Sajtszagú kora őszi éjszakák

2012. január 04. - Bogyo_bacsi

Idén a Duna rendkívül szűkmarkúan bánt velem. Nem bővelkedem a tavalyihoz hasonló fogásokban és ez kissé elcsüggesztet. Persze nem vagyok az a típus, aki olyan könnyen feladja a próbálkozásokat, így az előző heti sikeres keszegfogást követően hamarosan újra a fővárosi Duna parton találtam magamat. Bár, nagyon örültem a bőséges dévér zsákmánynak, mégis ezúttal márnát szerettem volna fogni. A tavalyi évben igencsak belopták magukat a szívembe ezek a harcos folyami békés halak, és elhatároztam, hogy idén többet foglalkozok majd a becserkészésükkel. A sors mégis úgy hozta, hogy csupán szeptemberben tudtam először célzottan rájuk horgászni.

Hajóforgalom a fővárosi Duna szakaszon

Késő délután értem ki az Erzsébet híd alatti kövezésre, ahol az Ördögárok melletti sarkantyú miatt a víz erőteljesen visszafelé forog. Sikerült a remélt helyet elfoglalnom, hiszen ahogy az este közeledik, gyorsan megtelik horgászokkal a vízpart. Szerelékemet a múltkorihoz hasonlatosan ólmos, megharmadolt végfüles szerelékkel láttam el, és a horogra jókora sajtkockát tűztem fel. Szeretek ezzel a csalival horgászni, mert viszonylag kevés géb kerül a horogra és márnát, dévért is szépen lehet fogni vele. Ha gilisztával, csontival csaliznék, két percenként tekerhetném ki a gébeket.


Sajnos a part nem éppen a legtisztább errefelé...

Természetesen a sajtkockát is felveszik időnként a nagyobbacska gébek és így történt ez most is. Mint legutóbbi alkalommal, ezúttal is egy termetes példány kebelezte be először a csalit, nem kis bosszúságot okozva nekem ezzel. Sajnos ez benne van a pakliban, ha az ember békés halat szeretne fogni a Dunán, lépten-nyomon szembe kerül ezekkel a tüskés kis gonosztevőkkel. Miután beállt a sötétség és felgyúltak a város fényei, a gébsereg nyugovóra tért, így jogosan reméltem, hogy a következő vendég már egy érdemesebb folyóvízi zsákmány lesz.

Az első zsákmány természetesen itt is egy géb lett

És egyszer csak megremegett a bot spicce, pont miközben telefonon beszéltem valakivel. Így bal kézzel suhintottam be, és börleszk filmbe illő mozdulatokkal próbáltam elhúzni a fenéktől zsákmányomat. Miután felszabadult jobb kezem is, helyre állt a rend. Így már határozottan tereltem zsákmányomat a parti kövezés lábához, hogy egy hirtelen mozdulattal tarkón ragadjam idei első márnámat.

Megvan az idei első márna 

Rendkívül boldog voltam, hogy sikerült végre horogvégre keríteni egy Marcit. Sajnos nem döntöttem rekordot, hiszen alig érte el a kilós méretet, de a Dunán minden fogott halnak nagy becsülete van. Gyors fényképezés után útjára eresztettem a meglepett sajtevőt és reménykedtem, hogy hamarosan néhány fajtársa követi majd példáját. Kapásom akadt még, de sajnos vagy elakadt a szerelékem, vagy megtépett egy-egy nagyobb példány. Mindenesetre nem sikerült aznap este már több halat partra segítenem.

Nem a legnagyobb példány, de azért örültünk neki...

A szomszéd horgászok viszont nem tétlenkedtek. Először Jani bácsi egy jó két kilós jószágot, majd egy másik csapat egy kétésfeles gyönyörű példányt segített szákba. Sajnos nem fényképeztem le ezeket a kivételes fogásokat, amit utólag nagyon megbántam. Egyedül egy enyémhez hasonlatos példányt kaptam lencsevégre, amit a helyi erők tereltek szákba a jobb oldalamon.

