A szezon utolsó fekete sügérje

2012. április 25. - Bogyo_bacsi

A január végi lehűlés lehetőséget teremtett rá, hogy még egy utolsó próbát tegyünk a Bokodi Erőműi Hűtőtavon mielőtt beköszönt a pisztrángsügér tilalom. Türelmetlenül vártam az elkövetkező hétvégét, hiszen a feka horgászat nagyon gyorsan a szívemhez nőt. Tetszik benne, hogy jóval nagyobb kreativitást igényel, hiszen a hagyományos műcsalikon kívül itt hadrendbe lehet állítani olyan furcsaságokat, amelyeket józan pillanataimban soha nem kötnék fel a zsinór végére. Az elmúlt időszakban műcsali arzenálomat jelentősen bővítettem a lekülönbözőbb amerikai csodákkal, amelyek tettre készen lapultak pergető táskám mélyén, várva a találkozás az óriás szájú halakkal.

Januári pillanatkép a meleg vizes csatorna végéből

Somával itt ismerkedtem meg pár héttel ezelőtt és gyorsan megbeszéltük, hogy a tilalom vége előtt bepróbálkozunk még egyszer Bokodon. Zoli barátjával érkezett Tatabányára, hogy onnan már hármasban folytassuk az utunkat az erőmű füstös kéményei felé. Miután megváltottuk a borsos árú napijegyeket, helyet foglaltunk a meleg vizes csatorna partján, ahol szinte egy lélek sem volt kint. Az időjárás rendkívül hideg és szeles volt. A víz most sem igazán gőzölgött, ami nem túl jó jel, hiszen ilyenkor az erőmű nem megy teljes kapacitással és a meleg víz hiányában a fogási lehetőségek is csökkennek.

Új Daiwa pergető botom már türelmetlenül várta a bevetést

Gyorsan összeszereltük a felszerelésünket és megkezdtük a víz módszeres vallatását. Jómagam egy úszós süllőző botot is hadrendbe állítottam, Zoli pedig élő kishalas csukázó készséggel próbált a ragadozók nyomába szegődni. Persze mindhárman pergettünk is mellette, hiszen elsődleges célhalunkat ezzel a sportos módszerrel lehet leghatékonyabban becserkészni. Egymás után váltogattunk a poppereket, wobblereket, spinnerbaiteket és plasztik csalikat, keresve a megfelelő darabot, amivel horogvégre csalhatjuk a ravasz sügéreket.

Nem volt egy lélek sem az egész partszakaszon, nyugodtan lehetett dobálni

A fagyos, szeles időjárás azonban igencsak megkeserítette az életünket

Nekem a nap során egyetlen ráfordulásom akadt csupán egy sötétzöld színű szoknyás jigre. Sajnos a hal nem akadt meg, pedig jókora burványt hagyott maga után, ahogy a part közelében mellé vágott a polip szerű vibráló gumicsodának. Zolinak is volt két utánanyúlása körforgó villantóra, az egyik egy pillanatra meg is akadt. Egyértelműen látszott, hogy étvágyuknál vannak a pisztrángsügérek, de olyan óvatosan táplálkoztak, hogy nem sikerült közülük megakasztani egyet sem.

Soma pergetés közben

Görbül a bot :o)

Ahogy próbálgattuk a műcsalikat Soma egy olyan példányt tett fel, amely félig wobblernek, félig körforgó villantónak tűnt. Olyasmi volt, mint a Vibrax Minow Spin, de egy jóval termetesebb darab. Nem kellett sokáig próbálkoznia vele, mikor az egyik betonkocka mögül utána eredt egy termetes sügér és végre valahára ez fenn is akasztotta magát a horgon. Mi csak egy nagy csobogásra lettünk figyelmesek és már szaladtunk is szemrevételezni a fárasztás folyamatát.

Ezt a gyönyörű fekete sügért speciális műcsalival sikerült horogvégre csalni

Mire odaértünk, már a parton is pihegett a csodálatos olajzöld hátú ragadozó. Nem győztük fényképezni a mérés után 40 centisnek bizonyuló hatalmas fekát. Óriás szájában ott fityegett Soma furcsa műcsalija. Hirtelen eszembe jutottak a december végi élmények, hiszen akkor egy ugyanilyen sügért sikerült horogvégre kerítenem. Visszaidéztem, milyen boldogság is töltött el akkor. Most ugyanezt az érzést láttam Soma arcán, miközben megszabadította zsákmányát a horogtól, majd gyengéden visszaengedte az erőmű langyos vizébe.

Ebbe a szájba egy jóval nagyobb wobbler is befért volna

Hibátlan példány. Ezért érdemes volt kitartani a hidegben

Sajnos több kapásunk már nem akadt aznap, de mégis elégedetten, bár kissé átfagyva ültünk be az autóba. Út közben kielemeztük Soma sikerének titkát és már elkezdtük az egyeztetéseket a jövőbeli közös horgászatokról. Persze addig még várni kell egy keveset, mert a február zordsága, majd az egymást követő tilalmi idők egy időre elzárnak minket a pergetés nyújtotta élményektől. Így következő történetem talán már az első tavaszi napsugarakban fog fürdeni...

