Égszakadás, földindulás, süllőfogás

2011. július 27. - Bogyo_bacsi

Aggódva ráncoltam össze homlokomat, miközben a közelgő esőfelhőket szemléltem a komáromi MAHART kikötő töltésén állva. A legutóbbi két dunai próbálkozásom alkalmával sem sikerült megúsznom szárazon a kalandot, most úgy néz ki, újra bőségesen kapok majd a nem várt égi áldásból. Sebaj, ma süllőzni jöttem, és közismert, hogy az esős, frontos idő meghozhatja a tüskés hátú ragadozók kapókedvét. Persze azért jobban örülnék neki, ha nem áznék bőrig... Lassan elértem az első állást, ahol próbálkozni szoktam, a vízi rendőrség lépcsőjét. Egymás után záporoztak dobásaim, de a múltkor sikeres hely ezúttal nem adott halat, így székhelyemet áttettem a rakodó alatti kövezésre.

A komáromi vasúti híd komoran csimpaszkodik a Duna két partjába

Útban a rakodó felé...

Műcsaliként egy ezüst színű SSR-7-es fahalacskát kötöttem fel a zsinór végére. Bár még sosem fogtam vele semmit, a borongós időben bízva reménykedtem, hátha a mélységből feljebb jönnek a fogas útonállók már a nappali órákban is. Lassan tekerve, időnként meg-megállítva vontattam be wobbleremet, mikor megéreztem vállamon az első aláhulló, borsó nagyságú esőcseppeket. Hirtelen leszakadt az ég és én egy háromszáz méteres sprintelésbe kezdtem, hogy elérjem a pálya végében álló fát, menedéket remélve.

Nem szoktam vele próbálkozni, de néha a kísérletezés hozza meg a kapást

Akik még sosem hagytak cserben

Csupán negyed óráig esett, de így is alaposan eláztam. A zivatar távoztával újabb harcba indultam az öreg Duna ellen. Lassan besötétedett és mindenhol megindultak a tükörfelszínt szétspriccelő süllő rablások. Óvatosan osontam a rakodó mögötti partszakaszhoz és bedobásra emeltem pálcámat. A második becsévélésnél egy határozott rántást éreztem a bot spiccén. Keményen bevágtam és pálcám rögtön jelezte felém, valami rugdalódzik a zsinór végén.

Tavaly ilyenkor itt még két méteres víz állt...

... és a töltés tetejéről korbácsoltuk a vizet

Bár ellenfelem nem fejtett ki nagy ellenállást, a félreérthetetlen fejrázások rögtön jelezték számomra, hogy egy kisebb süllőt sikerült megakasztanom. Pillanatok alatt feltornáztam a mélyből és próbáltam magam felé terelni a felszínen pacsáló halacskát. A kiemelés ismét nagy kihívást jelentett számomra, hiszen a kövezésen állva olyan mélyre kellett hajolnom, mint azt még eddigi életem során sosem. Végül térdre kényszerített ellenfelem, de így sikerült nyakon csípnem őkelmét, egy virgonc 35 centi hosszú dunai süllőt. Nem egy kapitális zsákmány, de a Dunán minden halnak örülni kell...

Megjött a hőn áhított dunai süllő...


... bár nem kapitális, de mégis nagy örömet okozott

Alighogy útjára engedtem áldozatomat, az eső újra rákezdett, így újabb futás következett a kövezésen, ezúttal már a sötétben. A zivatar elvonultával visszatértem a terepre és folytattam a pergetést. Bár a rablások még mindig folyamatosak voltak, egyetlen koppintással megúsztam a hátralévő időt. Sajnos ez a kapás nem akadt, a hal szája bizonyára nem ért horgot. Lassan elérkezett az éjfél és indulnom kellett haza. A part menti úton haladva egy bagoly suhant át a fejem fölött szinte nesztelenül. Halk huhogással gratulált sikeres fogásomhoz... :o)


És szabadsága visszaadatott...
 

