Melegebb vizeken

2011. április 13. - Bogyo_bacsi

„Ez a harc lesz a végső!” - dúdolgattam magamban, a még gyerekkoromban, utolsó generációs úttörőként tanult dallamokat, miközben a látóhatáron lassan feltűntek a bokodi hőerőmű óriás, piros-fehér sávos kéményei. Amikor ide érkezik az ember, mintha egyszeriben a régmúlt szocialista időkbe térne vissza. Az egész tavat belengi az iparosodás és az urbanizáció érzése, ahogy elhaladunk, az annak idején még a bányákból csencselt gerendákból megépített, vízen álló kunyhók hada mellett. Az erőmű kifolyójához érve nagyot dobban a lakótelepi ember szíve, hiszen a betontól betonig kijelölt horgászterület ismerősként köszönti a szürke falakhoz szokott horgászt. És ez most nem az irónia helye. Ennek a mesterséges környezetnek is van egyfajta bája, akár az ősvadonnal körülölelt természetes vizeknek. Nem rosszabb itt horgászni, nem jobb, csupán egyszerűen más.


A bokodi erőmű két szarvával ontja magából a fehér füstöt

Nem véletlenül választottam kora tavaszi horgászatunk színhelyéül a bokodi erőmű hűtőtavát. Az ipari épületből kifolyó meleg víz a téli időszakban is ébren tartja a tó lakóit. Így, míg más tavak még álmukat alusszák a vastag jégpáncél alatt, itt már javában tart az idény. Igaz, majdnem sokkot kaptam, amikor meghallottam a napijegy árát, ami aránytalanul borsosnak mondható a megyében, mégis jókedvvel foglaltunk helyet a meleg vizes kifolyó csatorna végében. A mellettünk lévő álláson Zoli és kisfia Balázs vallatták a vizet, kiket Fater már régebbről ismert. Így beszélgető társaságunk is akadt erre a kellemes, napfényes kora márciusi napra.

A túlsó oldalt végig saját tulajdonban álló stégek övezik

A stratégia viszonylag egyszerű volt. Mivel kárászozni jöttünk Bokodra, a hagyományos etetőkosaras szerelékre és a gilisztával csalizott horogra esett a választásom. A kapások gyakorisága miatt azonban az egyik botomat mégis idővel pellettel csaliztam fel, hisz a kényszerű téli pihenőben eltunyult végtagjaim még nem vették fel a fordulatszámot a két bottal való kárászozás kíméletlen tempójához. Rendkívül sok kapásunk volt, de a legtöbb csupán amolyan belerántás jellegű odavágás volt. Szinte lehetetlen volt elcsípni a tetteseket. Azért fél órát követően csak partra került az év első hala egy duci karász személyében.


Az év első hala, egy duci kis kárász lett

Kapásra várva...

A délután is hasonlóképen folytatódott. Villám kapások és elszalasztott lehetőségek. Időnként sikerült elcsípni egy-egy karcsit, de sok le is akadt a horogról a part közelében. Közben egy „sporttársra” lettünk figyelmesek, aki egy rendkívül nagy halat cipelt egy fekete nejlon zacskóban a parkoló felé. Megkérdeztük, hogy mekkora a zsákmány, hiszen a tóról hét kilósnál nagyobb potykát nem lehet elvinni. Hat és feles, de sietek, elviszem haza aztán jövök még ki később... - válaszolta a spori miközben tovább ballagott a szemre jó tízplusszos tükrössel. Lám, itt is sajátosan értelmezik egyesek a szabályokat...

Fater is kényelembe helyezte magát

 Apám is megfogta szezonnyitó halát

Zoliék eredményesebbek voltak nálunk, hiszen finom szerelékkel jóval több kárászt sikerült partra parancsolniuk. Sőt, Balázs két szép másfél kiló körüli potykát is fogott feeder botjával. Lehet bölcsebb lett volna nekünk is finomítani a készségünket, de a kicsit több karcsi megfogásának lehetősége annyira nem kecsegtetett minket. Jobban esett sütkérezni a napon és csak néha-néha besuhintani a tréfás kedvű kárászoknak. Mindenesetre nagyon ügyes horgászokat ismertünk meg újdonsült barátainkban.

Balázs feederrel fogott első pontya

 Akcióban a szomszédok

Összességében egy nagyon jó hangulatú délutánt töltöttünk el a Bokodi hűtőtó partján és bár kiemelkedő méretű halat nem sikerült fogni, ez betudható csupán pár órás próbálkozásunknak, illetve a tél során berozsdásodott reflexeinknek. Mindenesetre nagyon érdekes vízzel ismerkedtünk meg ezen a hétvégén. Úgy gondolom, érdemes lesz ide többször visszatérni a jövőben, hiszen a meleg vizes befolyó kora tavasszal nagyon jó horgászati lehetőségeket nyújt a hideg időjárást jól tűrő, szívósabb sporttársaknak.

Balázs második gyönyörű potykája

Szokatlan tájelem a Bokodi Erőműi Hűtőtavon

A bejegyzés trackback címe:

https://pecazas.blog.hu/api/trackback/id/tr1002789777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2011.04.13. 21:29:36

Kedves Olvasók!