A szomszédoknak sem maradt száraz a szákjuk


... egy szép márna akadt a horog végére

Ahogy közeledett a tizenegy óra, végül visszavonulót fújtam. Nem búslakodtam, hogy szűk környezetemben én fogtam a legkisebb márnát, inkább örültem, hogy ennyi szép halat láttam és ilyen sok érdekes tapasztalattal lettem gazdagabb. Jövő őszelőn újra visszatérek majd ide és biztos vagyok benne, hogy fogok itt még gyönyörű folyami halakat...

Gyönyörű kilátás tárul elénk az éjszakai Duna parton

Szeretnél részese lenni a fővárosi horgászatnak? Klikk ide >>>

A bejegyzés trackback címe:

https://pecazas.blog.hu/api/trackback/id/tr103462133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kapásjelző 2012.01.04. 20:27:29

Gratulálok a gyönyörű fogásokhoz!
Én 1 aprócska márnával is beérném most, de lehet egy kis gébnek is örülnék. Igaz várnom kell az engedéllyel márciusig, addig max 1-2 műtavas peca lesz, nehogy "berozsdásodjak"
Jah és BUÉK! :D

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.01.05. 08:57:50

@Kapásjelző: Laci!

Nálatok nem lehet fogni márnát?
Oh, én már kiváltottam az engedélyt. :o) Szombaton már megyünk is menyhalazni Zoli barátommal Szőnybe... remélem lesz abból is történet.

Egyébként április elejéig pergető sporttársaimnak kedveskedek majd történeteimmel természetes és természet ellenes vizeken... :oD
Üdv.

Tom

egyatlagoshorgasz · http://egyatlaghorgaszkalandjai.wordpress.com/ 2012.01.05. 20:59:51

Gratula a halakhoz. Januárban a kisebb fogásokat is meg kell becsülni.Szép kis márna,de a géb se csúnya. (Ezt lehet csak azért hiszem,mert nálunk nincs) A látottak szerint kiváltottad az engedélyt,tehát te is a fanatizmus határán vagy.:)
Én is már 2-án kiváltottam,első engedélyváltó voltam az egyesületben. :D
Várom a pergető kalandjaidat.

Ádám

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.01.05. 21:19:25

@egyatlagoshorgasz: Szia Ádám!

Oh, ez még őszi történet. :o) A címben is leírtam... Az az igazság, hogy sorban állnak a történetek egészen áprilisig. Ha mondjuk valamit fogok a hétvégén, az már április elejére fog csúszni itt a blogon.

De való igaz, már kiváltottam az engedélyt és remélem sikerül majd egy két igazi téli cikket is megírnom menyhalakkal, süllőkkel, ropogó hóval. :oD Majd meglátjuk mit dob a kocka...

Hát a márna igaz nem kapitális, de sajnos nem sikerült akkorákat fognom, mint tavaly. Jövőre újabb módszerekkel próbálkozok majd. Mint írtam a cikkben, idén is akasztottam nagyot, de sajnos megtéptek... :o(

A pergetős cikkekben nem fogtok csalódni, mert változatosak lesznek majd és nagyon szép halak lesznek bennük...
Üdv.

Tom

egyatlagoshorgasz · http://egyatlaghorgaszkalandjai.wordpress.com/ 2012.01.05. 23:42:26

Tényleg leírtad a címében. Ezt jól benéztem. :D

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.01.06. 08:36:09

@egyatlagoshorgasz: Ádám!

A kígyó is megbotlik néha... :oD
Üdv.

Tom

oscarson 2012.01.07. 12:00:28

Szia Bogyó bácsi, jó lett a cikk, gratulálok.
üdv oscarson

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.01.07. 21:43:06

@oscarson: Szia Oszkár!

Köszi szépen. Tudom ez egy rövidebb történet lett, de ígérem a következők már terjedelmesebbek lesznek majd... :o)
Üdv.

Tom
süti beállítások módosítása