A bejegyzés trackback címe:

https://pecazas.blog.hu/api/trackback/id/tr813084659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jimmba 2011.07.28. 01:29:16

Gartulálok a fogáshoz! Tényleg nem kapitális,de ahol van 35centis,ott lesz 65centis is.
Legalábbis,ha nem viszik el a kicsiket.
Én azt tapasztaltam,hogy a rakodó környéke nem vmi nagy süllős hely. Tavasszal fogtam ott inkább süllőt,de nyáron csak kisebbek jöttek. Leszámítva 2éve 2kiló körüli süllőmet.
Persze mindig benne van a hal,ha az ember perget.
Sajnos ma még koppintásig sem jutottam. Igaz 2órát voltam csak kint és elég nehéz volt pergetni,mert még
nem minden helyet lehet megvallatni az áradás miatt.
Hétvégére már remélem jó lesz a terep és,akkor lehet próbálkozni. Jól írtad,hogy szokszor a kísérletezés hozza meg a sikert! Nem szabad egyetlen wobblerhez ragaszkodni,mert néha pár dobásból egy más mozgású,más színű vagy más merülési mélységű wobbler lesz az eredményes. Ez a mai napra sajnos nem volt igaz.
Üdv.Jimmy

szllaci 2011.07.28. 17:24:06

Sziasztok!

Gratulálok szép fogáshoz.
Így van nem nagy, de gyönyörű hal és örülni kell neki.
Én is ilyesmiket fogtam szerintem egyívású ez a korcsoport.
Ahogy Jimmy írja reméljük nem viszik el a kicsiket.
Egyébként én szoktam Betadint tartani a táskámban, pár száz forintért lehet kapni bármelyik gyógyszertárban, és visszadobás előtt lefertőtlenítem a sebet, ha csúnya sérülést okozott a horog.
Én azt hallottam, hogy a rakódó alatt van egy 8 méteres gödör, ahol inkább harcsák tanyázhatnak, ki kéne menni egyszer egy úszós bottal és végigmérni a pályát.

Üdv
Laci

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2011.07.28. 22:11:44

@jimmba: Jimmy!

Hát persze, hogy nem kapitális, de ha azt nézed, hogy az utolsó két horgászatból egyszer sem jöttem haza üres kézzel, akkor az nem olyan rossz... Egyébként én az összes süllőmet a rakodó mögött fogtam. Szerintem ezek a tavalyi ívású süllők jövőre lesznek horog érettek. Nem hiszem, hogy elhordják őket, mert azért kevesen tudnak süllőt fogni a Dunán...

@szllaci: Laci!

Köszi a gratulációt. Az a baj, hogy azt a részt nagyon nehéz meghorgászni. Úszózni nem nagyon lehet, mert nagy a sodrás, fenekezni meg azért nehéz mert elég akadós a terep. Nem is tudom mit csinálnék, ha beakadnék a harcsázó botommal, amin 43-as fonott zsinór van... Pergetni lehet, úgy ritkán jön harcsa, de én tavaly pont ott fogtam a 93 centiset. Igazából ki kéne tapasztalni, de ezt csak az tudná, aki ott lakik. Én sajnos ritkán vetődök el hozzátok és akkor inkább a pergetés a módszerem...

Mit szólnátok jövő szombat délután - este egy blogos összejövetel pecához a komáromi szakaszon. Hárman végigpergetnénk a szakaszt. Hárman csak fogunk annyit, hogy kijön belőle egy normális cikk...

Tom

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.07.28. 23:09:04

@Bogyo_bacsi: csak csodálkozva olvasom, hogy raboltak a süllők...
Tavaly egyszer az írásodon felbuzdulva végigdobáltam a pályát a hídtól az erdőig hasonló vízállásnál ősszel (október? november?) kellemes időben, de még süllőgyanús valamit se láttam. Egy balin rabolt, sötétben is, kapás nem volt. Nem éreztem erősebb reményt süllőre, mint akkortájt a Népszigeten...

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2011.07.28. 23:18:32

@Hepci: Szia Hapci!

Pedig látod, hogy fogunk. Tavaly is jött süllő, balin, és egy harcsa is. És idén is sikerült fogni. Igaz az átlagsúly nem túl jelentős. Persze nem a világ legjobb süllős helye, de nálunk kopasz a meder javarészt. Nincsenek ruganyok, sarkantyúk, meg ilyesmik, csak egy rövid kövezés. Lehet egy kicsit jobban körbe kéne nézni, de sajnos gépjármű hiányában csak a vasútállomás környékén tudok pecázni... :oP

Tom

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.07.29. 09:17:09

gratula a fogáshoz és a poszthoz is, megint nagyszerűek a fotók!