Ígére3m a következő cikkben már több hal lesz, de így kora tavasszal be kell érnetek ezzel a pár karcsival is.. :o)

Tom

Bmiki81 2011.04.17. 22:18:02

Szia Tom!

Ma a Bocska tavon én is megkezdtem a horgász idény(eme)t. :) Epres napot tartottam, a vörös démon kukorica ugyanilyen etetővel (pellet pack) szépen adta a pontyokat. Viszont már régóta mozgatja a fantáziámat a kecskédi tó. Kíváncsi vagyok a véleményedre megér-e a tó egy napijegyet békéshalazás céljából? Ha jól emlékszem te csukázni voltál ott. Drága a napijegy? Mit mondasz?

Előre is köszönöm!

Üdv.:
Miki

Kapásjelző 2011.04.18. 19:12:15

Üdv!
Én eddig azt tapasztaltam, hogy a gilisztát jobban szeretik a keszegek, kárászok apróbb példányai, ezért rengeteg a belerántás, az üres bevágás. A csonti éppen ezért sokkal alkalmasabb kárászozni.
Tegnap voltam versenyezni bonyhádon. Ott is rengeteg az apró kárász, és bizony a giliszta csalinál alig pihent a kapásjelző, de nem sikerült fognom vele. Csontinál várni kellett a kapásra, de legalább meglettek a halacskák (sajnos csak kárász, ponty nem jött).
Itt egy videó, amit a helyszínen készítettünk:
www.youtube.com/watch?v=01-XHjWkK6w
Ha legközelebb mész bokodra, akkor lefinomítasz, vagy marad ez a felállás?

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2011.04.18. 20:41:49

@Bmiki81: Szia Miki! Jó cucc az a pellet pack? Kicsit drágának tűnik, de én is szemezgettem már vele... hány pontyot sikerült fogni és mekkorákat? Mi télen voltunk Bocskán pisztrángozni, de nem sikerült fogni semmit sem.
A kecskédi tó gyönyörű kis tavacska. Bár, annyira nem is kicsi. Igen, csukát sikerült fogni, de elcsíptünk néhány potykát is olyan másfél - két kiló között és egy szép tenyeres dévért is. Volt több kapásunk is, nekem kétszer lerántották a botot az ágasról a mohó halak. Szerintem mindenképpen próbáld ki a tavat. Egyik szereléket próbál meg a tó végében lévő nádashoz, a másikat a nyílt víz felé dobni!
Minden információt megtalálsz itt a tóról:
kecskedihorgasz.5mp.eu/web.php?a=kecskedihorgasz
Írd meg majd, hogy mit tapasztaltál!!!

@Kapásjelző: Szia Laci! Hát nem tudom, nagyon ritkán szoktunk keszegezni, kárászozni. Én úgy gondolom, hogy amelyik hal nem tud felvenni két szál gilisztát, az inkább maradjon a tóban. :o) Volt ott 10+ os ponty is. Szerintem nem fogok finomítani, mert inkább jöjjenek a nagyobb keszegek, kárászok, meg a pontyok. Inkább legyen kevesebb fogás, de szebb halak. A sok kis hal kifogása túl sok energiát emészt fel! :oD
Jó a video, bár a srác elég nehezen birkózik meg azzal a potykával... :o)

Tom

Bmiki81 2011.04.18. 21:40:30

Szia(sztok)!

Nos, nyitástól ebéd után kettőig voltam. Egyedül, így többet pakolásztam, szerelgettem a szokásosnál. Úgy vettem észre, hogy így áprilisban nem csak az időjárás, hanem a halak is nagyon szeszélyesek. Többször volt, hogy fél órán át semmi mozgás, utána a boton koppan a jelző. Ha sikerül ekkor megfognod a halat, akkor szerencsés vagy, de ha elvéted fél órán át újra semmi. Érdekes... Végül három ponty kötött ki a merítőhálóban, további kettő leakadt, egy pedig eltépett. Sőt amíg felugrottam a büfébe a szomszéd spori is fárasztott a botommal egyet, de az is leakadt. Még itthon bekevertem a pellet packot (fél dobozzal, mert tényleg drága), amit először használtam. Mire odaértem egy nagyon jó állagú etetőkeverékem lett. A három ponty együttesen volt 5,76 kg, igazi konyha méretűek. Közben megnéztem én is a kecskédi tó honlapját, köszönöm az infókat mindkettőtöknek. Hétvégén lehet meg is látogatjuk, de lehet a honvédségi tavon kötünk ki Szomód és Dunaalmás között. Azon nem voltál még? bakodiklapkahe.lapunk.hu/

Üdv.:
Miki

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2011.04.19. 22:17:58

@Bmiki81: Szia Miki!

