rapalákkal is szenvedek, főleg szélben. Ott maradok a spinningnél, ahogy a kisebb csalikkal történő "light" pergetésnél is.
Üdv.

Tom

Halfdane 2013.01.23. 09:45:52

Szia Tomi!

Gratula a halakhoz, remek fogások. Egyébként meg üdv a castingos klubban, aminek magam sem vagyok túl régen tagja, de már bizonyosan az maradok. Kevés kivételtől eltekintve számomra több élményt és előnyt ad ez a módszer mint a hagyományos, és úgy gondolom, hogy ez nem az újdonság varázsa. Tudom most mit fogsz mondani: ez csak egy módszer. Ez így is van, a pergetés 70%-át le lehet fedni casting motyóval, a maradék esetén előnyösebb lehet a hagyományos felszerelés, bár ezekben az esetekben is inkább csak a bothossz más...

Kíváncsi vagyok, hogy ezt a blogot is elöntik-e a vitázó fanatikusok...:)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.01.23. 10:24:51

@Halfdane: Szia András!

Látom ismersz, mert már egyből céloztál a válaszra is...
Nos igen, nekem a casting csupán egy pergetési technika, ahogy a spinning is. Mindkettőt kedvelem, és mindkettőnek megvan a helye az arzenálomban. Mindig azt a módszert választom, amelyikkel az adott körülmények között hatékonyabban tudok horgászni.
Nem hiszem, hogy vitázó fanatikusok öntenék el a blogomat, mert ez szerintem nem egy megosztó történet. A továbbiakban meg igazából nem kívánniék kitérni az alaklmazott felszerelésre, az mindig csak a képekből fog kiderülni, mi is volt éppen a kezemben. Inkább a természetre, a halakra, a stratégiára, a történetre, és a baráti kapcsolatokra szeretném kihegyezni a sztorikat. Aztán, hogy melyik technika a jobb, azt döntse el mindenki magának. Aztán vagy igaza van, vagy nem... :o)
Amúgy meg, ahogy az angol mondás tartja: Olyan klub, ahova bevennének, nem akarok a tagja lenni... :oD
Üdv.

Tom

Clogfly 2013.01.23. 10:42:23

Sosem értettem a két pártra szakadó fanatikusokat, akik módszerek és felszerelések miatt marják egymást, mint gatyát a hipó. Van arany középút is.

Tamás, köszönöm az infot, nagyon vonz a dolog, de eddig teljesen kimaradt. Még egy kérdés: nagyon pici wobblerekkel nem nagyon tudok így dobálni, igaz?

Halfdane 2013.01.23. 11:07:38

@Bogyo_bacsi: Azért az értelmes vita nem ördögtől való, de én sem akarok ilyennek gerjesztője lenni. Az minden esetre szerintem elmondható, hogy kényelemben, ergonómiában, dobáspontosságban a casting sok új lehetőséget tartogat egy pergetőhorgásznak, aki nem riad vissza az új dolgoktól. Én is nagyon megszerettem, de nem tagadom meg a spinninges múltat és nem is akasztom szögre a régi motyókat.

Gondolom a blog olvasóközönsége között van olyan akinek a casting újdonság, lehet hogy érdekes lenne a tapasztalatokat megosztani.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.01.23. 11:35:39

@Clogfly: Szia!

Persze hogy van. Főleg, hogy én nem is vagyok specialista. :o) A dunai márnázás, keszegezés és persze időnként a pontyozás is kedves számomra.
Így nem is akarok belefolyni efféle vitákba. :o)

Hát, lehetséges kis csalikat is eldobni, de arra speciális felszerelés kell. Erről inkább @Halfdane: András tud információkat adni. Mondjuk ez spinningnél is így van. Én az öszeállításommal inkább fekete sügérre, csukára, süllőre, balinra dobálok. 8 gramm alatti műcsalikkal már szenvedtem, bár ez idővel technikával javítható szerintem.
Üdv.

