Éjjeli madarak

2015. október 14. - Bogyo_bacsi

Lassan, nesztelenül csorogtunk csónakunkkal a tiszai éjszakában. Éppen ráfordultunk a legígéretesebb külső ívre, mikor a túloldalról reflektorfény borított el minket. Légy szíves ne világítson ránk! - kiáltottam át a kíváncsiskodó féljózan sporinak. A fény kihunyt, mi pedig dobáltuk tovább a part szélét. Itt sem kell harcsára számítanunk egy darabig – súgtam oda Pistinek. Még ötven métert sem tettünk meg, mikor ismét beragyogott minket a kereső reflektor. Miért kell ránk refizini? - kiáltottan dühösen az éjszakába, mire rögtön jött a válasz: Há mivaagy tééé? Éjjelimadááár? :oD

Barátaimmal mindegy fél tucat éjszakát csorogtunk végig idén a Tiszán. A csend, az érintetlen természet és az élő víz varázsa elkísér minket a következő tavaszig, de azért szép halakat is sikerült fogdosni ez idő alatt. Nos, leírom a tapasztalataimat, mi mindent tanultunk idén nyáron a Tiszán, ami még ugyan számunkra rejtelmes víznek számít, de már időnként felnyitogatja kincses ládájának fedelét. :o)

ejjelim01.jpgCsalogat magába a közelgő éjszaka

Kezdeném először is a harcsával, ugyanis ez volt az elsődleges célhalunk. Nos, a tavalyi esztendőben az évtized egérúszása esett meg a Tiszán és persze boldog-boldogtalan fogta a harcsát. Erről mi természetesen lekéstünk. :o) Az idei év viszont nagyon sivárnak bizonyult. Tartósan alacsony, lassú, tiszta víz és persze egérnek se híre, se hamva. Igazából semmilyen momentum sem adódott, amibe egy pergető horgász bele tudott volna kapaszkodni. Én azt a stratégiát választottam, hogy intenzíven mélyre törő wobblereket dobáltam, mint például a hatos Hornet, vagy a hét centis Fat-Rap és ha a becsobbanót nem is, az első törés fölött elhúzott műcsalit volt, hogy leverte a harcsa. Mert ha nem is állnak fel aznap este, azért ott ólálkodnak a kövezés és a meder találkozásánál. Mindössze négy harcsát sikerült csónakba emelnünk, illetve egy szebbecske leakadt. A legnagyobb egy 116 centis gyönyörűség volt, ám a többi súlya nagyjából 2-3 kiló körül mozgott. Alacsony víznél jelentősen felértékelődtek a kövezések... ide ilyenkor előbb kiáll a harcsa. Néhány csorgás után kialakultak a forró pontok, ahol kapásra számíthattunk, illetve rájöttünk, hogy mikor-hova érdemes időben odaérni, hogy kapásig jussunk. Ezek értékes tapasztalatok lesznek majd a következő idényre.

ejjelim02.jpgIdén a Tiszán pergetve fogott legszebb harcsám

ejjelim03.jpgAz összes harim mélyre törő wobbira érkezett

ejjelim04.jpgEgy hármas bajuszos márgás törésről

ejjelim05.jpgTiszán fogott összes halunk kivétel nélkül visszanyerte szabadságát

ejjelim06.jpgAndris kettes forma pundrája

Idei tiszai csorgásaink leggyakoribb zsákmánya a süllő volt. Tavaly magas vízállásnál egyáltalán nem fogtunk belőlük, de idén a meglassult sodrásban és a tiszta vízben, rendszeresen jelentkeztek horgainkon a falánk tüskéshátúak. Szinte mindegyik mélyre törő wobblerre érkezett és az első törésen verte le a műcsalit. Többnyire kövezésen, néha márgás partszakadás mentén találkoztunk velük. A legszebb süllőm túl volt az ötven centin, de sajnos, kiugrott a kezemből és fényképezés nélkül lépett meg... :o) Hiába, ezek a nyári süllők nagyon ficánkolósak. :oD Amúgy az átlag negyven és negyven öt centi között mozgott, tehát szebbek voltak, mint amelyeket tavaly fogtunk gumival az őszi-téli szezonban. Azt is meg kell említeni, hogy a 4x-es Owner sokszor nem akadt jól a csontos süllő szájban. A vastaghúsú horog nem mindig fúrta át rendesen a megakasztott ragadozó pofáját. Volt, hogy fárasztás közben akadt le a hal, de legtöbbször éppen hogy a szentlélek tartotta a horgon zsákmányomat, mikor kiemeltem. Rendkívüli módon feldobták tiszai éjszakáinkat az időnként beköszönő kisebb-nagyobb süllők...