Igen, sokszor van ilyen, hogy ki kell várni a kapást. Sőt, olyan is van, hogy hullámban jönnek a halak. Van hogy fél napig semmi, utána pedig minden boton egyszerre van kapás. Legközelebb próbáld ki a fűszeres halas etetőanyagot! Mi azzal fogtuk a Bocskán azt a sok pontyot. Gilisztára és pelletre is jöttek. Majd én is kipróbálom a pellet pakkot, de majd nyáron, ha olyan tóra megyek, ahol sok az afrikai harcsa. Mi valószínűleg szombaton a Csekére megyünk majd ki, vasárnap pedig lehet villantózunk egyet a Neszmélyi holtágon. Meglátjuk majd, fater hogy bírja a gyűrődést. Nem hallottam még erről a tóról, de nagyon barátságosnak néz ki a weblap alapján. Majd írd meg mit fogtatok! Számomra új vizek közül a Csekét, a Cenit és a Munkáséri tót akarom megpróbálni az év első felében... :o)

Tom

Bmiki81 2011.04.20. 21:44:07

Szia Tom!

Na kiderült, szombaton a honvédségi tavon próbálunk szerencsét, vasárnap újra a Bocskát vallatjuk. A közeljövőben mi is meglátogatjuk a Csekét is. Szereztem már be fűszeres etetőt, meg pellet packot is, de azt majd nagyobb hőségben akarom kipróbálni, hátha egy-egy amúr is odatéved az etetésre. Egyelőre az epres aromának adok esélyt, aztán majd meglátjuk. Remélem jó kis horgászhétvége lesz és lesz miről beszámolnunk. Görbüljön!

Üdv.:
Miki

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2011.04.20. 22:32:33

@Bmiki81: Szia Miki!

Egyébként szerintem azért vesztesz sok halat, mert nem túl jó horgokat használsz...
Próbáld ki a Hayabusákat, nem is drágák. Fűzött csalihoz a P1 egyébként meg a K1 vált be, de süllőzni és harcsázni is ilyet használok...
Na görbüljön! Majd írd meg mi volt!
Üdv.

Tom

Bmiki81 2011.04.21. 06:22:20

Szia!

8-as Maruto horgokkal sikerült megfogni őket, amik leakadtak azokon 10-12-es Preston horog volt, szerintem azok kicsiknek bizonyultak. Van még 6-os Strategy D-hook, ezek szárán gyárilag rajt a karika pellet csalihoz, ezeket is kipróbálom majd. Nem jellemző, hogy a horgokon spórolnék. :)

Kapásjelző 2011.04.22. 16:43:08

@Bmiki81:
Maruto-ból melyiket használod amúgy? Én ezt:
fl1.shopmania.org/files/kepek/5424/maruto-9354-bn-horog~5423788.jpg
@Bogyo_bacsi:
Hayabusák nagyon jó horgok, de sajnos nincsenek kisebb méretben :(
Egy M1-nek örülnék 8-as méretben is.

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2011.04.22. 22:27:32

@Bmiki81: Nekem nagyon bevált a Hayabusa. Nagyon kevés hal megy el. A P1 a kedvencem. Majd írd meg mi volt hétvégén!

@Kapásjelző: Igaz, kicsi méretben nincsenek, de én nagy halakra megyek. Tudod, a sas nem csap le a légyre... :o)

Bmiki81 2011.05.04. 20:57:44

Sziasztok!

Nos, visszatérve a horgokhoz, ezeket használom: www.energofish.hu/product.php/MARUTO-988BD-BN-HOROG/440/. Túl vagyok a húsvéti horgászhétvégén, vegyes élményekkel. Szombaton a honvédségi tavon próbáltunk szerencsét epres etetővel, kukoricával, gilisztával. 6-7 db kárászt fogtunk, a szebbik fajtákból gilisztával, kukoricára nem mozdultak rá aznap. 3-4 törpeharcsa is tiszteletét tette nálunk, nekik nem örültünk annyira. Amúgy a tó és a környezet nagyon barátságos, furcsa volt a Bocska után, hogy kényelmesen is el lehet férni egy horgásztavon. Vasárnap a jól bevált Bocska tavat vallattuk, 3 ponty jött össz. 8,5 kg súllyal és 2,5 kg egyéb. A haverom fogott 3 kölyökharcsát is, viszont most vasárnap egy 6,5 kg-os szürkeharcsát segített partra gilisztacsokorral. Milyen volt a Cseke, legközelebb ott próbálkozunk.

Üdv.:
Miki

Bogyo_bacsi · http://pecazas.blog.hu 2011.05.04. 21:30:58

@Bmiki81: Szia Miki!

Gratulálok a szép halakhoz. A Bocska tavi kvóta nagyon szép. Hát, a Csekével kapcsolatban nagyon sötétek a tapasztalataim. 1 ponty jött kettőnknek, de nagyon megharcoltunk érte. Iszonyatosan bunkó halőr, amit nem tapasztaltam még sehol. Egyáltalán nem ajánlom ezt a tavat. A poént nem lövöm le előre, majd a következő cikkben olvashattok róla... inkább Kecséden próbálkozz, bár azt hiszem pontyra tilalom van már. Rómain biztosan nincs tilalom. Jövő hétvégén oda szeretnék menni. Lehet 24 órára.
Üdv.

Tom
süti beállítások módosítása