Tom

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.01.23. 12:20:12

@Halfdane: András!

Én az igazi előnyét a módszernek inkább a botban látom. A rövid, gerinces pálca redkívül gyors és érzékeny. A műcsali minden mozdulatát érzem vele és a bevágás is általában jól akad. A jerkelős mozdulatok is könnyebben megvalósíthatóak általa. Ahol ilyen akcióra van szükség, feltétlenül a castingot fogom alkalmazni.
Dunai kövezésen viszont rövidnek bizonyúlt a 2 méter. A wobblereket csak rossz szögben tudtam vezetni a parttal párhuzamosan.
Szívesen veszek minden tapasztalatot és érdeklődést itt. Egy értelmes párbeszédből csak tanulni lehet.
Üdv.

Tom

Halfdane 2013.01.23. 12:51:09

@Bogyo_bacsi: Tomi, ilyen botot tudsz venni spinning verzióban is, tehát ez még önmagában nem indokolná a multis felszerelést. Szerintem az előny abban van, hogy a multiorsó könnyebb és kényelmesebb, jobban kézre áll, egy egész napos pergetés kevésbé fárasztó. De ami még ennél is fontosabb, hogy nagyon természetes kézmozdulatokat igényel dobásnál, szinte összenő az ember kezével. Ez sokat segít a csali pontos dobásánál, a gyakorlott multisok elképesztő dobáspontossággal dicsekedhetnek. Nem beszélve arról, hogy vannak olyan dobástechnikák (pl. flipping) ami peremfutóval nem, vagy csak igen nehezen megvalósítható, ugyanakkor bizonyos helyzetekben (pl. belógó növény alá bejuttatni a műcsalit) komoly előny.

Számomra az is élményszámba megy, hogy az igen gerinces bot, a fonott zsinór és a tenyeremben összpontosuló súlypont miatt nagyon precízen lehet érzékelni az aljzatot, az akadókat és persze a kapásokat. Az egészen finom ún. "szellemkapások" is nagy biztonsággal érzékelhetők, így növekszik az eredményesség is.

És persze ne felejtsük el a zsinór csavarodásmentességét sem, ami a madzag élettartamára van jó hatással.

A fentiek miatt nekem talán kicsit több mint egy módszer a sok közül, megnyitott pár olyan perspektívát, aminek a létezéséről eddig nemigen tudtam. És bizony van hova fejlődni, van benne kihívás...:)

Halfdane 2013.01.23. 12:59:16

@Clogfly: Szia! Nos nem állítom, hogy szaktekintély vagyok a témában, de azért annyit talán én is nagy biztonsággal mondhatok, hogy a light vagy ultra light kategória a casting módszeren belül kissé külön világ. Egy átlagos casting orsóval minimum 7-8 gramm körüli csalikat lehet jól dobni, gyakorlattal le lehet menni 5-6 grammig, de ennél lejjebb már nemigen. Ennek az az oka, hogy a csali súlya nem, vagy nem megfelelően pörgeti fel a dobot, illetve olyan gyorsan fékeződik az agresszívebb suhintás után a csali, hogy annak gubanc lesz a vége. Ha ezt tengelyfék beállításokkal korrigáljuk, akkor meg drasztikusan csökken a dobástávolság. A kicsi csalikra speciális casting orsókat gyártanak (bait finesse), amelyeknél ultrakönnyű a dob és kiemelkedő minőségű a csapágyazás. Az ilyen orsó azonban drága, az 5-600 dolláros kategória az átlag magyar horgász számára horror. Fanatikusok persze megveszik, de ismerkedésre felesleges ilyeneket vásárolni.

Megjegyzem, hogy forrón szeretett UL cuccomat még a multis tapasztalatok birtokában sem áll szándékomban lecserélni. Nem látom értelmét, illetve szerintem nem áll arányban az anyagi áldozat mértékével.