ejjelim07.jpgIdei összes süllőmet az első törés fölött elhúzott hatos Hornettel fogtam

ejjelim08.jpgEgy a kisebbek közül...

ejjelim09.jpg... és egy nagyobbak közül

ejjelim10.jpgMinden süllőnek legalább annyira örültem, mintha harcsát fogtam volna

A balin tavalyi évi csorgásaink kenyérhala volt... szinte minden éjszaka fogtunk jó párat belőlük. Az idei körülmények között, a balinok szinte egyáltalán nem kapkodtak wobblereink után. Egy éjszaka azonban adódott, amikor az apró küszök tömegével álltak ki egy lapos partszakaszra és mi pont jókor csorogtunk rájuk. Ekkor pár száz méteren ütöttem négyet közülük, ám mindössze egy olyat sikerült csónakba emelnem, ami fényképezésre méltó volt. Az összes halat Blázy Tamás -féle, citrom színű „vakond” típusú wobblerrel fogtam és teljesen ki kellett dobni a part szélébe. A kapások az első méteren jöttek. Pisti mellettem, kevesebb rutinja lévén, nem tudta teljesen elérni a partot a sötétben és sajnos kapásig sem jutott. Ezt az egy momentumot leszámítva, egyáltalán nem találkoztunk balinokkal, ami a tavalyi év tapasztalatai alapján igen meglepő volt. A domolykók és a jászok most szintén kimaradtak a repertoárból.

ejjelim11.jpgIdén balint egyedül csak Blázy féle vakonddal akasztottam

ejjelim12.jpgAz egyetlen fotóképes méretű őnöm

ejjelim13.jpgHasad a hajnal a szőke folyó fölött

Nem úgy a csuka... a hajnalai derengést követő órákban két csukeszt is sikerült horogvégre kerítenem. Minkét útonálló ruganyok mögötti langókból támadta meg az éppen-hogy meginduló wobblert. A nagyobbikat olyan kiló hatvanasra saccoltam. Mosolyogtató fordulat volt kapása az aznapi fárasztó horgászat végére. Éppen megindultunk a villanymotorral, mikor a még vízen úszó, mozgásba lendülő wobblerre rástartolt.:o)

ejjelim15.jpgEgy kisebb csukesz a hajnalt megelőző percekből...

ejjelim16.jpgÉs egy szebbecske egy rugany mögötti langóból

Nagyjából így teltek tiszai éjszakáink ezen a nyáron. Úgy gondolom, rengeteg tapasztalatra tettünk szert, aminek birtokában a következő idényben még eredményesebbek tudunk majd lenni, de rengeteg megfejtésre váró titok is vár még ránk és remélhetőleg hatalmas halakat tartogat számunkra a szőke folyó. Idén még biztosan visszatérünk majd habjaira, de akkor már nem csorogva, partot dobálva, hanem gumival eredve a süllők, kősüllők nyomába. Végül, de nem utolsó sorban, szeretném megköszönni önzetlen segítségét Ratkai Miki barátomnak, aki nélkül nem élhettük volna át ezeket a felejthetetlen kalandokat. :o)

ejjelim14.jpgTiszai partdobálós wobbler arzenálom

A bejegyzés trackback címe:

https://pecazas.blog.hu/api/trackback/id/tr247959596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VGabesz 2015.10.14. 08:52:44

Szia Tomi!

Kiváló összefoglaló, szinte ott ültem veletek a csónakban! Örülök a bizakodó és pozitív hangvételnek. Alig várom már a jövő évi sommázást, biztos vagyok benne, hogy az idei tapasztalatokat több és szebb halra tudjátok váltani a jövő évi szezonban! Mennyire "eszi" a víz a csalit? Nehéz pálya?

