Tilalom után

2016. június 29. - Bogyo_bacsi

Mint minden pergető horgász, én is türelmetlenül vártam már a süllő tilalom végét. A tavalyi évben ebben az időszakban fordult a kocka és a kezdeti ínséges évkezdet ekkor csapott át Kánaánba. Talán idén is megismétlődik ez a fordulat? Bizony megismétlődött, mert folyamatosan jöttek a halak a májusi, júniusi időszakban, szinte betlis pecánk alig akadt. Ám, a jobb méretű süllőket már szerényebben mérte a Duna mint az elmúlt esztendőben. Rendkívül érdekes tapasztalat volt, hogy ezéven nem az áradások adták a fogast, hanem az árhullámok közötti nyugodtabb időszakok... magas víznél csak balint fogtunk. Ez gyökeresen ellent mond a - nagy víz mozdítja ki a süllőt - elméletnek. Lám, a legfőbb szabály, hogy nincsen szabály. :o) Minden év más és más a Dunán és mindig alkalmazkodni kell a folyamatosan változó körülményekhez.

tilalomutan01.jpgA nagy méretű Antax Beli, már az első bevetésen jó süllővel ajándékozott meg

A tilalom utáni első alkonyat már a kövezésen talált minket. Elégedetten méregettem a víztükröt, látván az itt-ott bucskázó keszegek fordulását. Ha van fehérhal a pályán, akkor lesz később ragadozó is, ami rájuk portyázik. :) Ebben az időszakban általában a nagyobb wobblerek jobban működnek, ezért egy 12 centis Antax Belit választottam ki wobbleres dobozomból, méghozzá citrom színben, hiszen sötét éjszaka volt várható. Sok fantáziát látok ebben a wobblerben, viselkedést tekintve valahol félúton helyezkedik el a Husky és az F-11 között. Tíz óra körül jár már az idő, mikor megjelennek az első rablások. Tőlem jobbra lévő barátaim közül, előbb mellédurrantott egy harcsa egyikük műcsalijának kiemeléskor, majd ráfordult a másikéra, de nem kapta el. Talán én következek? :o) Pár perc és éles koppintás szaladt végig pálcámon és már görbült is a bot. Gyönyörű, kettes süllőt vezettem ki a kövezéshez... a nagy méretű wobbler hátsó horga mélyen a hal torkában ült. Lám a Beli már rögtön az első bevetésen szép süllővel ajándékozott meg.

tilalomutan02.jpgA hátsó horgot torokra vette a mohó rablóhal

Másnap Milán barátommal tértünk vissza a tetthelyre. Még mindig itt volt a kishal raj. Éreztük, hogy a vontatott wobbler folyamatosan keszegben döccen. Csak idő kérdése volt és érkezni fog a hőn áhított kapás. És bizony érkezett is, de ezúttal nem számomra, hanem Milán akasztott egy falánk tüskéshátút. A sikeres csali ezúttal egy Rapala Husky volt, szintén citrom színben. Lám, a nagy wobbler kell nekik, mint előző évben is, de ez nem is csoda, hiszen ebben ez időszakban az ivadék még túl apró, hogy ez legyen a darabosabb süllők fő tápláléka. Barátom haláról készítettünk pár képet, majd útjára engedtük a meglepett ragadozót. Faroktőig 48 centimétert mértünk. Gratuláltam a sikeres fogáshoz Milánnak. Idén ez volt az első dunai süllője. Lassan elcsendesedett a víz, éreztük, itt ma már nem terem számunkra babér, így hazafelé vettük az irányt.

tilalomutan03.jpgMilán idei első dunai süllőjével

tilalomutan04.jpgA 13 centi Husky kellett neki :o)