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2011.07.29. 20:02:31

@hzizi: Szia Zizi! Köszönöm az elismerő szavakat...

Tom

szllaci 2011.07.30. 20:47:54

Szia Tom!

Nekem jó lenne a jövő szombat este felé.
Holnap hajnalban kimegyek, úgy tervezem 3 óra felé, még sosem próbáltam kora hajnalban. Egy kísérletet megér. Ha lesz valami megírom. Szerencsére elállt a viharos szél.

Üdv
Laci

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2011.07.31. 10:06:23

@szllaci: Laci!

Kb délután 6 ra megyek át vonattal és terveink szerint éjfélig maradunk. Hárman csak tudunk annyit fogni, hogy összejöjjön egy normális cikk.
Írd meg majd a reggeli tapasztalatokat!
Üdv.

Tom

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.07.31. 14:10:02

@Bogyo_bacsi: akkor is lehet normális cikket írni, ha nem fogtok semmit. :)
Én pl. az egyetlen említésre érdemes - nyomtatásban megjelent - horgászírásomban méretes halat se fogtam...

szllaci 2011.07.31. 19:19:44

Szia Tom!

Távirati stílusban: hajnali 3:30-tól 6:00-ig egy méreten aluli süllő, egy kapás gyanús eset ezenkívül zord körülmények: eső, hűvös, szél.
Üdv
Laci

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2011.08.02. 21:24:55

@Hepci: Hapci! Igen igazad van. Lehet nem volt szerencsés a szófordulat. Hol jelent meg az írásod? Te nem jössz szombaton Komáromba?

@szllaci: Laci! Hát egy süllő azért nem rossz eredmény. Mégsem betli... :o) Egyébként szombaton háromnegyed 6 ra fog beérni a vonatom. Te mikor tudsz jönni?

Tom

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.08.03. 03:13:43

@Bogyo_bacsi: picit messze van Komárom... még meggondolom. Bár te egy szimpatikus fejnek tűnsz, szóval ha emberséges idő lesz, lehet, hogy rászánom magam.

A Zákonyi-féle rövid életű újságban (Horgászok Lapja) írtam egy több hosszú cikket. Írtam volna többet is, de a szerkesztő úr egyik első ténykedése az volt, hogy elvesztette pár diámat, és súlyosan berágtam rá. :)

szllaci 2011.08.03. 07:14:50

Szia Tom!
Szombaton napközben Pestre kell mennem, majd sietek haza, remélem én is kiérek 6-ra, de legrosszabb esetben is legkésőbb 7-8 felé kint tudok lenni.

Üdv: Laci

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2011.08.03. 20:38:23

@Hepci: Köszönöm a megtisztelő szavakat... :o) Remélem letévedsz majd hozzánk... Ma már a digitális technika korában nehéz megérteni ezt, de gondolom bosszantó lehetett a dolog. Főleg, ha szép nagy halak voltak azokon a diákon...

@szllaci: Szerintem a vízirendőrség és a rakodó alatti pálya valamelyikén leszünk... reméljük az időjárás kegyes lesz hozzánk, bár a borús, esős idő általában meghozza a halat...

Tom

szllaci 2011.08.04. 21:13:14

Szia Tom!

A mai vízállás előrejelzés szerint egy erőteljes árhullám vonul le a Dunán a következő napokban. Már holnaptól nagyon fog áradni. Nem tudom mennyire lesz alkalmas a víz a szombati horgászásra.

Üdv
Laci

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2011.08.04. 22:11:04

@szllaci: Laci! Most már nem érdekel, mindenképpen megyek. Ez az év olyan, hogy ha a tökéletes viszonyokra várunk, akkor sosem fogunk horgászni... tavaly is áradó víznél fogtuk a sok halat... meglátjuk. :oP

Tom

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.08.05. 09:31:53

@Bogyo_bacsi: küldd el a telefonszámod mailben (info@interfruit.hu), még meggondolom holnap; ha jövök, hívlak.
(az enyém: 20-9880587)

szllaci 2011.08.05. 22:33:50

Szia Tom!