Üdv.

Gabesz

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.10.14. 09:11:34

@VGabesz: Szia Gabesz!

Nagyon örülök, hogy tetszik az írás. Harcsázni csak úgy lehet, ha pozitív vagy, mert különben gyorsan abbahagyod... :oD Kevés azért a sikerélmény...
Igazából én egy csalit sem veszítettem, sem a Tiszán, sem a Pón. Egyrészt csónakkal oda tudsz menni, ha elakadtál, másrészt a 25-ös fonott igen erős. Meg persze, mivel a part felé dobsz, viszonylag ritkán akadsz le a mederben...
Üdv.

Tom

VGabesz 2015.10.14. 09:24:59

@Bogyo_bacsi:
Szia Tomi!

Igen azt sokat hallottam, hogy a harcsázás nem egy ingergazdag válfaja a horgászatnak. És bár nagyon vonzó ez a típusú peca az írásaid alapján, meg ugye a BIG ONE megfogásának a vágya, én nem hiszem hogy bele mernék vágni. Bennem nincs akkor kitartás :). Viszont az jó, hogy kevésbé csaligyilkos :)

Üdv.

Gabesz

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.10.14. 09:30:14

@VGabesz: Hát igen. Úgy gondolom, hogy mindennek megvan a helye és az ideje. A süllők és a csukák mellett, úgy gondolom, hogy a tavasz és a nyár egy jelentős részét a harcsáknak tudom szentelni. Persze, kevesebb az akció, mintha balinoznál, de ha jobb harcsát akasztasz, az mindent elsöprő élmény. ;o)
Üdv.

Tom

VGabesz 2015.10.14. 09:34:03

@Bogyo_bacsi:
Ebben biztos vagyok Tomi! A harcsás cikkeid tökéletesen kitöltik bennem az ezen téren kialakult űrt, szóval toljátok Andrissal és a többiekkel, legyen minél több bajuszos cikk!! Én majd kiképzem magam a patakok terén és ha netán visszatérnél erre a területre, akkor állok szíves rendelkezésedre ;)! De addig is jöjjenek a további cikkek és már hiányolok egy videót is!! :)

Üdv.

Gabesz

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.10.14. 09:52:07

@VGabesz: Hát szerintem vet még arra engem a sors... :o) Igen, mostanában csak éjszakai pecák voltak, az elmúlt fél évben, így nem nagyon tudtam videózni. De talán majd mostantól... ;o)

ridgeback · http://akvariumipecas.wordpress.com/ 2015.10.14. 11:46:57

Nagyon köszönöm, hogy része lehettem az egyik iyen csorgásos éjaszkának. Meghatározó, feledhetetlen élmény volt! :)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.10.14. 11:57:00

@ridgeback: Szia Pisti!

Igazán nincs mit :o)
Jövőre folytatása következik... ;o)
Üdv.

Tom

ridgeback · http://akvariumipecas.wordpress.com/ 2015.10.14. 12:06:10

@Bogyo_bacsi: Örülnék, ha így lenne. Olyan feszített horgászévet, mint amit Te csinálsz nyilván nem tudok végigvinni 3 gyerkőc mellett, de egszer-kétszer szívesen becsatlakozom, ha kell sofőr! ;)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.10.14. 12:12:27

@ridgeback: Persze, ez természetes, mindig jelzem ha lehetőség nyílik közös pecára. Amúgy a sok horgászat komoly áldozatokat kíván. Olyan dolgoktól vesz el, amire meg neked van több időd...

ridgeback · http://akvariumipecas.wordpress.com/ 2015.10.14. 12:15:23

@Bogyo_bacsi: Nálam nyilván nem kérdés, ha a gyerekekre és a pecára egyszerre kellene időt szakítanom, akkor a gyerekek. No, de ezért tanítom őket horgászni! ;)

Miklós Ratkai 2015.10.15. 06:24:29

Szia Tamás! Gratulálok a szép fotókhoz,és a tartalmas,nagyon jó cikkhez! Nagyon tettszett megmondom őszintén,és remélem még sokszor jössz-jöttök ide hozzám pecázni! A kitartó munka,és az ép ésszel felépített konstrukció előbb-utóbb/mint látszik is/,meghozza a gyümölcsét! Sok ilyen cikk legyen még innen a mi Tiszánkról a tolladból-ezt kívánom és szeretném! Nagyon szívesen segítettem és ezentúl is ezt fogom tenni! Visszavárlak benneteket és téged! Üdv:Miki

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.10.15. 08:36:53

@Miklós Ratkai: Szia Miki!