Clogfly 2013.01.23. 15:03:57

@Halfdane: Aha. Ebben az esetben nagy hasznát nem venném, 5 gramm dobósúly felett jobban szeretem a legyezőbotot :) Csukára például szinte csak legyezek. Tehát egyelőre ez kimarad, bár érdekel a dolog, majd egyszer talán, a hagyományos UL pergetéshez használt, jól bevált cuccaim lecserélni biztos nem fogom.
Mindenesetre köszönöm a segítséget!

Halfdane 2013.01.23. 15:10:29

@Clogfly: Egyszer egy közös peca alkalmával cuccot cserélünk és új horizontokat nyitunk. Nekem is volt egyszer legyes motyó a kezemben, de túl nagy sikereket nem tudtam vele felmutatni, nyilván...:)

Ahogy nézem a japán videókat, az UL castingnak is meglehet a varázsa, de azért nem akkora, hogy alsó hangon 200 ezret költsek egy ilyen cuccra...

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.01.23. 15:25:00

@Halfdane: András!

Azon a szinten, ahogy mi horgászunk nem hiszem hogy halál pontos dobásokra szükség van és bokrok alá dobni. És persze kényelmi okok miatt sem vettem volna casting cuccot. Mondom, én a botban érzem azokat az előnyöket, amivel bizonyos csalivezetéseket (walk the dog, popper, jerk csalik) jobban meg tudok valósítani és persze a merev blankból fakadó érzékenység (drop shot, apróbb jigek) és határiozott bevágás.
Az orsónál nagy előny, hogy nem csavarja a zsinórt így tudok fluorokarbon főzsinórt használni, amivel igen kedvezőek a tapasztalataim az elmúlt egy évre visszagondolva.

Ugyanakkor azt is meg kell mondanom, hogy nem vagyok benne biztos, hogy castingal fellül múlom majd eredményességben a spinninget. Értem ezalatt például, hogy mondjuk Délegyházán peremfutó orsós cuccal is rengetek fekát fogtam, azzal is nagyon jól ráéreztem a pergetés helyes ritmusára...

@Clogfly: Szerintem érdemes hadrendbe állítani egy nagy csalis pergető botot is. Idén javarészt 13 centit meghaladó gumihalakkal, wobblerekkel dobáltam csukára, és majd meglátjátok, az eredmények magukért beszélnek... :o)

Üdv.

Tom

Halfdane 2013.01.23. 15:49:22

@Bogyo_bacsi: Mindezt majd az idő eldönti, esetleg a hosszabb távú tapasztalatokról is születhet egy poszt. Egy november csukázás alkalmával olyan finoman ettek a krokik, hogy éppen csak odacsíptek a műcsalinak. Meggyőződésem, hogy egy lágyabb bottal, monofil zsinórral észre sem vettem volna a kapást.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.01.23. 16:29:24

@Halfdane: András!

Fentebb én is kiemeltem az érzékenységet és gerincességet, mint előnyt. Természetesen idővel be fogok számolni a tapasztalataimról, de egyenlőre még nem érett meg rá a helyzet. Mindenesetre az első benyomások pozitívak. Nem igaz, hogy ez valami hihetetlen nehéz dolog. Kis gyakorlással el lehet sajátítani. Persze aki sokat gyakorol bizonyára, profibban műveli a dolgokat.
Mint látjátok én már első alkalommal eredményes tudtam lenni a castinggal...
És ez egy nagyszerű sorozatnak csak az első állomása volt. Majd olvashattok róla hamarosan!
Üdv.

Tom

VGabesz 2013.01.23. 17:12:56

Szia Tomi!