Következő hétvégére már megérkezett a zöldár. A kövezések víz alá kerültek és leszűkültek a lehetőségek a parti pergetők számára. Egy-egy falatka hely maradt csupán, ahova odafértünk gumicsizmában, ám ezek a spotok nem tartották a süllőt, csak őnöket sikerül horogvégre keríteni. Azok viszont jöttek folyamatosan, szinte bármilyen wobblerre. Jó lehetőség volt ez az időszak próbálgatni új fahalacskáimat, hiszen a szerb Antax műcsalikészítő manufaktúrától kaptam egy nagyobb wobbler csomagot. Vannak közöttük harcsás, süllős darabok, de ebben az időszakban a legeredményesebb csali egy kilenc centis Beli volt, mely hasonlóan viselkedik, mint az F-11, ám mégis elbír két darab négyes Ownert és igen jól dobható. Íme egy csokor a fogott ballerokból a teljesség igénye nélkül.

tilalomutan05.jpgSüllős Antax trió

tilalomutan06.jpgA tesztelést a BELI modellel kezdtem és már a kezdetektől igen jól muzsikált

tilalomutan15.jpgÍme, egy balin szájában fityegve

tilalomutan08.jpgHasonló a mozgása, mint az F-11-nek, de sokkal jobban dobható, nagyobb horgokat elbír és cseppet sem sérülékeny

tilalomutan09.jpgMatás balin :o)

tilalomutan10.jpgŐn fehér színű SSR-9 re...

tilalomutan11.jpg... és Rapala kilences felúszóra

A süket téli hónapok után igen élvezetes volt ez az időszak. Az ember szívesen ment le a vízpartra, hiszen tudta, jó eséllyel akasztani fog valamit, ha mást nem, egy balin csak be-be csúszik. Amikor a víz visszahúzódott, időről-időre a süllők is megmutatták magukat. Még a kisebbek is bőven negyven centi fölött voltak. Történt azonban a „semmi különös” pecák között egy hatalmas belenyúlás is, mikor az öreg folyó ránk borította a bőségszarut. Amikor sikerült elcsípni a szálat és szinte minden összejött. Nos, következő történetemben ennek a feledhetetlen éjszakának a történetét mesélem el majd, gyönyörű süllővel, harcsával és balinnal. Addig is görbüljön a bot mindenkinek ;o)

tilalomutan12.jpgEz a jobbacska süllő szintén Antax Belin akadt fenn

A bejegyzés trackback címe:

https://pecazas.blog.hu/api/trackback/id/tr38844506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VGabesz 2016.06.29. 10:25:54

Szia Tomi!

Régen "jártam" feléd a sűrű "program" miatt, látom van mit bepótolnom :)! Örülök, hogy az ínséges téli időszakot követően jöttek a szép fogások! Gratulálok!! Ami nekem feltűnt, hogy kb. 1 hónappal ezelőttig nem is igazán jött nagy víz a Dunán. A legmagasabb komáromi vízállás talán 450 cm volt???!! Vagy valahogy így! Tegnap is még 440-et ígértek ma estére, ma reggel már csak 380-at írnak!
Kaphatók már valahol az Antax-ok?

Üdv.

Gabesz

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2016.06.29. 11:42:32

@VGabesz: Szia Gabesz!

Igen, igen, már hiányoltalak. :o) Hát most tartósan magas a víz. Látod, minden év más és más. :o) Aztán lehet jön egy extrém alacsony vizű őszelő... ki tudja. :o) Aki ügyes, most is megtalálja a halat. :o)
hamarosan felkerülnek majd a webshopba a wobblerek. Dolgozunk rajta. Amint lesz előrelépés, jelzem. Sajnos, nem csak rajtam múlik... :o( Viszont az első tesztelések igen jól sikerültek. :o)
Nálad mi újság peca fronton?
ÜDv.

Tom

VGabesz 2016.06.29. 11:55:01

@Bogyo_bacsi: Szia Tomi!!

Az relatív, hogy mi a magas, de ez a 3 méter feletti azért valóban nem rossz, csak mondjuk a jó helyek többségén a helyi nyugdíjas erők ülnek szinte mindig. Na de azért megvannak a bevált "spotok"! :) Viszont ha bemegy 3 alá, akkor végre előkerülhet megint a melles csizma :) Balinok jöttek szépen meg ugye életem első pergetett harcsája, de süllőt nem adott még idén az Öreg Hölgy, pedig magamhoz képest elég sokat vagyok kint.
Mindenképp szólj, mert ezt a süllős csalit mindenképpen ki szeretném próbálni illetve az UL csalik is nagyon fogósnak néznek ki így kép alapján és hát ezen a fronton értem már el sikereket idén, szóval ott is szeretnék erősíteni a csalik tekintetében!! Várom az infókat!! :)

Üdv.