Nagyon szépen köszönöm. A Tisza immáron beépült az éves stratégiába. Biztos lehetsz benne, hogy még sokszor fogunk találkozni és remélem a jövőben több közös peca is összejön majd, mint az eddigi egy. :oP
Úgy gondolom, hogy a csorgásos pergetésben már jó úton járunk. A vertikális harcsázásban, illetve a gumis süllőzésben kell majd előre lépnünk... mindezekben nagyon nagy segítség a kölcsön csónak, és a segítő tippek, amiket igyekszem majd a jövőben viszonozni. :o)
Meg persze kialakult mára egy barátság is, aminek nagyon örülök. :o)
Úgy gondolom, sok eseménydús közös tiszai peca áll még előttünk... ;o)
Üdv.

Tom

Riderspinblade 2015.10.15. 20:45:05

Szép grat! Részletes leírást kaptunk ;) jó lenne egyszer együtt dobálni remélem jövőre össze jön majd. Plusz végre bele leshettem a csalis dobozodba is! És reméljük hogy Novemberbe egy ujjabb szuper cikk lát napvilágot!

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.10.15. 20:54:28

@Riderspinblade: Szia Jani!

Hát tudod azért fontos a kocsi. Ugye nekem nincs, tehát Tiszára olyannal kell mennem, akinek van. Ide sok cuccot kell hozni, nem olyan, mint egy dunai peca. Kell villanymotor + aksi, stb...
Jövő ilyenkorra talán már lesz kocsim nekem is... ;o)
Addig is maradnak majd a közös csukázások... azok is emlékezetes kalandok szoktak lenni. ;o)
Üdv.

Tom

Riderspinblade 2015.10.15. 21:01:51

Az első pecánk nagyon jól alakult az A.....tón :)
Főleg már csak csuka és sügérre horgászok remélem nagyon sok csukás közös pecánk lesz még!
Nemsokára lesz alkalmam bemutatni a tőled tanultakat hogy milyen erdményesen alkalmazom már!

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.10.15. 21:06:47

@Riderspinblade: Nah, kíváncsian várom a bemutatót. :o) Igen, hát az egy szuper peca volt. Azóta már ritkábban járok tavakra. Jobban érzem magamat sokal vadvizeken. Kis tavakon úgy érzem, mintha fojtogatnának. Meg túl sok a zavaró tényező is...

Roland Nagy 2015.10.27. 11:05:19

Üdv!
Jött minden,biztos izgalmas peca volt.
Gratesz :D
Roland

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.10.27. 11:25:55

@Roland Nagy: Köszi Roli!

Kár, hogy te nem tartottál velünk ez évben... :o(
Üdv.

Tom

Roland Nagy 2015.10.27. 11:36:09

@Bogyo_bacsi: Én is sajnálom de igyekszem alakítani a dolgaimat,aztán nem lesz akadály.Nem hagynék ki egy hasonló pecát sem,pláne hogy nagy éjjeli madár hírében állok :D
Roland

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.10.27. 11:40:23

@Roland Nagy: Rendben. Majd meglátjuk, mit dob a gép a jövő évben ;o)

Halfdane 2015.11.03. 12:16:53

Szia Tomi!

