Az élet utat tör magának

2014. május 14. - Bogyo_bacsi

Február végét írjuk. A rideg január után egy tavasziasan meleg, napos télutó köszöntött ránk. A szokatlan időjárás kissé átrajzolta a természet rendjét és így a horgászati lehetőségek is némileg változtak. A hirtelen jött felmelegedés a Rábán zavaros áradást hozott, ami a Duna vizét is kakaó barnára festette. Tavasszal, nyár elején az ilyen körülmények harcsázásra, balinozása ösztönzik az embert, de a februári jeges vízben a sáros áradás bizony pontot rakott a süllőszezon végére. Így más lehetőségek felé fordítottam tekintetemet. Eszembe jutott egy ősfákkal körülölet csendes kis patak, amely annak idején rengeteg szép süllőt adott nekem, de az emberi butaság brutálisan beavatkozott és munkagépekkel tették tönkre, kotorták végig ezt a csodás tájat. Fákat vágtak tőből, kiszedték az akadókat, a Vízmű nem bánt kesztyűs kézzel a természettel. Ám, azóta eltelt négy kerek esztendő és kíváncsian vártam, vajon miként alakult a kis patak élővilága az elmúlt időszakban.

tavaszkoszonto01_1.jpgSokat megélt eredi patak, mely réges-régen csodás emlékkel ajándékozott meg

Csabi barátommal korán reggel értünk a vízpartra és az erdei ösvényen bandukolva azonnal előtörtek belőlem a régi emlékek. Bár időről-időre feltűntek a csonkolt fák tönkjei, azért beforrni látszottak a tájon ejtett sebek. Na de mi újság az uszonyosokkal? A választ gyorsan megkaptuk, ugyanis Csaba pár perc után szép halat akasztott. A híd korlátjának támaszkodva követtem végig az akciót, hogy rövid fárasztás után egy harminchét centis süllő ifjoncot ragadjon grabancon. A mérete elmaradt ugyan, az annak idején itt fogott, másfél-két kilós fogasoktól, de nem is ez számít. A kis patak nem meddő, újra szép halak lakják medrét! Hatalmas örömmel fényképeztem barátomat aznapi első fogásával. A meglepett ragadozó büszkén meresztette az ég felé tüskés koronáját, hogy hamarosan nagy loccsanással távozzon a mindig zavaros, erdei levelek által sötétre festett vízbe.

tavaszkoszonto02_1.jpgA nap első fogása ez a gyönyörű süllőifjonc lett

tavaszkoszonto03_1.jpgKeményen koppintott oda az előtte táncoltatott zöld gumihalnak

Nem sokat kellett várni a következő akcióra. Csabi ismét jelzett, hogy hala akadt, jöhetek fényképezni. Ezúttal egy gyönyörű, bő tenyeres csapósügért tartott a fényképezőgép lencséje elé. Hatalmas öröm, hogy ilyen csodás ragadozókra bukkantunk, ebben a sokat megélt vízben. Bizony, folyamatosan jöttek a kapások, kisebb sügérek sorozták műcsalimat. Én azonban méretükhöz képest nagyobb, hét és fél centis gumit tűztem jigemre, amivel már csak a banda nagyok boldogulnak. Ritkán horgászok sügérre, de most kifejezetten élveztem a dolgot. Tüdőmet teleszívtam a friss erdei levegővel. Süllő szezon ide - süllő szezon oda, már nagyon vártam, hogy újra tavaszias melegben horgásszak és a napsugarak simogassák arcomat.

tavaszkoszonto04_1.jpgÍme megérkezett az első csapósügér is... 

tavaszkoszonto05_1.jpg... amely mélyen benyelte a méretéhez képest termetes plasztikot

tavaszkoszonto06_1.jpgA világ egyik leggyönyörűbb helye :o)

Óvatos, de határozott pöccintésekkel emelgettem gumihalamat a patak medrében és végre-valahára a szerencse rám mosolygott. Határozott sorozást éreztem botom spiccén. Bevágtam, mire pálcám vége ritmusos bólogatással jelezte, hogy egy dühös sügér tiltakozik a zsinór végén. Mosolyogva vettem kézbe a tenyeres jószágot, majd pár gyors fotót követően visszaengedtem lakhelyére. Ezt követően átmentem a híd túloldalára, hogy más szögből is megvizsgáljam a lehetőségeket és bizony második csapóm is csakhamar horog végre került. Az előző tigris mintás jószághoz képest ez most egyenletes haránt-csíkokkal tagolt mintázatú halacska volt. Szép kerek formájúnak bizonyult mindegyik, öröm volt vissza adni nekik életüket.