Nagyon jó lett az írás, külön köszi, hogy bemutattad a felszerelést, mondjuk abból én inkább a csali részét tudom majd hasznosítani mivel nincsen casting cuccom! Mókás dolog, amikor kételkedők vesznek körül és a szemük láttára cáfolod meg őket! :)
A casting "vitára" rátérve egyet tudok abban érteni, hogy számunkra - "átlag" horgászok számára nem kihasználhatók a technika prémium kategóriája által nyújtott előnyök (fentebb említettétek már). Viszont jómagam is láttam azt, hogy a "normál" horgászat során is tudnak olyan pluszt nyújtani adott körülmények között, ami miatt én is meggondolnám (ha tehetném) azt, hogy beruházzak egy ilyenre! Szerintem el fog jönni az az idő. Addig meg majd nézegetem a casting-os csukeszokat itt a blogon! :)

Üdv.
Gabesz

Clogfly 2013.01.23. 18:08:42

@Bogyo_bacsi: Biztos, de ebben a kategóriában tényleg jobban fekszik nekem a légy. Nem horgászok csukára kicsi legyekkel (és az nem kifejezés), legtöbbször ilyenekkel:
www.pikeflyrod.com/pike-flies/66-perch-pike-fly-holographic-imitative-pattern.html

3/0 és 4/0-ás horgokra kötöm őket. :D
És hogy a bejegyzésedhez is hozzászóljak, valóban, csukánál hatványozottabban igaz a "sas nem kapdos legyek után" mondás. Amióta ezekkel lengetek, nagyobb az átlagsúly is, tavaly hat kilós volt a legnagyobb.

jimmba 2013.01.23. 18:44:03

Hi! Jól sikerült cikk,szép halakkal.
Gratulálok hozzá!
A casting cuccod szép és biztos jó is sok helyzetben,de
mint tapasztaltad a Dunán inkább csak hátrányt,mint sem előnyt jelentet.

András látom,hogy casting párti. Nincs is ezzel baj.
Biztos vannak előnyei,de kétlem,hogy valaki attól lenne eredményesebb,hogy castingot használ.
Persze a jerkes csalikhoz kétségtelenül jobb casting cucc,de a Dunán megnézném mennyire eredményes.
Eddig kétszer horgásztak mellettem casting cuccal,de még csak kapást sem tudtak kicsikarni. Egyik esetről a Bogyó is tudna mesélni.

Üdv. Jimmy

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.01.23. 19:47:38

@VGabesz: Rátapintasz a lényegre. Igazából nem azon múlt a siker, hogy spinning, vagy casting, hanem a megfelelő méretű és mozgású műcsali választáson és véleményem szerint a fluorocarbon előke használatán. Azt nem tudom, hogy a csuka meglett volna e acélelőkével, de a balin biztosan nem.
Én azt mondom neked, hogy mivel alig fél éve pergetsz csupán, még a hagyományos eszközökkel is rengeteg újdonságot fogsz megélni, nem kell egyből a legmodernebb, drága felszereléseket megvenni...

@Clogfly: Rendkívül érdekes terület a legyezés, de nekem egyenlőre még sárkányok lakta terület. Remélem majd egy közös horgászatunk alkalmával sikerül megismerkednem a technikával. Ez a mondás amúgy más halakra is igaz lehet. A két kilós balint és a 38 centis csapó sügéremet is 13 centis gumihallal fogtam. Soma barátomék meg a Dunán 15 centis Mann's gumihallal 11 kilós süllőt fogtak pár hete. Szóval érdemes kísérletezni a hatalmas csalikkal. Véleményem szerint sokkal több kapitális hal él vizeinkben, mint gondolnánk, csak valamit rosszul csinálunk. Ezt a tézisemet még tavaszig számos cikkben bizonyítani fogom... :o)

@jimmba: Jimmy! örülök a kommentednek, már régen jelentkeztél itt. Így van, mint tudod egy bot sem alkalmas minden helyzetre. A Dunai kövezésre a casting cucc cseppet sem vált be, csak szenvedtem vele. Amint vettem utána egy hosszabb, gerinces süllőző pálcát, meg is lett a hőn áhított fogas. A siker titka mindig a körülményekhez legjobban illő felszerelés kiválasztása és persze a sok sok tapasztalat. Dunán csónakból lehet értelme a castingnak, ahol a rövidebb bot előnyösebb lehet.
Persze minden tézisre létezik ellenpélda is... :o)
Üdv.