Az év során még párszor vissza fogunk térni a bokodi tóra

Úton hazafelé

A bejegyzés trackback címe:

https://pecazas.blog.hu/api/trackback/id/tr264184239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Riderspinblade 2012.04.25. 09:52:54

Nagy élmény lehetett :) grat ismét egy remek cikk egyszer el látogatok már én is erre a helyre ;)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.04.25. 10:01:00

@Riderspinblade: Szia!

Köszönöm szépen. Itt igazából a téli szezonban érdemes horgászni, hiszen a meleg víz miatt összegyűlnek itt az apró halak és ragadozók. Nem tudom év közben érdemes e próbálkozni ezen a részen... Én inkább az Omszki tavon és Délegyházán fogok fekára pergetni a jó idő beálltával. Ide majd decemberben térek vissza újra... :o)
Üdv.

Tom

amstaffsoma 2012.04.25. 21:29:28

Nagyon jól sikerült a cikk,meg persze a horgászat is amiről írsz!Jó volt feleleveníteni a pecát! Csak így tovább a bloggal! Grat!

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.04.25. 21:43:06

@amstaffsoma: Szia Soma!

Nagyon örülök, hogy írtál. :o) Nekem is nagy élmény visszaolvasni ezeket a sztorikat. Utólag már nem is érezni azt a fagyos, szeles időt, ami akkor fogadott minket Bokodon...
A közös csukás történetünket június közepén fogom publikálni, de remélem még a jövőben sok hasonló kalandban lesz részünk... és nem csak fekete sügérre és csukára, de süllőre és harcsára is!!! :o)
Üdv.

Tom

egyatlagoshorgasz · http://egyatlaghorgaszkalandjai.wordpress.com/ 2012.04.26. 21:39:46

Jó nagyra nőtt az a feka,egy ököl simába beleférne a szájába. Egyébként milyen a kapásuk? Ütögetés,ütés vagy ránehezedés? Kár,hogy felénk nem igazán van fekás tó. Valószínűleg,ha kipróbálnám,akkor nekem is telne a dobozom furcsaságokkal.

Így tovább. Ádám

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.04.26. 21:47:03

@egyatlagoshorgasz: Szia Ádám!

A feka gondolom többféle képen tud kapni, de amiket én akasztottam, mind határozott rántással jelentkeztek. A nagy majd kicsavarta a kis pálcát a kezemből. Nagyon izom hal. Össze vissza ugrál a víz felszíne fölött... Persze egy tavon szerzett tapasztalat nem tapasztalat. Ezért most szombaton és vasárnap bepróbálom az Omszki tavat. Ott is jelentős populáció él. Illetve a nyár folyamán megpróbálkozok a Délegyházi tavakkal is...
Ha van kedved, jönni, szívesen látlak majd...
Üdv.

Tom

egyatlagoshorgasz · http://egyatlaghorgaszkalandjai.wordpress.com/ 2012.04.26. 21:55:52

Értem,mondjuk elég hülye kérdés volt,minden halnak több fajta a kapása,egyedül talán a Süllőé a jellegzetes ütés. Jó lehet mikor kiugrál a vízből,amerikai fekás videóknál mindig lelassítják,és igen fasza látvány
-
Mennék én szívesen,csak rohadt messze van,mindkét tó.Persze,úgy jó lenne ha lemennék egy nappal előtte,csak akkor megint az van,hogy hol alszok.Megpróbálok utánanézni,hogy a közelemben van e ilyen víz. Na mindegy,egyszer biztos ráveszem magam egy ilyen pecára.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.04.26. 22:15:16

@egyatlagoshorgasz: Szia! Nagyon nagy élmény, hidd el! Egyszer ki kell próbálni És persze a rablása és a horgászmódszerei is tök egyediek. Ha rászánnád magadat, hogy ellátogass Pest környékére, nálam meghúzhatod magadat pár napig. Gondolkodjál rajta! Addig felderítem ezeket az új vizeket... szerintem nem fogok csalódni. Délegyházát nagyon dicsérik a sporik.
Üdv.

Tom

egyatlagoshorgasz · http://egyatlaghorgaszkalandjai.wordpress.com/ 2012.04.26. 22:28:54

Na majd meglátjuk,hogyan alakulnak a dolgok. Ha jól akkor nyáron visszatérünk erre a témára,ja és köszi az ideiglenes lakhely felajánlást. :D

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.04.26. 22:30:12

@egyatlagoshorgasz: Ugyan semmiség. Turné időszakban csöves punkokat is elszállásolok... :o)

Tom

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.04.27. 14:44:04

@Bogyo_bacsi: mi van az Omszki tóval? Valami nagy huzavona volt a tulajdonjog körül, rendeződött?
Egyszer pecáltam rajta, amikor még állítólag teljesen szabad volt, akkor nem lelkesedtek a sügerek (mi se, szállingózott a hó).

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.04.27. 18:57:12

@Hepci: Szia Hepci!