tavaszkoszonto07_1.jpgVégül én is megfogtam az első sügéremet

tavaszkoszonto08_1.jpgA patak zavaros vize régen is sötétre festette lakói színét

tavaszkoszonto09_1.jpgNémelyik tigris mintás, némelyik pedig haránt-csíkos pizsamát viselt :o)

Ezt követően, egy sügér mértékkel számolva, óriási kapásom érkezett. Éreztem botomon, ez a hal bizony már a jobbik fajtából való lesz. Ide-oda cikázott a víz alatt, mire sikerül kezembe táncoltatni a formás ragadozót. Ezt a példányt már le is mértem, 22 centiméter volt faroktőig. Nem kapitális, de már szép sügérnek mondható. Számomra ő volt a nap fogása, hatalmas tüskés vitorlát növesztett hátára. :o) Természetesen, őt sem kerülte el a pár perc hírnév, majd gyorsan úszhatott is tova riadt társai mellé. Bár ezek a halak nem óriások, de mégis boldog elégedettséget éreztem és teljes harmóniát. Csodás környezet, rengeteg kapás és gyönyörű sügérek, süllők tették teljessé ezt a napot. Szinte észre sem vettük a folyamatosan erősödő szél baljós jelét.

tavaszkoszonto10_1.jpgEz bizony már sügér a javából :o)

tavaszkoszonto11.jpgA zöld szín ezúttal is vitte a prímet

tavaszkoszonto12.jpgEkkora csapót egy évben csak párszor fogok csukázás közben

tavaszkoszonto13.jpgNekem ő volt a nap fogása :o) Örültem is neki, mint majom a farkának

Ezután ismét Csabi barátom percei következtek. Mogorva, termetes csuka ragadta el a sügérnek szánt gumit és hatalmas vircsaftot csapva próbált megszabadulni a horogtól. Nem kötöttünk harapásbiztos előkét, így nem volt időnk cicózni. Amint felém úszott a dühös kroki, rögtön meggrippeztem, mielőtt elharapná a vékony fonott zsinórt. Meglepett a fogás, mert annak idején nem nagyon találkoztunk csukával a patakban, inkább süllős-harcsás helynek számított. Gyorsan lemértük a hosszát, amely 57 centi volt faroktőig, majd készítettünk pár gyors képet. Mivel tilalmas halról beszélünk, gyorsan vissza akartunk helyezni elemébe, de az események nem várt fordulatot vettek. Lassan engedd vissza, hogy le tudjam filmezni a víz alatt! - kértem Csabát, ám hala óriásit csapott és egy tripla szaltóval távozott barátom kezéből, emlékül hagyva pár mély sebet, amiből csak úgy spriccelt a vér. A bámészkodó kirándulóktól kaptunk sebtapaszt, amiért nagyon hálásak vagyunk a mai napig. Bizony, felszerelésünknek is része kéne, hogy legyen egy kis elsősegély csomag... :oP

tavaszkoszonto14.jpgMeglepetés halként beugrott egy gyönyörű csuka is

tavaszkoszonto15.jpgEzen a képen jól látszik, hogy az ívás már gyakorlatilag véget ért

tavaszkoszonto16.jpgItt még megvolt Csabi össze ujja :o) 

Ekkor már erősen tombolt a szél, a fölöttünk tornyosuló fák koronája vadul bólogatott. Megfogtam utolsó tenyeres sügéremet, de tudtam, ez volt a nap utolsó hala. Hamarosan recsegve ropogva hullani kezdtek a karomnyi kiszáradt ágak, megérkezett a vihar. Az azonnali távozás mellett döntöttünk. Szapora léptekkel siettünk az ösvényen a távoli parkoló irányába, miközben hideg eső csapatott arcunkba. Idő előtt ért véget ez a horgászat, de nem bánom. Nem mindennapi halakat fogtunk és a természet sebei is beforrni látszanak. Hiába a balga emberi pusztítás, az élet végül mindig utat tör magának...

tavaszkoszonto17.jpgAz élet végül mindig utat tör magának...