Bogyó

egyatlagoshorgasz · http://egyatlaghorgaszkalandjai.wordpress.com/ 2013.01.23. 21:29:54

Jó kis cikk. A nagy dög gumikat kipróbálom az éven.
Eddig nem horgásztam nagy gumikkal, mivel kisebb egyedsúlyú halakból nyilván több van és azokhoz nem illenek 10+-os csalik. Inkább a mennyiségre, mint a "minőségre" törekedtem eddig.

A multis cuccról nem sokat tudnék mondani. Nekem inkább az ára kellene. :D
Szerintem egy sima, peremfutó orsóval is lehetünk ugyanolyan eredményesek, mint egy multissal. Véleményem szerint csak gyakorlás kérdése az egész. Mondjuk semmi tapasztalatom nincs a multival kapcsolatban egy domolykópergetőként, de bennem mégis ez a hozzáállás alakult ki.

Ja, és grat a halakhoz.

Ádám

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.01.23. 21:36:58

@egyatlagoshorgasz: Szia Ádám!

Én, mint tudod, úgy vagyok, hogy inkább fogjak egy évben csak 5-6 csukát, de azok legyenek egytől egyik szép példányok. Nem látom értelmét összeszurkálni a bugyli csukák száját. Biztos vagyok benne, hogy felétek is vannak vizek, ahol hatalmas csukák lakoznak. Próbára kell tenni a szerencsédet, de úgy kell hozzá állni, hogy végig higgyél a műcsaliban, még ha valószínűtlenül nagy is. Én idén tervezek 19 centiseket is kipróbálni... :o)

Én sem vettem volna multis cuccot ilyen drágán, ha nincs ez az etetőhajó visszaváltási fordulat. Nem bántam meg amúgy, de igazából tavasztól fogom tesztelni a cájgot... eddig csak kb tucatszor vetettem be. Viszont az eddigi próbálkozások igen sikeresek voltak...
Üdv.

Tom

Halfdane 2013.01.23. 21:45:32

@jimmba: Szia! Azt hiszem kicsit félreértettél. Nem mondom, hogy feltétlenül eredményesebb lehetsz casting motyóval, de azt igen, hogy olyan új dimenziókat nyit(hat), ami növel(het)i az eredményességet. Ilyen a közvetlenebb csaliérzékelés, a gyorsabb akció és a pontos, gyors horgászat.

Egyébként úgy gondolom, hogy az eredményesség kulcsa 90%-ban a helyismeret és a tapasztalat. A maradék 10%-on osztozik a felszerelés és az egyéb technikai feltételek (a körülmények - időjárás, vízállás, napszak - kérdésébe ne menjünk bele, azt a tapasztalathoz soroltam). Ezen belül kell értékelni a casting előnyeit, szerintem az esetek nagyobb részében előny mint hátrány.

Nyíltvizi balinozáshoz én is 3 méteres botot használok, és való igaz, hogy a kőrézsűk meghorgászása is eredményesebb hosszú bottal. Puha szájú halakra is jobb egy lágyabb spinning bot, mint egy dióverő. Szóval van hátránya is, de úgy érzem, hogy egy általános felhasználásnál egy casting cucc számtalan előnyt ad. Ebből a szempontból valóban casting párti vagyok, de messze nem vagyok szűklátókörű és elfogult. Legalábbis szerintem...;)

Riderspinblade 2013.01.23. 21:52:34

savage Grat :D kiváncsi leszek tavasszal mit ad majd egy közös peca alkalmával :) nagyon irigyellek a balinért :D nekem eddig ez még csak álmom...

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.01.23. 21:54:28

@Riderspinblade: Szia Jani!