Az idei évben turbó fokozatra állítottuk a harcsázó rakétáinkat, nagyon sok időt töltöttünk el vele, azonban az eredmények elmaradtak a várttól. Ezer és ezer alkalommal átbeszéltük már ennek okait, kezdve a tudásbeli hiányainkról, a körülmények nehézségén át az elmaradt egérúszásig, de az biztos, hogy nagy fába vágtuk a fejszénket. Nem mondom hogy nem voltak élmények, sőt fogtunk jó halakat, de sem a fogások mérete, sem gyakoriságuk egyelőre nem kiemelkedő. Úgy gondolom, van hova fejlődnünk. Az biztos, hogy a mi módszerünk a lehető legsportszerűbb, nem is tudunk (és nem is akarunk) versenyezni a csúcsminőségű radarokkal felszerelkezett legálisan gereblyézőkkel, a vontatott csalikkal és egyéb, a technika által megkönnyített módszerekkel. Ezek számomra egyenértékűek az elektromos kapásjelzős, behordós bojlizással, vagy más, az emberi tényezőt minimálisra csökkentő módszerekkel. Kevesen tudják, milyen egy átgürizett hét után komplett éjszakákat végigdobálni, folyamatosan koncentrálni a dobások pontosságára, a csónak irányítására, a zajtalanságra, stb... Ezek a nehézségek számomra még a kisebb halakat is nagy zsákmánnyá avatják, amikre büszkék lehetünk.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.11.03. 13:01:14

@Halfdane: Szia András!

Én úgy gondolom, hogy ez is csak tapasztalat szerzés kérdése. Járunk egy utat, és már jövögetnek is az eredmények, de még sok mindent kell tanulnunk. Senki se született tapasztalt harcsahorgásznak. Én emlékszem, milyen nehéz volt anno fogni egy szebb csukát vadvízen, vagy belerázódni a dunai süllőzésbe. Évek munkája volt ezekben is, de amikor az ember elkapta a ritmust, már folyamatosan jöttek az eredmények. A harcsapergetéssel is így lesz. Itt még nem érzetünk rá igazán, még nem találtuk meg a saját utunkat, de szerintem az irány jó. Arról nem is beszélve, hogy nem könnyű pályán próbálkozunk. A Duna, a Tisza és véleményem szerint a Pó is, a legmagasabb lécek közé tartoznak. A harcsapergetésben az embernek saját magával is meg kell küzdenie, főleg ha nem jönnek az eredmények, mert általában nem jönnek. Úgy gondolom, ha kellően kitartóak leszünk, lesz még részünk pár eseménydús fordulatban...
Üdv.

Tom

Halfdane 2015.11.03. 13:14:55

@Bogyo_bacsi: Mindig azt mondom, hogy igazi trófeaértéke annak a halnak van, amelyért az ember megdolgozik. Az eddigi halainkért megdolgoztunk. Ebben az évben 3 szép halat fogtunk, mindegyikért sokat tettünk, alapvetően elégedett vagyok. Viszont most látszik csak igazán, hogy az eredményességhez még mennyi mindent kell tanulni, pláne úgy, hogy az utat magunk tapossuk, senki sem "vitt bele a tutiba" minket. Gájddal, vagy tapasztalt horgásztárssal a Pón is eredményesebbek lennénk, de az egésznek nem lenne olyan értéke. Manapság mindenki instant eredményre vágyik, ld. bojlis, vagy telepített pergető tavak, ahol, mindenki megfoghatja a maga "fészbúkos" halát. Viszont a mi utunk nehezebb, rögösebb, de a diadal több örömet is tartogat!

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2015.11.03. 13:24:13

@Halfdane: Én úgy gondolom, hogy ezek a halak nem jöttek azért véletlenül. Talán, a szerencse sem állt mellettünk igazán. Lesznek még szép harcsáink meglátod.
Erről az instant élményről is már sokat beszélgettünk anno. Elképesztően nagy a különbség, mint befektetett energiát, időt, mint horgásztapasztalatot tekintve egy csukával teli zsúfolt népszerű pergető tavon fogott kroki és egy dunai, Tisza-tavi csuka között. És ugye harcsáról is beszélhetnénk. Nem baj, úgy gondolom. Egy Tiszán, vagy Dunán megfogott harcsa trófeaértéke 100 szoros a szememben. Azt hiszem nem kell nyomon követni az instant élményre vágyó pecásokat. Nekünk megvan a saját utunk, amit járunk. Vadvízen érteni kell az összefüggéseket, ismerni a hely adottságait és halfaj szokásait. Szerintem itt válhat csak igazán jó horgásszá az ember.
Üdv.

Tom
süti beállítások módosítása