Nemrég értem haza a vízről. Az erősen áradó Dunán egy méret körüli süllő és egy szép balin akadt. Ezek jó kilátások holnap estére..
Majd megmutatom a képeket róluk.
Szombaton este felé kereslek a Dunán

Üdv
Laci

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2011.08.06. 11:26:05

@Hepci: Hapci! Ok, számítunk rád! :o) Egyébként vasárnap Kociáék érkeznek hozzánk 2 napra a Római tóra...

@szllaci: Annyira azért nem árad, csak 262 a vízállás. 60 centit ment föl és már tetőzik. Nah, remélem mi is fogunk ma este. 6 órakor támadás... :o)

Jah a következő cikk csúszik egy hetet horgászat miatt... :oP Sorry

Kapásjelző 2011.08.14. 20:38:48

Gratulálok a fogáshoz! Én még idén nem találkoztam süllővel, de még csukával sem. Persze ami késik, nem múlik... :D

szllaci 2011.08.14. 21:28:53

Sziasztok!
A legutóbbi közös horgászatunk óta négyszer sikerült kijutnom a Dunára. Ebből az első kettő betli volt, még kapás se volt. Az első horgászatra erősen áradó vízben került sor az úszódaru alatt, az alkonyati órákban, eredménytelenül.
Másnap már le se tudtam menni a padkára. (meg le se engedtek volna a rendőrök a vegyi riadó miatt), ezért az az ötletem támadt, hogy a vár alatt megpróbálom a balint, de itt se volt semmi.
A harmadik horgászat szombat hajnalban már eredményes volt. Négy halat sikerült akasztanom hajnal fél négy és 6 óra között. Feltehetően mind a négy hal süllő volt. A négy akasztásból két halat sikerült megfogni, méret körüli süllők voltak. A másik kettő sajnos leakadt fárasztás közben. (Az egyik szép hal lehetett, mert jól rúgott)
Végezetül ma hajnalban is kimentem. Gyönyörű teli holdas nyári éjszak volt. A vasútállomás alatt dobáltam fél öt felé, amikor igen erőteljes kapás jelentkezett partközelben. Akasztás után egy méter körüli hal csapkodott, vergődött a horog végén. Kicsit meg is ijedtem a hirtelen nagy halnak, de az orsó jól muzsikált és szépen engedte a zsinórt a halnak. Az akasztás utáni vízfelszíni csapkodásból, nagy süllőre tippeltem. Pár másodperc után a hal beúszott a sodrásba, és izgalmas fárasztás vette kezdetét. Pár perces kemény fárasztás után feljött a felszínre és megláttam, hogy harcsa. Szák nem volt nálam, a szájába meg nem nagyon mertem puszta kézzel belenyúlni. Végül mozdulatlanra fárasztottam és sikerült valahogy partra emelnem. (Tanulság, aki fél puszta kézzel a harcsa szájába nyúlni, annak legyen a pergetőtáskában egy munkavédelmi kesztyűje). Nem volt nálam se centi se mérleg, és túlbecsülni se akarom a fogásom, de kb 80-90 cm hosszú és szerintem 4 kiló lehetett. De a képek magukért beszélnek. (az alábbi linken)
picasaweb.google.com/117347066132401636294/HalaK
Üdv
Laci

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2011.08.15. 20:35:09

@Kapásjelző: Nekem sem nagyon jönnek a ragadozók. Tavaly ilyenkor már széles palettám volt süllőkből, csukákból, balinokból és harcsákból. Idén idáig nagyon kevéske jutott. Ráadásul pontyokból sem a legnagyobbak jöttek...

@szllaci: Laci! Gratula a szép harcsához! Melyik részen fogtad? Ha rám hallgatsz, akkor legközelebb viszel magaddal egy normális fényképezőgépet és megadod a módját. Nem a kuka mellett kellett volna lekapni ezt a szép halat, hanem a kezedben... Egyébként, ha nem akad pont úgy a wobbler, simán benyúlhatsz a szájába...