Gabesz

Miklós Ratkai 2016.06.29. 12:32:03

Szia Tamás! Várom én is,hogy mikor szólsz "Antax" ügyben! Sajnálom,hogy legutóbb nem tudtál eljönni,pedig megérte volna! Gratula a fogásaitokhoz! Hoztad a formád megint!Üdv:MIKI

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2016.06.29. 12:51:16

@VGabesz: Igen, ilyen magas víznél nagyon leszűkülnek a lehetőségek. Viszont a sodrás kitolja a halat a partszélbe, így ha van néhány magas vizes pályád, igen jókat lehet pecázni. Gratulálok a harihoz, meglátod a süllő is jelentkezni fog, csak lehet más időszakban kéne kimenned... ;o)
Annyit elárulok, hogy a 9 és 12 centis Beli nagyon szépen adta a halat. Főleg süllőt és balint. A többi modellel még nincs tapasztalatom, de majd ha lesz, mindenképpen megírom ;o) A nagyból most rendeltünk 15 öt, azok valszeg júliusban megjönnek majd. A kis belliből szerintem van raktáron. AZ UL ek közül a kis duci PUPE modellt látom nagyon sanszosnak. Ráadásul kopogós is. :o)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2016.06.29. 12:52:58

@Miklós Ratkai: Köszi Miki! Tudom, de az élet közbeszólt. :o( Július végén szerintem bepótoljuk majd a túrát... :o) Egy tiszai íráshoz már így is van anyag :o)
Köszönöm szépen. Megteszem, ami tőlem telik... ;o)

VGabesz 2016.06.29. 13:53:44

@Bogyo_bacsi: Szia Tomi!

Köszi a jó tanácsokat! ;)
Nem fognak kimaradni ezek a csalik sem az arzenálból! Úgy nézem, hogy a Pupe az ilyen Ipoly és Vág jellegű vizekre kiváló domolykó csali, bár a maga 15 grammos súlyával nem kifejezetten az UL kategória! Felkerült a listára ő is :)
Egyébként mi volt a tapasztalat? A felszín közeléből jöttek inkább vagy a mélyebb régióból?

Üdv.

Gabesz

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2016.06.29. 14:09:08

@VGabesz: Kifejezetten a felszín alól fogdosok mostanában. Max fél méter mélységből. :o) A 15 grammos az a nagy tesó. 2 méret van.:o) Ami a weblapon fent van az a harcsás méret. :o)

Roland Nagy 2016.06.30. 13:14:11

üdv srácok!Gratulálok a szép eredményhez Tamás.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2016.06.30. 13:16:05

@Roland Nagy: Köszi Roli. A tavalyi évhez képest némileg elmarad az eredmény, de amúgy mostanra már nem rossz.3 nagyon ütős anyagom van talonban még, gyönyörű halakkal. Két dunai és egy tiszai írás. :o)

Roland Nagy 2016.06.30. 13:20:42

@Bogyo_bacsi: Nem emlékszem de talán én is többet fogtam tavaly eddig,viszont a mostani tartósabb magas vízállás tetszik nekem mert van mozgolódás ;)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2016.06.30. 13:22:51

@Roland Nagy: Igen, kitolta a szélébe a halat és mindig lehet fogni valamennyit, de megéltem már termékenyebb áradásokat is, nagyobb halakkal. :o) Mindenesetre most sem panaszkodom, a nagy vizes helyeim jól muzsikáltak eddig, de most már jobban örülnék, ah beállna egy közepes vízszint...

Roland Nagy 2016.06.30. 13:29:40

@Bogyo_bacsi: Igen,nekem is alkalmazkodnom kell a vízszinthez de mindent megoldunk.kifejlesztettem az Alpin Spin nevű technikát,ami annyit takar hogy ha víz lepte a helyeidet és van bármi amire fel tudsz mászni akkor nincs horgászhatatlan hely.Kell hozzá kötél,beülő és hajrá ;)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2016.06.30. 13:32:01

@Roland Nagy: Hát ez megnézném... :o) Mindenesetre szerintem az áradó Dunával játszani nem tréfadolog. Egy hal sem ér annyit, hogy az ember kockáztassa az életét...