Igen, rendeződtek a viszonyok kb egy éve és állítólag a sügér populáció is szépen gyarapodik. Szombaton és vasárnap reggel kimegyek és próbát teszek. Nem tartasz velem? Tudom kicsit későn szóltam... :oP
1500 HUF a sportjegy és lehet vele pergetni is...
Jól jönne nekem is egy peca társ, úgy vidámabb a dolog... :o)
Üdv.

Tom

Hapcedli · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.04.28. 12:50:13

@Bogyo_bacsi: kissé késő... ma fél 11-kor ébredtem. :D
Holnap meg Komáromba megyek a dzsesszfesztiválra és már reggel elhúzunk, bocs.
Hétfőn és kedden reggel viszont szabad vagyok, ha mennél, szólj.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.04.28. 20:30:06

@Hapcedli: Szia! Nah voltam Omszkin egy 26 centis feka jött össze TEXAS RIG-gel. Lett volna több is, de kibaszott sok nudista lepte el a partot és kiszorítottak a jó területről... :o(
Majd írok belőle egy rövid cikket. Holnap viszont mégsem megyek mert szétpörkölődtem a napon.
Sajnos, a hétfő-kedd nem jó nekem, mert az Alföldre megyek haverom magántavára. Viszont valamikor majd megjátszhatnánk azt a dunai ruganyos pecát, amiről beszéltünk még tavaly...
Mit szólsz hozzá?
Üdv.

Tom

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.04.28. 22:24:41

@Bogyo_bacsi: lehet róla szó, csak menjen kissé lejjebb a víz (és érjen véget a tilalom, mert ugyan tegnap süllőre dobáltam, de ebből nem akarok rendszert csinálni). :)
Omszkon melyik szerinted a jó terület? A havazásban nem bírtuk megállapítani...

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.04.29. 06:17:01

@Hepci: Szia! Persze, én is így gondoltam, de kedden már vége is a tilalomnak. Majd kinézünk májusban egy szerdai napot, jó? Én fél 5-ig dolgozom a Lehel téren. Utána mehetünk...
Nézd, reggel iszonyat sok fekát láttam a part mellett az északi és a keleti oldal csücskében. Rajban cirkáltak a part mellett, de nagyon nehéz volt kapásra bírni őket. Csupán egyet tudtam fogni, aztán jöttek a nudisták. Szerintem a késő őszi szezonban lesz érdemes visszatérni ide, bár ki tudja... egy két nudista még akkor is kint lehet. Elég durva arcok voltak közöttük. :o) Volt még egy két kapásom itt egy jó 15 centis szalamandra utánzatra. Ilyenre:
kanalka.hu/termekek?product_id=2000
A kaland horgászboltban lehet darabra is kapni 220 Ft-ért. Bele egy 3/0-ás Offset horog és elé egy 8g-os csúszó cseppólom. Érdemes venni még több kreatúrát különböző formákban és színekben, mert a rák, béka, angolna, pióca utánzatok is működnek... a mérettől se ijedj meg. Mehet mindenből a legnagyobb! Igazából árban nem nagy tétel, ha lehet darabszámra kapni...
Volt még egy csuka utánafordulásom is, de nem akadt meg. Nem is baj, mert olyan 30 cenyós lehetett csupán...
Süllőt sikerült fogni?
Üdv.

Tom

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.04.30. 01:20:38

@Bogyo_bacsi: hát, most jelentsem magam fel írásban? :D
Egyébként nem.

Kapásjelző 2012.05.01. 16:10:36

Grat szép halhoz! Azt olvastam anno, hogy a fekete sügeret nagyon nehéz becsapni, és a legideálisabbak a hosszú, giliszta formájú gumicsalik. Erről mi a véleményed? A jig botodra pont ideális lenne az ilyen csali, nem?

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.05.01. 16:21:29

@Hepci: Szia Hepci! Nah, majd együtt átfordítjuk a szerencsédet. Majd jelentkezek, ha van ötletem, hogy mikor menjünk.

@Kapásjelző: Én úgy gondolom, hogy giliszta, pióca jellegű lágy plasztikoknál eredményesebb, a minél több lábbal, csáppal rendelkező gumi kreatúrák. Persze ezt így kerek perec kijelenteni nem tudom, de az elkövetkezendő időszakban próbálkozni fogok ilyen jellegű műcsalikkal TEXAS RIG vagy CAROLINA RIG módon szerelve.
Majd megírom a tapasztalataimat...
Üdv.

Tom

jimmba 2012.05.12. 14:45:53

Hi! Bogyó neked most sajnos nem tudok gratulálni,mert halat nem tudtál fogni ezen a drága tavon. Viszont Somának van miért gratulálni,mert ez tényleg szép,nagy feka volt.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2012.05.12. 21:08:14

@jimmba: Szia!

Sajnos így van. 5 x horgásztam ott fekete sügérre télen, és a két betlisből ez az egyik. De más sikerének is örülni kell. Lesz még ez fordítva is... :o) Nem is olyan sokára.
Üdv.

Tom
süti beállítások módosítása