Szerdán jön az új cikk!!!

szllaci 2011.08.19. 11:21:53

@Bogyo_bacsi:
Szia!

A híd felett van a legfelső pontom kikötő, kb a fölött 100 méterre jött partközelben SSR-re.
Majd rendszeresítek egy fényképezőt.

Üdv
Laci

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2011.08.22. 20:15:10

@szllaci: Szia!

Majd a blogos találkozós cikkbe valahogy belecsempészem a harcsádat, ha nem gond... :o)
Üdv.

Tom

szllaci 2011.08.24. 08:04:28

Szia Tom!
Nyugodtan, nem gond.
Mostanában kicsit feljebb próbálkozom a pergetéssel, közvetlen a vasutállomás alatt. Több kevesebb sikerrel, volt olyan reggel hogy 5 halat akasztottam (ebből 3 lett meg, mindegyik süllő) van olyan hogy utána meg két horgászat üres.
Most probálgatom igzából ott megismerni a pályát. A nehézsége, hogy úgy tapasztalom minden vízállásnál lehet, hogy máshol kell keresni a halat. Azok a helyek, kövek, búvóhólyek, amik 260-nál mindig adtak halat most 160-as víznél nem rejtenek halakat.

Jimmy!
A héten nem aktuális az Almásfüzitőre tervezett pergetésünk, családi programom van, de a jövő hétre egyeztethetünk.
Üdv
Laci

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2011.08.24. 19:50:23

@szllaci: Laci! Irigyellek, hogy ilyen sokat van lehetőséged a Dunán horgászni... nekem csak havonta egyszer van lehetőségem eljutni felétek. Mindenképpen írd meg a tapasztalataidat, mert minden információ nagyon fontos!!!
Ősszel többször fogok menni. Márnázni is szeretnék... majd megírom mikor.

Üdv.

Tom

szllaci 2011.09.01. 21:08:18

Sziasztok!

3-4 kapástalan horgászat után, ma hajnalban sikerült megtörni a rossz szériát. Jimmyvel mentünk ki hajnali fél négykor kicsit dobálni.
A rendőrség alatt kezdtük, de ott nem volt semmi, ezért lesétáltunk az úszódaruhoz. Jimmynek mindjárt volt egy szép kapása, méretes süllő lehetett, de a hal sajnos lemaradt.
Én egy kicsit lejjebb dobáltam, mikor úgy 3/4 öt felé intenzív kapás jelentkezett. Jimmy már csak a nagy csapkodást vette észre. Odasietett és izgatottan vártuk, hogy milyen hal lesz. Egy szép, jó 3-as balint sikerült partra emelnünk.
Gyönyörű hal volt. 11-cm-es klasszikus originalra kapott. Az elmúlt napok sikertelensége után előre elhatároztam, hogy valami újjal, egy nagy méretű csalival fogok legközelebb próbálkozni és bejött.
Utána már világosban még volt egy kisebb de szép, egészséges jász. Összességében jó horgászat volt, 3 kapás, 2 hal.
A mai napra az i-t délután sikerült feltennem. A helyi kis Rüdiger Tavunkon már hónapok óta nem voltam a rengeteg törpe miatt. Ma délután a fülledt időben egy ötletem támadt: cuppogtatás. (Matchbot, a damil végén egyetlen horog, azon kenyérkocka). 10 perc alatt kész voltam, irány a tó. Kenyérkocka be, körédobáltam egy kis száraz kenyeret. 10 percet se kellett várnom, mikor egy 3-as tőponty leszippantotta a pár méterre lévő vízen úszó kegyérkockát. Szenzációs volt.
A képek:
picasaweb.google.com/117347066132401636294/Balin

Üdv
Laci

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2011.09.06. 22:02:48

@szllaci: Szia Laci!

Gratulálok a kapitális balinhoz.
Én a Balatonon értem közben el sikereket. Gyönyörű dévércsomag mellett kősüllőt, angolnát és egy kölyökharcsát is sikerült fognom.
Lesz is belőle érdekes cikk.
Holnap este lemegyek a Dunára az Erzsébet hídhoz márnázni.
Kíváncsi vagyok, sikerül e fogni valamit...
Üdv.

Tom
süti beállítások módosítása