Ez a balin nekem is abszolút meglepetés volt, de nagyon örültem neki. Főleg, hogy idén valahogy kerültek az őnök. Tavasszal szénné fogjuk magunkat, majd meglátod... ;o)
Üdv.

Tom

Largemouth 2013.01.23. 22:15:19

Szia Tomi!

Nagyon jó írás lett ! A balin csodaszép( fotók is nagyon jók ), bár a balinok terén elfogult vagyok, hiszen nagyon fontos helyet töltenek be nálam. A csuka se semmi, a mintázata különösen tetszik!
Örülök, hogy te is belevágtál a castingozás világába, biztos vagyok benne, hogy a nyári fekázásoknál sokkal több pluszt fog adni, mint a peremfutós cumó...

Máté
largemouth.blog.hu

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.01.23. 22:22:34

@Largemouth: Szia Máté!

Hát fekázást tekintve ugye 4 módszer van amit szoktam alkalmazni:

- felszíni wobblerek
- spinnerbaitek
- texas rig
- wacky rig

Az utolsó módszerre nem vagyok biztos, hogy alkalmas lesz, pedig az számomra elég fontos. A gumiférgek légellenállása és kis súlya miatt nem biztos hogy tudok dobni majd normálisan. A többire valószínűleg meg fog felelni...
Majd kiderül mindenképpen... :o)
Üdv.

Tom

jimmba 2013.01.23. 23:21:10

@Halfdane:
Szia! Nincs semmi bajom azzal amit írtál.
Neked bejön a casting és gondolom tudod mikor érdemes
használni.
Én a Dunán nagy hasznát nem venném,és elég eredményes vagyok sima spinning cuccal is.
Amúgy,amiket az eredményeségről írtál,valóban így van.
Nem attól lesz valaki eredményes pecás,hogy milyen
felszerelése van.
Olvastam castigos cikkeket,amikben úgy állítják be a spinninges pecásokat,mint akik Trabanttal akarnák lehagyni a Porschet.
Nekem legfőképpen ez nem tetszik és nem is értem igazán.

Halfdane 2013.01.23. 23:34:36

@jimmba: Hidd el, én sem. Ismerem a casting hazai pápáinak jelentős részét, de nem értek egyet magam sem azzal, hogy ez valami "elitklub", netán egyedül üdvözítő megoldás lenne. Tény, hogy olyanoktól tanulhattam, akik mesteri szinten művelik ezt a műfajt, éppen ez volt rám hatással, hogy szinte boszorkányos ügyességgel kezelik a felszerelést. Ezek közt az emberek közt van aki teljesen szemellenzős, van aki kevésbé, de ez engem mind nem izgat. A lényeg, hogy ugyanaz a szenvedély fűz össze bennünket, ennek fényében pedig minden "szektásodás" értelmét veszti...

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.01.24. 08:57:46

@Halfdane: András!

Kivénhedt punkzenészként mondhatom, attól, hogy nem ismersz minden fogást a gitáron, még csinálhatsz kurva jó zenét... :o)
Üdv

Tom

Halfdane 2013.01.24. 09:12:16

@Bogyo_bacsi: Na ja! Hehehe...:)

Amúgy egyaránt szeretem a libatepertőt és a vaníliafagyit. Hogy mikor melyiket, az sok mindentől függ...:) ;)

Szigetközi Pecás · http://szigetkozpeca.blogspot.com 2013.01.24. 11:20:10

Brávóó Tom! Szép halak és érdekes írás, mindig jó párszor elolvasom a bejegyzéseidet! Ez a módszer nekem egyenlőre nagyon távoli... de sose lehet tudni.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.01.24. 12:23:45

@Szigetközi Csónakos Pecás: Szia Ervin!

Köszönöm. Próbálom úgy megírni a sztorikat, hogy mindig lecsöppenjen belőle valami tanulság. Annyira egyébként nem ördögtől való a módszer, kis gyakorlással el lehet sajátítani. A nagy műcsalik alkalmazását, meg azt javaslom mindenki próbálja ki egyszer-egyszer. Lehet pont így fogjuk meg életünk halát... :o)
Üdv.