Roland Nagy 2016.06.30. 13:39:00

@Bogyo_bacsi: Persze hogy nem.De ha belegondolsz, éjjel a köveken?az sem tréfa dolog.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2016.06.30. 13:40:13

@Roland Nagy: Igen, de ha az ember már ismer minden követ, nem lehet gond ;o)

Roland Nagy 2016.06.30. 13:43:38

@Bogyo_bacsi: :D igazad van nekem is vannak köveim. ;)

Roland Nagy 2016.06.30. 14:16:19

@Bogyo_bacsi: Na nem!Az kezelve van jó sörrel!
Tudod hogy Bartók Bélának miért nem volt veseköve?

Roland Nagy 2016.06.30. 14:20:45

@Bogyo_bacsi: Mert a sört is "Csak tiszta forrásból" itta ;)

Riderspinblade 2016.07.15. 06:29:48

Gratulálok!! Duna mindig kiszámíthatatlan :) idén nem nagyon voltam ott,inkább az őszt várom és a tavalyi technikádat használom. :)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2016.07.15. 15:26:07

@Riderspinblade: Melyik technikát? Hát igen, a Duna kihívás, de én pont ezt szeretem benne ;o)

Riderspinblade 2016.07.15. 17:22:05

@Bogyo_bacsi: késő őszig csak nagy csalikkal :) úgy mint ahogy tavaly nyomtam.

Sz György 2016.07.15. 20:44:14

ÜDV TOMI! Tanulságos és folyton folyvást írás ez a süllőzésről és az új csalikról.Én magam nem vagyok egy süllős de ha kimennék akár most rögtön tudnám melyik csalit emeljem ki a doboz-bol..Érdekes és ugyan már csak bevált hogy a kis fahalat a kövezésekhez közel akár a kis csalihalak közé dobjuk majd jöhet a Rávágás! az meg már csak hab a tortán ha Egy harcsa odacsap annak a bizonyos Műcsalinak legyen az Bármilyen márka vagy anyag.Tanulni sohasem szégyen főleg ha az Egy Rutinos pergető-től teszi az ember.Ez A mostani is szuper tanulni és olvasni való.Tehát Süllő nem mindig csak áradó vízből csap oda hanem néha bizony a csendes sötét éjből és nyugodt vízből..Bizony van új a nap alatt!Kívánom hogy folytasd a Blog írását, mert bizony vannak akiket érdekelnek e fáradt világ szebb oldalát bemutató Olvasmányaid és írásaid!ÜDV SZ Gyuri

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2016.07.16. 14:33:51

@Riderspinblade: Igen, ősszel szerintem is jó választás a nagy műcsali ;) Én is ennek vagyok a híve.

@Sz György: Szia Gyuri! Megtisztelő, hogy tanulságosnak találod az írásaimat. Az utóbbi egy évben próbálok minél több gyakorlati tapasztalatot átadni a blogomon a kalandokon túl. Sokaknak már csupán csak egy apró kis "plusz" kell az áttöréshez - azt tapasztalom. Persze, igyekszem diszkréten kezelni a horgászhelyeket szemben több ökörrel, akik kidobálják a netre a szpotokat, aztán publikusan sírnak-rínak a következmények miatt. Ésszel kell blogot írni!!! :oD A süllőt sokféleképpen meg lehet fogni. Fontos, hogy mikor-hova nyúljon az ember. Ahogy gyűlnek a tapasztalatok, egyre-másra tudunk jó döntéseket hozni... az egydimenziós gondolkodás (pl. csak SSR-9 nyúzása) csak ideig-óráig hoz sikert. Más-más körülmények, más-más trükköket kívánnak... okos horgász tud stratégiát váltani!
Számítok rád a jövőben is, mint lelkes olvasó.
Üdv.

Tom
süti beállítások módosítása