Tekintsétek meg a nap videós élménybeszámolóját is:

A bejegyzés trackback címe:

https://pecazas.blog.hu/api/trackback/id/tr25877436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asp01 2014.05.14. 08:39:36

Szeva Tom!
Jo lett ismet! Mindig is mondtam, hogy ha mas nem is, a sugerek mindig ott vannak. Ezekkel a szebb csikosokkal eleg jol el lehet szorakozni es mellette mas is beeshet. Az ember egy gyarlo nep ... mindig is pusztitani fog, anno Tasson ugyan ez tortent...

Dani

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.05.14. 09:27:08

@asp01: Szia Dani!

Én sosem becsültem le a sügért, csupán nem UL-el szoktam pergetni rá. Nyilván sügérből sem a 10 centiseket akarok fogni. Ezek a példányok 18-22 cm körül mozogtak, amire úgy gondolom már érdemes peregtni. Ha ul-re váltottam volna, akkor nem 4-et fogtam volna, hanem 20-at, de próbáltam szelektálni a nagyobbakat. :o)
Hát igen, sajnos, ismét van egy aktuális pusztítás, amit hamarosan bemutatok majd a blogomon... :o(
Üdv.

Tom

Halfdane 2014.05.14. 13:29:18

Szia Tamás!

Nagyon hangulatos helyen horgásztatok! Meglepő, hogy a kis vizek is időnként milyen szép halakat tartogatnak, nekem is tanulságos írás volt ez. Én is ritkán csapózom, de ha mégis, akkor szinte minden más jön, csak sügér nem, úgyhogy már nagyon hiányzik egy kiadós csapósügerezés.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.05.14. 13:31:59

@Halfdane: Szia András!

Szerintem itt bármikor belenyúlhatunk jó sügérekbe. Én is nagyon ritkán csapózok, de ez a hely adta magát. Ha úgy van, bármikor szívesen látlak itt egy - egy pecára. Biztosan vannak benne nagyobbak is, én csak 22 cm-ig jutottam. Ám, nagyon szép csukák vannak benne és süllő is beeshet. Egy ilyen kis laza pecának tökéletes...
Üdv.

Tom

Halfdane 2014.05.14. 13:40:12

Ok, köszönöm, egyszer élek is vele biztosan. Csak valahogy mindig van valami más terv is, így többnyire szegény sügerek háttérbe szorulnak. De annyira szép a hely, hogy nekem is látnom kell. Egyébként - mint már úgyis tudod - a hétvégén épp egy hasonlóan kis vízen szereztem igen komoly élményeket, így most különös érdeklődéssel olvastam a cikked.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.05.14. 14:34:04

@Halfdane: András!

Nyilván nekem sem az elsődleges célpontok között van a patak, de mint fönt is írtam, a Duna igen csak bezavarosodott februárra, így más lehetőségeket kellett keresni, ami persze télen nem kis kihívás. Szerencsére a szokatlanul enyhe idő kicsit megpezsdíttette az életet a patakban. Nyilván akkor megyek majd ide újra, a nagy halat ígérő lehetőségek bezárulnak. Egyébként innen a híd alól szedtek ki 20 + os harcsát is évekkel ezelőtt. Igazából nem a víz mérete számít, hanem, hogy mennyire nyúl bele az ember. Ha egy víz nincsen megtömve pontyokkal, amurokkal, akkor feldúsul benne a fehérhal és egy igazán szép ragadozó állomány alakulhat ki.
Üdv.

Tom

JED2014 2014.05.15. 11:58:34

Szia Tomi!
Egy újabb kiváló pecázásban lehetett része mindenkinek, aki végig olvasta ezt a rövid beszámolót. A fotók alapján is egyértelmű, hogy mennyire sok titokzatosságot és kalandot rejteget egy vadvízi - még ha patakról is van szó - peca. Nekem a süllők mellett a sügerek is kedvenceim, apró, ám mégis dinamikus halakról lévén szó, remek szórakozási lehetőséget biztosítanak egy-egy pecázás során. A videó összefoglaló pedig ismét tetszett! Gratulálok hozzá!

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.05.15. 12:22:38

@JED2014: Szia edi!

Nagyon szépen köszönöm a megtisztelő szavakat. Ez a patak már régóta a kedvenc horgászvizeim listáján van. Ha visszalapozol a kezdetekhez, amikor indúlt a blog, a történetek jelentős része itt játszódott. A mai napig fontos állomás számomra. Nem vagyok egy sügérpecialista, de időnként megérdemelnek egy-egy írást ezek a csíkos kis ragadozók. Ezáltali is több, változatosabb lesz a blog. :o)
Üdv.