Tom

beck43242 2013.01.24. 13:01:59

Végre a jó útra tértél :D!! Gratula!!!

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.01.24. 14:01:40

@beck43242: Szia Laci!

Mindig az a jó út, amit éppen járunk... ;o)
Üdv.

Tom

Kapásjelző 2013.01.26. 21:40:13

Szép fogások!
Jómagam is kipróbáltam a savage gear műcsalikat a kupakkal. Csukára messze a legjobb csali. Iszonyatosan jól lehet vezetni. Ha valaki sokallja a gumihalak árát, akkor tehet bele manns gumihalakat. Nem illeszkednek tökéletesen, de ugyanúgy vezethetők, viszont kicsit merevebbek. Az aljukba kell csinálni egy kis vájatot és tenni bele pár kisebb sörétet, hogy jó legyen a súlyelosztása. Amúgy még nagy méretű twisternek is látom értelmét, azonban ezek mind igénylik a plusz ólmot és horgot

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.01.26. 21:51:44

@Kapásjelző: Szia Laci!

A Savage gumik és wobblerek nálam szinte forradalmasították a csuka horgászatot. Nagy sok nagy krokit köszönhetek nekik idén, illetve kapitális csapó sügért és termetes balint is. leginkább a Soft Playt alkalmaztam kupakkal, igen fogós. Főleg szakaszos vezetésnél, minden megállításnál kitör a ritmusból, mint egy döglődő kishal. Fogtam egy hatalmas csukár 4 PLAY wobblerrel is, hamarosan olvashattok majd róla...
Látok fantáziát az angolna alakú plasztikcsalijukban is. Lehet majd beszámolok hamarosan arról a műcsaliról is. Persze, ah a csukák is úgy akarják. :o)
Amúgy annyira nem drágák ezek a gumihalak, mert igen szívós anyagból készülnek. Míg a MANNs csalikat szétmarcangolják a csukák, ezek alig sérülnek...
Érdemes kipróbálni őket. A nagy méretektől ne ijedjetek meg, én tervezem a 19 centis darabok bevetését is.
Üdv.

Tom

VGabesz 2013.01.29. 20:03:31

@Bogyo_bacsi: Tomi!

A gitáros megjegyzés nagyon betalált és igaz is, pláne punkzenészként mondva! :D

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.01.29. 21:48:13

@VGabesz: Oh, és még egy szakmabéli is értékelte sziporkázó szösszenetemet. Amúgy hozzáfűzném, sok hangot ismerek. 20 év zenész múlt áll mögöttem... ;o)
Üdv.

Tom

VGabesz 2013.01.29. 21:50:51

@Bogyo_bacsi:
Szakértelmed ebben is - úgy mint a horgászatban, számomra megkérdőjelezhetetlen! :D

Pesze Balázs 2013.02.07. 20:18:59

Helló Tom !
Az írás a szokott minőséget hozza , ezt is sikerült remekbe szabnod !
A módszerekkel kapcsolatban , én a másik végletbe "betegedtem bele" mióta UL pergetek , kis patakokon , azóta csak a kicsi voblereket , kicsi villantókat akarom használni , minden hol... természetesen a botból is sok már az 1,8 m , és a 10 g feletti dobósúly :-)
UL forever !
Balu.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.02.07. 20:28:27

@Pesze Balázs: Szia Balázs!

UL technikát még sosem próbáltam, de előbb utóbb el fog jönni a pillanat. Mondjuk nálam csak egy kis szegmense lesz a horgászatnak, de domolykót, esetleg pisztrángot is szívesen fognék egyszer... :)
Üdv.

Tom

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2013.02.07. 20:35:55

Szia Balu!

Persze, szuper. Holnap átolvasom, majd, aztán hozzáfűzöm a véleményemet... ;O)
Üdv.

Tom
süti beállítások módosítása