Tom

jimmba 2014.05.15. 19:36:01

Szia Bogyesz!
Szép ez a hely! Gratulálok neked és Csabinak a halakhoz!
A csuka nem is volt rossz,főleg ilyen vízen.
A képek jók lettek,mondhatni fejlődést tapasztaltam
ez ügyben :)
Megnéztem a videót is,és az is jóra sikeredett!
Még a zene is stimmelt a történethez.
Szóval jó munkát végeztél:)
Gratulálok!

Üdv. Jimmy

jimmba 2014.05.15. 19:37:23

Ja,ezt elfelejtettem!
Mosolyogni kéne a képeken!
Ezt te mondod mindig nekem :)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.05.15. 21:35:26

@jimmba: Szia Jimmy!

Nagyon szépen köszönöm a dicséretet, igyekszem. :o)
Hát a mosoly most kimaradt. Olyan allergiás roham jött rám anyáméknál, hogy teljesen begyulladt mindkét szemem. Valami penész volt a sarokban, arra durrantam be. Vissza se merek gondolni rá... :oP
Üdv.

Tom

Roland Nagy 2014.05.16. 14:25:46

üdv!lehet hogy butaságot kérdezek de tudnom kell hogy miért van a gumikban olyan nagy ólomfej?
Roland

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.05.16. 14:36:07

@Roland Nagy: Szia Roland!

Ehhez meg kell érteni a folyóvízi gumizás akcióját. Úgy működik a dolog, hogy ugye bedobsz a folyóba egyet és megvárod, míg feneket ér a gumi. Ha a sodráshoz képest túl könnyű az ólomfej, ez nem fog bekövetkezni, vagy kitolja a sodrás a szélébe a gumit. Tehát, tegyük fel, hogy leért a gumi. Ezt a botspiccen látod apró koppanásként, a zsinór pedig belazul. Gyorsan tekersz kettőt, vagy megemeled a műcsalit a botoddal, ekkor a gumi fellibben, a sodrás belekap, mozgatja a gumihal farkát, majd szép lassan leteszi a fenékre. Ezt a mozdulatsort kell ismételgetni. Az ólomfej súlya akkor optimális, ha a fellibbenős szakasz minimum 3 sec ideig tart. Ha túl könnyű az ólomfej, a műcsalit le se tudod rakni, ha túl nehéz, egyből leesik. Ebben a fellibbenős szakaszban szokott érkezni a kapás. Tehát, az ólomfej megválasztása kulcsfontosságú ennél a technikánál!
Üdv.

Tom

Roland Nagy 2014.05.16. 15:00:13

@Bogyo_bacsi: értem,és köszi csak a képekből ítélve nem gondoltam volna :)
amúgy gyönyörű hely tervezünk oda egy kirándulást (pecázást) a családdal,mert a feleségem is nézte a képeket és oda akar menni :D
gratula az íráshoz
Roland

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.05.16. 15:05:48

@Roland Nagy: Roli! Nyilván egy patakon kisebb fej kell, minta Dunán, de technika ugyanez. :o) Megnézhető a videón is. Ilyen finom szereléknél nagyon fontos a zsinór vastagsága is. Minél vékonyabb a zsinór, annál kisebb ólomfejet tudsz letenni.
Szívesen látlak titeket. Majd egyeztetünk róla. Úgy gondolom, a környéken sok látnivaló van a pecán kívül is...
Üdv.

Tom

Roland Nagy 2014.05.16. 15:14:23

@Bogyo_bacsi: felejthetetlen élmény lesz :D
és köszönjük a meghívást.a szombatot még mindíg tagadom csak tudd.:DDDDDDDDDD

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.05.16. 15:52:10

@Roland Nagy: Talán a szombat meg sem történt... vagy emlékszel valamire? :oD

Roland Nagy 2014.05.16. 16:01:49

@Bogyo_bacsi: :D igazad van! a vége olyan álomszerű volt! aztán reggel a véres valóság:asszony vicsorgó arca az enyémtől 5 centire,és onnantól pokol :DDDDD
na mindegy! a lényeg hogy vigyázz a penésszel ha nincs alatta sajt!
üdv:Roland

Pergetni jó Blog 2014.05.16. 21:12:28

Szia Tom!
Rendkívül szép helyen jártatok, még így kép alapján is magával ragadott a környezet, így bele se merem gondolni, hogy milyen érzés lehet élőben is beleszippantani az ottani levegőbe :) Gratulálok a kifogott halakhoz, főleg a gyönyörű szép sügikhez! :)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.05.16. 21:17:30

@Pergetni jó Blog: Szia Szabi!

Ez a hely egy tájvédelmi körzet része gyönyörű szép ősfákkal körülvéve. Sajnos, az vízügy elég nagy pusztítást végzett a környezetben, de a sebek egy része beforrni látszik. Újra van élet a patakban és mint látod erős és változatos ragadozó állománnyal rendelkezik.
Biztos vagyok benne, hogy sok szép történetet fog még nekünk ajándékozni ez a patak.
Ahol te horgászol, az is hasonló terep, nem?
Üdv.

Tom

Pergetni jó Blog 2014.05.16. 21:25:04

@Bogyo_bacsi:
Értem. A további patakpergetéshez is sok sikert kívánok! :) Végeredménybe, a Berettyó folyó is igen vad, és viszonylag gyors folyású, tehát van egy kis hasonlóság a kettő helyszín között :)

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.05.16. 21:31:10

@Pergetni jó Blog: Szabi!

Hát a legnagyobb hasonlóság a változatos és egészséges ragadozó állomány. Sügér, süllő, csuka és harcsa. Ugye az van, hogy ilyen ragadozó állomány csak érintetlen vizeken alakul ki. Amit teletolnak ponttyal és amurral, az a víz ökológiailag leépül.
Én ezért szeretek ilyen vizekre járni horgászni, ahol az ember nem kontárkodik bele a dolgokba. Az ember azt hiszi, hogy jobb gazda, mint a természet, de ez nem igaz. Utólag mindig kiderül...
Üdv.

Tom

Pergetni jó Blog 2014.05.16. 21:35:40

Az biztos, hogy szerintem minden pihenni, kikapcsolódni vágyó pergetőhorgász szívesebben jár le egy természetes vízre horgászni, mint egy mesterséges pocsolyába..
Jómagam, néha azt se bánom igazán, hogy halat nem fogok, mert egyszerűen örömmel látom a táj érintetlenségét. Ez főleg a Berettyóra igaz. Bár már hallottam olyan rémhíreket, hogy már ide is elért a rabsicok keze.. :S

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.05.16. 21:39:43

@Pergetni jó Blog: Ahogy öregszik az ember egyre kevésbé a halak mérete és száma számít, inkább más értékek kerülnek prioritásba. Jómagam egyre inkább csak természetes vizekre járok. Tavon úgy érzem, mintha fojtogatnának. Egy két kilós vadvízi csuka nekem sokat ér, pedig egy fél hektáros kocka tavon lehet fognék 30 at is és ekkora lenne a legkisebb...
Üdv.

Tom

asp01 2014.05.17. 11:56:35

Egyébként érdekes... ha tájvédelmi terület, öreg fákkal, védett növényekkel, akkor a Vízügynek miért van joga ahhoz, hogy pusztítson? Tasson ugyan ez történt 2005-2006 környékén. Ott is hatalmas öreg fák voltak, gyönyörű környezet, és egyik pillanatról a másikra eltűntek. A víz mocskos lett, a munkálatok során mindenféle szemét került bele, a halak döglődtek...

Dani

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.05.17. 11:59:04

@asp01: Dani!

Hát bazz, akinek hatalma van, annak mindent szabad. Nyilván volt egy ésszerű magyarázat a természetpusztításra, ahogy most Szőnynél is történt. Csak az a helyzet, hogy amit egyszer az ember elpusztít, ott nem nagyon nehezen sarjad új élet.
Úgy tudom, hogy Tass sem állt talpra azóta...
Üdv.

Tom

asp01 2014.05.17. 12:02:26

@Bogyo_bacsi: Hát egyáltalán nem... Inkább egy alapos mederkotrás fért volna rá, vagy a zsilip javítása, nem az hogy tele... :) sok fával, meg szeméttel. Most újra telepítették facsemetéket, amiket pár év múlva ugyanúgy kivágnak majd...

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2014.05.17. 12:06:03

@asp01: Igen láttam. Szőnyben meg letarolták az ártéri erdőt. Kíváncsi vagyok, most hogy jön az árhullám, mi fogja meg a vizet... :o)
Üdv.

Tom
süti beállítások módosítása